Hva betyr MOT for ungdommen?
MOT-koordinatoren om MOT i Rindal Kommune
«MOT oppfyller drømmer, og har for meg betydd en stor rolle når det kommer til selvutvikling. MOT hjelper ungdommer å vokse opp til å bli bedre voksne. Mot hjelper deg på vei til å skjønne at det å ta egne valg er avgjørende for hvordan du har det med deg selv og hvor du vil med deg selv. MOT er viktig, og burde innføres i alle kommuner i Norge. Ungdommer i kommuner uten MOT går glipp av noe som kan være avgjørende for hvordan oppveksten deres vil bli, og hvilke valg de tar som både unge og voksne».
(tilbakemelding fra en rindalsungdom som har hatt MOT på skolen)
Åse: Heisann! Jeg heter Åse Børset og jeg jobber som MOT-koordinator og MOT-informatør i Rindal. Sånn innimellom synes jeg det er ålreit å ha en liten påminnelse om hva MOT egentlig arbeider med. Nå og da får vi tilbakemeldinger fra folk som ikke har helt klart for seg hva organisasjonen egentlig står for. Dette er gjerne voksne folk som husker tilbake på tida da Atle Vårvik og Johan Olav Koss starta organisasjonen for 16 år siden, men MOT sine målsetninger har endret seg en god del siden den gang. Mot er veldig opptatt av at de ikke ønsker å bli betegnet som en rusmiddelpolitisk organisasjon, men en holdningsskapende organisasjon. Her er det altså ingen som vifter med pekefingeren og sier ”ikke gjør ditt, ikke gjør datt!”, men en organisasjon som oppmuntrer ungdommen til å ta egne, selvstendige valg som gjør at de mestrer sin egen hverdag. MOTs mål er å bidra til robuste ungdommer og trygge ungdomsmiljø.
Da jeg skrev denne teksten, sendte jeg samtidig ut ei melding med et spørsmål til en 20-30 ungdommer som jeg har møtt i tida mi som MOT-koordinator. Jeg spurte om de kunne si noe kort om hva MOT har betydd for dem. Jeg må innrømme at jeg blir aldri så lite stolt og rørt over å lese alle svarene jeg har fått!(svarene kan leses rundt omkring i denne teksten, de er gjengitt ordrett):
«Mot gjør at vi tar mer riktige valg i ungdomstiden/lettere å ta egne valg(spesielt etter konfirmasjonsalder) Timene vi har med MOT på skolen gjør oss i klassen tryggere på hverandre og gjør enkeltpersoner tryggere på å stå fram i større «forsamlinger». Det er spesielt viktig for ungdomsskoleelever at de fortsetter med MOT-timer på skolen!».
(tilbakemelding fra en rindalsungdom som har hatt MOT på skolen)
Åse: For meg, som selv var ungdomsskoleelev for 15-20 år siden, ser jeg at MOT spiller en utrolig stor rolle for elevenes trivsel, åpenhet, omtanke for medelever og selvstendighet. Ungdomstida er ei vanskelig tid, der mange er usikre på sin egen identitet. Etter at samfunnet i større grad har begynt å fokusere på mennesket i sin helhet, tør jeg påstå at de aller fleste ungdommer opplever et varmere og tryggere oppvekstmiljø, der ungdom gjør hverandre verdifulle, og forskjeller i større grad aksepteres.
Tilbakemelding fra ungdom: «MOT hjelper mange. MOT er å være seg selv og tørre å være stolt av det. MOT har vært der for folk som har følt seg alene. Og for meg har mot hjulpet meg å forstå hva en liten ting faktisk kan bety for andre og ta vare på hverandre. MOT burde være alle steder. Ungdom som går glipp av dette eller ikke har det, mister noe helt fantastisk og sosialt! :-)»
Åse: Nå er det ikke lenger sånn at vanskelige tema skal ties i hjel! Så til de som sukker oppgitt over ”ungdommen nå til dags”, både når det gjelder festkultur, oppførsel og skolemiljø/ læringsmiljø: Jeg tror vi i dag skaper robuste ungdommer som tar bevisste valg og tror på egne krefter. Jeg besøker skolene ofte og tror bestemt ikke at ungene våre ”er verre nå enn før”! Jeg tror derimot at ungdommer i dag i større grad føler at de har MOT til å ta vare på seg selv og andre!
Tilbakemelding fra rindalsungdom: «MOT har ikke bare med MOT-timene på skolen å gjøre, men det er der det starter å hjelpe å bygge opp selvtillit, ærlighet og valg som kommer i livet. Jeg selv har veldig gode minner med alt vi har gjort og lært i MOT-timene. I mot-timene gjør vi alt på en morsommere måte, slik at unge lærer å tenke selv og forstår på en annerledes og enklere måte. Og det er det som er viktig hvis et samfunn ønsker å inkludere unge. En kommune uten MOT eller MOT på skolen er en kommune som mister en viktig del av et sosialt samfunn.»
