Rindal Høyre skriver:
Høyres syn på kommunereformen - positive og negative sider
Det er både positive og negative sider ved en kommune-sammenslåing. Vi er alle forskjellige og kommer frem til ulik konklusjon etter hva vi vektlegger (også i Rindal Høyre), og det er mange spørsmål som dukker opp for oss alle:
-
Det kommunale tjenestetilbudet?
-
Basistjenestene som eldreomsorg, barnehage og skole er viktige for oss og alle intensjonsavtaler prioriterer dette der folk bor.
-
-
Regiontilhørighet?
-
Med Orkdalsalternativet er vi sikret overføring til Trøndelag. Med Nordmørsalternativet er det større usikkerheter hvor vi havner, og med «Nullalternativet» må vi avvente behandlingen av søknaden vår i Stortinget.
-
Det er sterke krefter i fylket som ønsker å beholde dagens Møre og Romsdal med dagens geografiske grenser.
-
-
Hva med arbeidsgiveravgiften?
-
Den blir som i dag fram til 2020. Etter 2020 er det ingen som vet hvordan den blir, da skal den reforhandles (se link under).
-
-
Hva med videregående skole?
-
Dagens praksis så langt viser at fylkene åpner for at elevene kan gå der nærmeste tilbud er, uansett fylke. Elevtallet synker voldsomt både i Rindal og Surnadal og med så dalende elevtall er det usikkert hvilke videregående skoler som vil bestå.
-
-
Hva med sykehus?
-
Vår avtale med St. Olav på Trøndelagssiden må vi ta godt vare på.
-
-
Hva med interkommunalt samarbeid?
-
Vi kan mest sannsynlig fortsette med det vi har i dag, hvis det er mest fornuftig og vi ønsker det.
-
-
Kommunale arbeidsplasser og fagmiljø?
-
Ingen kommunale ansatte vil bli sagt opp. Noen arbeidsplasser vil bli sentralisert, andre kan bli tilført de gamle kommunesentrene.
-
Fagmiljøet vil bli vesentlig styrket i en større kommune
-
Nordmørsalternativet vil etter vår mening føre til en sterkere sentralisering av arbeidsplasser enn Orkdalsalternativet. Dette er forsterket ved at administrasjonen i Surnadal hevder at de har stor nok administrasjon til å betjene alle tre kommunene. Det kan bety at arbeidsplassene i Rindal forsvinner. Og med den korte avstanden det er til Skei, skjønner vi at den utviklingen er naturlig.
-
-
«Flere tog»?
-
Det kommer flere tog, sier ordføreren. Ja, det gjør kanskje det, men når alle andre har kjøpt de beste billettene, kan det være bare ståplasser igjen. Det er nå vi kan være med å påvirke vår egen fremtid, ha innflytelse og nyte godt av de midlene som gis for å skape en ny enhet.
-
-
Samferdsel?
-
Satsing og utbedring av Fv.65 er prioritert gjennom samarbeid med Trøndelagskommunene.
-
I Møre og Romsdal er det ferger, tunneler, fjordkrysninger og rasfarlige veier som er prioritert, dette resulterer i dårlig vedlikehold i Rindal.
-
Skulle vi stemt etter hjertet, ville det å bestå som egen kommune være det beste alternativet. Men som politikere må vi arbeidet for de løsningene som gir de beste tjenestene og positiv utvikling i rindalssamfunnet på lang sikt. Fakta tilsier at vi er for små og sårbare alene. Nordmørsalternativet blir etter vår mening også for lite. Derfor går vi inn for den avtalen der vi tror vi får de beste løsningene - Orkdalsalternativet.
Etter folkemøter, innbyggerhøring og folkeavstemning, skal kommunestyret 22. juni 2016 ta endelig beslutning som blir sendt Fylkesmannen.
http://www.komvekst.no/nyheter/kronikk-kommunereform-og-arbeidsgiveravgift
Styret i Rindal Høyre