Sigrid Høston Bråten

Hva er egentlig helhetsterapi?

Sigrids Helhetsterapi i Rindal tilbyr ulike typer behandling, som tankefeltterapi, hypnoterapi, samtaleterapi og healing. Men hva er egentlig dette? Sigrid Bråten forteller gjerne om hva behandlingen går ut på og hva hun brenner for.

Sigrid Høston Bråten opplever ofte at folk spør om hva hun egentlig holder på med. Hun vil gjerne forklare litt om behandlingsformene hun bruker, og hva hun kan hjelpe folk med. For det er viktig å få fram at dette er ikke noe skummelt og overnaturlig.

Sigrid er utdannet helhetsterapeut. Og hun har gått mange kurs innenfor de behandlingsformene hun tilbyr. En behandling varer i en til en og en halv time. Hun tar seg god tid. Disse behandlingsformene betegnes som alternativ behandling. Sigrid gir ingen løfter eller garantier, og stiller ingen diagnoser. Men hun får ofte tilbakemeldinger på at folk har fått det mye bedre etter behandling hos henne.

Hun hjelper ofte folk med helt hverdagslige problemer, og behandlingen er selvsagt helt ufarlig. Den er smertefri, enkel og skånsom.


Konkrete plager – fobier

- Det enkleste er å hjelpe folk med konkrete plager, som fobier, sier Sigrid. Her er tankefeltterapi ofte effektivt. Hun har flere eksempler på at folk har blitt kvitt sin uforklarlige redsel etter en times behandling.

Eksempler på fobier kan være sprøyteskrekk, tannlegeskrekk, vannskrekk eller slangefobi. Og mange barn er redde for å sove borte, selv om de har veldig lyst, og har det vondt på grunn av det. Mange har fått hjelp av Sigrid til å bli kvitt slike fobier.

-Jeg har blir ofte overrasket selv, når folk forteller at redselen forsvinner så fort, sier Sigrid. – Og når redselen er borte er den som oftest borte for godt.

Man vet ofte ikke hvordan en fobi har oppstått. Men det kan være nok at voksne har snakket over hodet på deg som barn, og du har oppfattet noe som farlig. Noen ganger kommer det fram under behandlingen. Man husker plutselig en episode man har opplevd, som kan være forklaringen på at man har blitt redd.

-Det er liksom akseptert å være redd for hunder eller edderkopper. Men hvis man er redd for fluer så blir det nok ikke like lett akseptert. Eller hvis man er livredd for å låse døra på et offentlig toalett, sier Sigrid. –Man vet med seg selv at all fornuft tilsier at dette ikke er farlig, men så er man redd likevel.

- Uansett hva man er redd for så er det like vondt for den som opplever det, sier Sigrid. - Man føler kanskje at det man er redd for er så dumt og ufornuftig at man ikke tør å si det til noen. Men jeg vil gjerne hjelpe.  Det er ingenting som er rart for meg. Jeg har hørt så utrolig mye forskjellig. Jeg er åpen for alt, og ingen trenger å være redd for å fortelle meg noe.

Man trenger ikke å utlevere seg på noen måte. Det som er viktig å få fram er hvordan man har det i de situasjonene som er vanskelige.
 

Tankefeltterapi

Sigrid forklarer at man kan jobbe med tankefeltterapi i to ulike former. Den ene går på psykiske følelser, og den andre mer på få bort fysiske smerter. Tanken her er at alle former for smerte egentlig er følelser. Til høsten skal hun på kurs og lære mer om dette.

Tankefeltteknikken som Sigrid bruker kalles EFT (Emotional Freedom Techniques). Det er denne metoden hun bruker blant annet mot fobier.  En del av behandlingen går på å banke på enkelte punkter på kroppen. Denne metoden kan man lære å bruke på seg selv også, og det har vist seg å være veldig effektivt for mange.

Mange har kanskje opplevd at en bestemt ubehagelig tanke stadig kommer tilbake, når man husker en vond opplevelse.  Kanskje noen har sagt noe sårende en gang, og man får den samme tanken og den vonde følelsen tilbake rett som det er. Her kan man få hjelp av EFT. Behandlingen kan virke slik at man blir kvitt den tilbakevendende vonde følelsen. Da kan man senere tenke den samme tanken uten at det føles vondt.

Kanskje er man veldig sint på noen, slik at det blir tungt og vanskelig for en selv. Det kan også bearbeides med EFT.


Healing

Ingen trenger å være skeptisk til healing. De fleste opplever det bare som avslappende og veldig behagelig.  Det brukes ofte avslappende musikk, og behandleren berører pasienten av og til, men ikke mye.

-Healing er så mye, det handler om å få folk til å føle seg bedre. Den enkleste formen for healing er faktisk å smile til en du møter på butikken, sier Sigrid. - Når noen smiler til deg blir du glad innvendig. Healing kan beskrives som «indre spa».

Å ta på hverandre er også healing. Som når man tar på barna sine for å vise at man er glad i dem. Hvis du holder handa til et gammelt menneske, da merker du at vedkommende blir roligere og får det bedre. Det er healing. Det er vanskelig å forklare, men vi har alle en energi i kroppen, en kraft som vi også kan overføre til andre.


Hypnoterapi

Hypnoterapi er ikke noe overnaturlig, og det er ingen transe. Det handler om å slappe godt av. Sigrid sin erfaring er at pasientene oppfatter det som godt og behagelig, og slett ikke skremmende. Hypnoterapi kan brukes sammen med EFT. Sigrid forteller at hun lære enda mer om hypnoterapi også, når hun skal på kurs til høsten.


Samtaleterapi

Det kan være helt hverdagslige problemer man står fast i, og har behov for å løse. Noen ganger er en samtale alt som skal til.

- Jeg stiller spørsmål som får pasienten til å tenke selv, og da finner man kanskje svarene selv også, forklarer Sigrid.


Vi er alle gode nok!

-Jeg brenner for at alle skal vite at de er verdt noe!  At de er bra nok som de er. Uansett alder.   Kanskje er dette spesielt viktig for ungdommer, som er enda mer følsomme for hva andre mener om dem. Men vi trenger ikke å spiller roller, sier Sigrid. – Vi er alle gode nok som vi er!

 

Trollheimsporten har skrevet om Sigrids Helhetsterapi tidligere: Sigrids helhetserapi ny på Trollheimsporten


Les mer på Sigrids helhetsterapi sin hjemmeside.