Åse: Rindal har vært en av de kommunene som har vært med i MOT nesten helt siden det hele startet opp for nesten 16 år siden, og er i dag en av de kommunene som gjennomfører programmet i sin helhet. Surnadal har også blitt Lokalsamfunn med Mot, så vi håper at våre ungdommer etter hvert får oppleve MOT sine programmer på Surnadal videregående også. Den viktigste delen av Mot sine programmer er likevel ulike former for skolebesøk som blir gjennomført på 7.- 10.trinn. I løpet av tre år på ungdomsskolen får elevene besøk av MOT 15 ganger, der MOT-informatører gjennomfører økter med ulike mottema. I tillegg blir noen elever på 9.trinn valgt hvert år til å bli Ungdommer med MOT. Disse blir skolert av MOT, og får i oppgave å gjennomføre MOT-besøk i bygdas 7.-klasser for å forberede dem på overgangen til ungdomsskolen.
«MOT for meg vil bety mye av min skolegang, allerede fra mellomtrinnet og fram til nå. Gjennom disse årene ble jeg kjent med mange nye mennesker, ble også bedre kjent med meg selv, og for ikke å glemme fikk jeg selvfølgelig mye mer mot etter min mening! Tenker jeg på skolen uten MOT nå, virker den totalt annerledes og ikke fristende i det hele tatt. Det var gjennom mot jeg lærte meg å tro på meg selv, gjøre hva som passet meg og ikke alle andre. Jeg fant ut at mine egne valg og meninger var mye viktigere for meg selv ennhva andre kom til å mene om samme sak. Selvtilliten min og selvfølelsen ble totalforandret(til det bedre) og jeg kunne ikke hatt det bedre nå. Jeg er ikke lenger redd for å ikke passe inn, ikke ha samme meninger som alle andre og ikke ligne på resten. Føler ikke jeg er nødt til å gjøre det, vi er jo alle forskjellige, og det kommer vi alltid til å være. Bedre å være unik enn å komme bort i mengden! MOT er viktig, ingen skal være redde for å være seg selv fullt ut.»
I løpet av 2010 måtte alle kommuner som ønsker å ha MOT signere en ny avtale om å bli ”lokalsamfunn med MOT”. Rindal var tidlig ute med å signere denne avtalen i 2009. Det som er gjennomgående for den nye modellen, er at MOT nå i større grad ønsker å vise seg i flere områder i samfunnet, også på fritidsarenaer og i politikernes arbeid. Her har MOT i Rindal så vidt begynt bevisstgjøringen rundt det å ha fokus på mot-verdiene også i idretten. I høst ble utvalgte trenere/støtteapparat skolert til å bli MOTivatører, og vi fikk vårt første MOT-håndballag, jenter 14.
«MOT ha betyddj mykkju færr me. E ha vårte mær sjølstennjdi å tort å tikkje di valga så ha vårre rettj færr me:-) MOT ha lert me å vårrå tolerant åverfor dæm så e annjless hæll me sjøl, å respekter allj ronnjt me! E ha rettj å slett fånnje me sjøl gjennom MOT, å e ganske færnøddj me dennj person e ha vårte :-)»
MOT er en organisasjon som jobber knallhardt for å skaffe midler til å finansiere programmene sine. Kommuner som ønsker å være lokalsamfunn med MOT må betale en betydelig sum hvert år for å bruke MOT sine programmer, og når det er snakk om politikk og økonomi, er det ikke alltid en selvfølge at det er noen der for å tale ungdommenes sak. Derfor er det utrolig viktig at MOT i løpet av dette året har utviklet evalueringsarbeidet ytterlige, et konkret pekepinn om hvor viktig arbeid MOT gjør på skoler i bygda vår! MOT har fått tilgang på tall fra utdanningsdirektoratets elevundersøkelse for å måle effekt på mobbing og trivsel i skolen. Elevundersøkelsen for 2011 viser at:
-
Det bare er halvparten så mange 10.klassinger som mobbes flere ganger i uken på MOT skoler, sammenlignet med landsgjennomsnittet.4,2 % versus 2,1 %.
-
Blant landsgjennomsnittet er det en økning i antall elever som mobbes flere ganger i uken i løpet av ungdomsskoletiden. På MOT-skolene er deten reduksjon i antall elever som mobbes flere ganger i uken i løpet avungdomsskoletiden.I tillegg viser elevundersøkelsen 2012 at:
-
Det er nesten tre ganger så mange som har høy mistrivsel på landsbasis kontra MOT-skoler. Landsbasis: 2,3 %. MOT-skoler: 0,8 %.
-
Det er en reduksjon av høy mistrivsel fra 8. til 10.klasse på MOT-skoler, fra 0,9 til 0,8 %. På landsbasis er det en økning av høy mistrivsel fra 8. til 10.klasse, fra 1,1 til 2,3 %
Tilbakemelding fra rindalsungdom: «MOT for meg er å tørre å stå for dine egne valg og meninger, og ikke la deg påvirke av alle rundt deg! MOT for meg er å trøste, hjelpe og være omsorgsfull mot folk som både har det bra og som kanskje ikke har det like bra. MOT for meg er å være deg selv og ikke la andre forandre deg! MOT for meg betyr styrke og vilje. MOT for meg betyr lykke og vennskap.»
