Oppdatert med ordførerkommentarer
Hvor vil vi?
Resultatene fra undersøkelsen om kommunereform i vårt distrikt er klare. Surnadalinger og rindalinger er ut i fra resultatene ikke fremmed for tanken om å dele kommune, men ser ut til å være mer uenige om eventuelle større koalisjoner i alle retninger.
Over: vurdering av alle sammenslåingsalternativer. Skjermdump fra undersøkelsen.
Telemarksforsking gjennomførte en kommunerepresentativ undersøkelse på åtte nordmørskommuner, nemlig Aure, Averøy, Halsa, Kristiansund, Rindal, Smøla, Surnadal og Tingvoll. Undersøkelsen er gjort i regi av Nordmøre regionråd. Utvalget består av 2625 spurte. I Rindal er 225 spurt, og i Surnadal er 350 spurt over telefon.
Respondentene har skullet rate sammenslåingsalternativer med enighet eller uenighet på en skala fra 1-6, hvor 1 er svært negativ, og 6 er svært positiv. 3,5 blir dermed midt på treet. Respondentene har fått spørsmål om de sammenslåingsalternativene som angår sin egen kommune. De har også fått spørsmål om tilhørighet, tjenestetilbud, behov for større og færre kommuner og hvorvidt de føler at de trenger mer informasjon før de kan ta en avgjørelse.
Totalt sett fikk alternativ 9, Surnadal og Rindal høyest skåre, med 4,3. Lavest skåre fikk alternativ 1, storkommune Nordmøre, med skåre på 2,9. Alternativ 0, opprettholdelse av dagens kommune, fikk en samlet skåre på 4,2.
Rindal
Rindal er del av fire av de aktuelle strukturalternativene:
Alternativ 15: Surnadal, Rindal, Meldal, Orkdal, Agdenes
Alternativ 14: Rindal, Meldal, Orkdal, Agdenes
Alternativ 13: Surnadal, Rindal Halsa
Alternativ 9: Surnadal og Rindal
Alternativ 0: Opprettholdelse av dagens kommune
Grafikk: skjermdump fra undersøkelsen.
Resultatene viser at Rindal er mer positiv til alternativ 15 enn de andre kommunene, med en skåre på 4. De er mindre positiv til alternativ 9 og 13 enn de totale besvarelsene. Rindal er dessuten merpositiv til å opprettholde dagens kommuner enn de andre kommunene, med en skåre på 5.
Resultatene tilsier videre at rindalingene føler mest tilhørighet til «Stedet du bor», altså bygda, tettstedet, boligfeltet, før kommunen og Sør-Trøndelag følger etter, før Nordmøre. Opplevelsen av tilhørighet til Sør-Trøndelag får en skåre på 4,3.
Et flertall av rindalingene mener de har behov for mer kunnskap før de tar endelig stilling til kommunestrukturspørsmålet, med skåre på 3,8.
Ikke på ville veier
Rindalsordfører Ola T.Heggem mener at en bør merke seg at en høy prosentdel av befolkninga er spurt, og at det dermed vil kunne brukes som en god pekepinn for videre arbeid.
- Resultatet tyder på at kommunestyret ikke har vært på ville veier, mener han. Han vektlegger videre at Rindal er mest positiv på hele Nordmøre til å være egen kommune, samt at Rindal er mer positiv til Sør-Trøndelag enn Nordmøre. Dette er i tråd med det kommunestyret har tenkt om prosessen framover.
Heggem synes ikke det er noen store overraskelser å se i resultatene, men han er mest overrasket over hvor negative Halsa er til en storkommune Rindal, Surnadal, og Halsa.
- Kommunestyret kommer til å arbeide videre med de skisserte alternativene, sier han. Dette er i første omgang å bestå som egen kommune. Men dersom det blir en stor nordmørskommune på den ene sida, og en orkdalsregionkommune på andre sida, kan det bli vanskelig.
Surnadal
Surnadal er del av seks av de aktuelle strukturalternativene:
Alternativ 15: Surnadal, Rindal, Meldal, Orkdal, Agdenes
Alternativ 13: Surnadal, Rindal Halsa
Alternativ 10: Sunndal og Surnadal
Alternativ 9: Surnadal og Rindal
Alternativ 8: Surnadal og Halsa
Alternativ 1: Kristiansund, Eide, Averøy, Gjemnes, Tingvoll, Surnadal, Halsa, Smøla og Aure
Alternativ 0: Opprettholdelse av dagens kommune
Grafikk: skjermdump fra undersøkelsen.
Resultatene viser at surnadalingene er mer positive til alternativ 8, 9 og 13 enn de andre kommunene, mens de er mer negative til alternativ 1 og 15. Alternativ 13 får høyest skåre med 4,5. Når det kommer til alternativ 0 - opprettholdelse av dagens kommune, er Surnadal noe mer positiv enn de øvrige kommunene med en skåre på 4,6.
Resultatet tilsier at surnadalingene føler mest tilhørighet til «Stedet du bor», altså bygda, tettstedet, boligfeltet, før kommunen og Nordmøre følger etter.
Et flertall av surnadalingene mener de har behov for mer kunnskap før de tar endelig stilling til kommunestrukturspørsmålet, med skåre på 3,9.
Ingen stor nordmørskommune?
- Ikke noe har skåret bedre enn Rindal og Surnadal, slår surnadalsordfører Lilly Gunn Nyheim fast da dette alternativet endte med skåre på 4,3, og sier at det bare er å konstatere at støtten for Surnadal-Rindal-Halsa er lav. Det skal utredes for sammenslåing mellom Surnadal og Rindal, og Nyheim ser at innbyggerne er enig i dette.
- Jeg føler at storkommune med kommunesenter Kristiansund er dødt, sier Nyheim og viser til skåren på 2,9 dette alternativet har fått. Hun peker også på at storkommune nordover med Meldal, Orkdal, Agdenes og Rindal, samt Meldal, Orkdal, Agdenes, Rindal og Surnadal får lavere skåre enn konstellasjonen Rindal-Surnadal.
Nyheim synes resultatene er både trivelige, spennende og interessante og tar dem med videre. - Spør vi, må vi høre på, sier hun.
Hele rapporten finner du her.