Huitfeldt på surnadalsbesøk
Stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) er tirsdag på surnadalsbesøk, i godt selskap av lokale ordførere og -kandidater fra Arbeiderpartiet. Dagen startet med et besøk hos Pipelife for å belyse problematikken rundt den stadig omdiskuterte fylkesvei 65.
I går var Else-May Botten hos Rindal Næringsforum med fv65 på agendaen, og i dag fikk altså nok en stortingsrepresentant utfyllende info om hvor viktig infrastrukturen er for lokalt næringsliv på Nordmøre.
I Surnadal fortalte surnadalsordfører Lilly Gunn Nyheim at arbeidsgruppa for fylkesvei 65, med lokale næringslivsrepresentanter og politikere, har vært svært aktive i arbeidet med omklassifisering til riksvei. Møre og Romsdal fylkeskommune har sagt seg enige i omklassifiseringen, mens Sør-Trøndelag fylkeskommune hittil har vært tvilende. Nyheim kan opplyse om at nye samtaler både med Sør-Trøndelag fylkeskommune og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) står på planen.
Stort reduksjonspotesial
Prosjektingeniør i Pipelife, Svein Settemsdal, opplyste om at 80% av Pipelifes varetransport går forbi Storås. Slik som veistandarden er på fv65 nå, hindrer det bruk av 25 meter lange vogntog. For Pipelife vil disse vogntogene gi 33% reduksjon i transportkostnader, noe som tilsvarer flere titalls millioner ifølge Settemsdal, samt 33% reduksjon i CO2-utslipp.
- Hvis Norge skal kunne oppfylle sine krav i forhold til internasjonale mål om CO2-reduksjon, må offentlige innkjøp vise vei, hevder Settemsdal.
- Infrastrukturen blir viktigere og viktigere. Vi kan drive med økt produksjon og nye, tekniske løsninger, men det er i frakt vi har mest gevinst å hente, oppsummerte han.
Svein Settemsdal, prosjektingeniør i Pipelife, og Atle Norli, daglig leder i Surnadal Transportpartner AS.
Volumkrevende
Surnadal Transportpartner har vært Pipelifes hovedtransportør i alle år, og daglig leder Atle Norli beskriver Pipelife som en volumkrevende kunde.
- Vareproduserende industri i Surnadal og Rindal skaper et stor transportvolum og genererer 470 millioner (tall fra 2013), men får ikke industrien ut sine produkter, blir det heller ingen verdiskapning, sa Norli.
Totalt volum på godstrafikk ut fra Surnadal ligger på 140.000 tonn, det vil si 25 biler hver dag. Av disse går 85% via fv65.
- Dette gjør fylkesvei 65 til fylkets nest største eksportvei, kommenterte Magne Løfaldli, daglig leder i SIV Industri-inkubator.
Ett av de største markedene er Oslo-Akershus, men Norli kunne opplyse om at Trøndelag og Møre og Romsdal kombinert er et større marked enn Oslo-Akershus. Norli pekte på at mange av utfordringene med fv65 ligger på den andre siden av fylkesgrensa. Han, i likhet med Løfaldli, la derfor vekt på viktigheten av å omklassifisere til riksvei for å eliminere betydningen fylkesgrensene har for vedlikehold av veien. Fylkeskryssende veier har dessuten større sannsynlighet for å bli omklassifisert til riksvei.
En annen faktor som også vil kunne veie tungt for omklassifisering er bygging av Surnadal havn. Havna har potensial for å bli en avlastningshavn for Orkanger, og gjøre fv65 til en transittvei, forteller Norli.
Dagen fortsetter med gårdsbesøk og møte med småbarnsforeldre. Trollheimsporten kommer tilbake med saker fra disse i løpet av dagen.
F.v. Anniken Huitfeldt, surnadalsordfører Lilly Gunn Nyheim, fungerende ordfører i Kristiansund Line Hoem, ordførerkandidat i Tingvoll Milly Bente Nørsett og ordførerkandidat i Halsa Tove Karin Halse Lervik var alle til stede hos Pipelife.