Åse: Etter å ha jobbet som MOT-koordinator ei god stund nå ser jeg en trend som jeg liker utrolig godt: Mange av de ungdommene som sitter(og har sittet) som medlemmer i ungdomsrådet og ungdommer som har vært utvalgte Ungdommer med Mot sier at de har veldig lyst til å bo i Rindal når de blir store. Disse er handlekraftige og løsningsorienterte ungdommer som i så fall kommer til å tilføre bygda en ressurs som ikke kan måles i penger!!! Dette tror jeg sier alt om hvor viktig MOT og et vel fungerende ungdomsråd er i ei lita bygd!
Tilbakemelding fra rindalsungdom som har hatt MOT i skolen: «MOT har betydd mye for meg og mine valg. Gjennom besøkene har vi lært ting som vi kanskje ikke har tenkt på, som faktisk har stor betydning i hverdagen. Besøkene har også betydd mye for klassen. Vi gikk fra å være en klasse der miljøet var ok, til å bli en klasse som står sammen. Åpenheten mellom elevene har økt og vi har blitt tryggere på hverandre. Hver enkelt person har utviklet seg, og man merker forskjellen på hvordan vi backer opp hverandre. Jeg har også utviklet meg selv. Å si min egen mening er ikke et problem lengre. Jeg tørr å være meg selv, og jeg har mot til å ta de valgene jeg selv ønsker. Et godt eksempel på at MOT har fungert i klassen er at vi har søkt videregående skoler i sjelden mange fylker.»
Åse: MOT i Rindal hadde ikke vært det det er i dag hvis det ikke hadde vært for alle de frivillige som har jobbet og jobber som informatører. Et utrolig viktig bidrag som har vært med på å sikre kontinuitet i arbeidet i årene som har vært! Her ønsker jeg å rette en spesiell takk til Lars Mikkelsen som var med på å starte opp MOT i Rindal og har vært med hele veien fram til i dag. I tillegg har vi Anne Forsberg Røen som er informatør og jobber som lærer på ungdomsskolen i tillegg. Hun gjør en innsats som er helt avgjørende for at MOT sine programmer fungerer så bra som de gjør!
Flere tilbakemeldinger fra rindalsungdommer om hva MOT har betydd for dem:
-«For meg, så har MOT hatt en stor betydning. Av en eller annen grunn, forbinder jeg ordet MOT med glede. Kanskje det har noe med alle de gangene vi hadde MOT på skolen, da vi fikk høre disse utrolige historiene eller de morsomme øvelsene vi skulle utføre. Eller kanskje det har noe med at jeg har lært meg å ha nok mot i forskjellige situasjoner. Hadde det ikke vært for MOT, så hadde jeg aldri kommet så langt som jeg har gjort i dag. Jeg håper at hver klasse som begynner i 8.klasse, få oppleve hvordan det er å ha MOT på skolen. Det spiller virkelig en stor rolle å få oppleve det selv, enn å få høre hvordan MOT arbeider av andre elever eller voksne.»
- «Mot for meg, det er mest til å ta egne valg, å ha mot til å si nei! Jeg føler mot har forandret meg som person, positivt, slik at jeg faktisk tør å si hva jeg mener og tør å si nei til ting jeg ikke vil!»
-«MOT har hjulpet meg å få større tro på meg selv. Jeg har lært at det er helt greit å ha egne meninger og å tørre å gripe sjangser når de dukker opp. Jeg mener det er viktig å inkludere MOT både i skolehverdagen og fritiden til ungdommene, slik at de også kan innse at det er helt ok å være seg selv, og at meningen med livet ikke er å gjøre alle andre fornøyde, men først og fremst å gjøre seg selv fornøyd. Liker du deg selv, vil andre også like deg. MOT kan utgjøre en enorm forskjell i ungdommenes liv gjennom at de får møte positive, sprudlende, MOT-koordinatorer som de kan lære masse av, og av å samarbeide seg imellom.»
-«Hei! MOT handler for meg om å ta egne valg. Jeg har blitt en annen person, og det positivt, etter at jeg fikk høre om MOT og lære om det. Jeg mener det er viktig med MOT slik at de som er unge nå, kan lære seg å ta egne valg og ha det gøy oppover ungdomsskolen og resten av livet.»
-«MOT for meg betyr at man tørr å være seg selv, man tar sine egne valg og reflekterer over hva som er det rette valget for seg selv. Alt med MOT er viktig i mine øyne, alt man gjør hver dag er påvirket av det MOT står for. MOT har gjort meg til det mennesket jeg er i dag, og det er jeg takknemlig for!»
Åse: Dette er ”vår ungdommer”, folkens!!! Er det ikke fantastisk…!?
Se også MOT-sidene