Høring for Øye
Torsdag avgjorde Surnadal kommunestyre å legge planløsninger for Øye skoleområde ut på høring. I forslaget rives de såkalte Gul- og Blåbyggene og det settes opp nybygg. Prosjektet har foreløpig fått en prislapp på 125 millioner.
Skolebyggene består i dag av Øye skole, som holder til i tre bygg. De to eldste byggene, de såkalte Gul- og Blåbyggene er fra 1958 og 1960, og er i betong. Det tredje, det såkalte 97-bygget, er sammenbygd med Gulbygget. Ungdomsskolebygget er opprinnelig fra 1970, ble renovert i 2006 og vurderes i saksfremlegget som et bygg i teknisk god stand. Saksdokumentene viser at Surnadal ungdomsskole ifølge prognosene for elevantall vil få mye ledig areal i åra framover.
Plan- og byggenemda for Øye skoleområde valgte i mai 2015 en prosjekteringsgruppe i regi av Norconsult Solem Arkitektur AS. Norconsult AS har dermed vurdert fem ulike forslag, hvor kostnadene spenner fra 111 til 213 millioner. Prosjekteringsgruppa har kommet med en klar anbefaling om å gå videre med alternativet hvor 1.- 4.trinn og SFO plasseres i et nytt bygg, 5.-10.trinn legges til ungdomsskolebygget samt at Voksenopplæring legges til 97-bygget. Dette alternativet vil koste 125 millioner - ekskludert inventar - og inkluderer rivning av Gul- og Blåbygget samt opparbeiding av et uteområde rundt skolen. Foreløpig fremdriftsplan anslår byggestart høsten 2017 og skolestart i nye bygg to år senere.
Rådmann Knut Haugen mener prosjekteringsgruppas anbefaling blant annet har fleksible og langsiktige løsninger, også økonomiske, samt at det legger til rette for samlokalisering av ressurser. Rådmannen påpeker at alternativet overskrider den opprinnelige økonomiske rammen som kommunen har satt med kr 53 mill. Dette forslaget innebærer dessuten å gjenbruke 97-bygget, som trolig vil kreve tiltak om nye 10-20 år.
- Dette er en stor og krevende utbygging. Likevel vil et sentralt spørsmål være om vi har råd til å la det være, spør rådmannen og peker på at Gul– og Blåbygget i 1997 ble vurdert som for dyre å gjøre noe vesentlig med.
- Dette innebærer at vi nå sitter med deler av skolebygg for 70% av grunnskoleelevene våre som snart er 60 år gamle, og som sårt trenger avløsning, forklarer Haugen videre.
Usikkerhet blant politikerne
Flere kommunestyrerepresentanter ytret bekymring for kommunens pengebruk og drift.
Jon Nordvik (Ap) hevder ROBEK-lista ikke akkurat blir noe fjernere med denne saken og minner om å ta hensyn til de andre skolene samt andre prosjekter som er underveis – eksempelvis gang- og sykkelvei til flere millioner.
- Jeg synes dette er krevende, og noen må forklare meg hvordan vi skal greie å finansiere det.
Sps Bergsvein Brøske sier han deler Nordviks tanker rundt de økonomiske utfordringene.
- Det er for sent å få vite om ett år. Rådmannen må anskueliggjøre konsekvensene av 130 millioner inn i drifta, fastslår Brøske.
Rådmann Knut Haugen mener kommunestyret ikke må henge seg opp i tallene som er angitt i saksdokumentene, men snarere se på hvilken løsning kommunen ønsker. Kommunestyret vil eventuelt gi sitt endelige klarsignal våren 2017.
- Nå skal vi velge en løsning hvis vi skal bygge Øye skole, presiserer rådmannen.
Norconsults Sverre Sevaldsen opplyser ovenfor kommunestyret at de baserer kostnadene blant annet på egne erfaringstall, og hevder det ikke vil komme overskridelser om ikke noe uforutsett finner sted:
- Det er sjelden vi bommer og vi er veldig trygge på de tallene vi har lagt frem i dag.
Kommunestyret vedtok enstemmig å sende prosjekteringsgruppas forslag ut på høring. Høringsfristen ble satt til til 13. mai og saken behandles i kommunestyret igjen tidligst 16. juni.