Historisk Kleivakveld
Torsdag kveld ble Vårsøghelgas "kronjuvel", Kleivakvelden, spilt inn i Storstuå på Surnadal Kulturhus. Til tross for spesielle omstendigheter, har arrangørene klart å sette sammen en fin Kleivakveld som er verdt å få med seg når den sendes på nett neste lørdag.
Kleivakvelden var opprinnelig tenkt arrangert lørdag 23. mai, men koronaviruset satte en stopper for arrangementet. Laget Vårsøg bestemte seg deretter for å filme Kleivakvelden på Kleiva torsdag 14. mai, men med svært dystre værmeldinger ble arrangementet flyttet inn i Storstuå på Surnadal Kulturhus. Restriksjoner fra helsemyndighetene satte en begrensning på salg av 50 billetter. Rundt 30 personer benyttet seg av tilbudet. Når man i tillegg rekner med arrangørkomiteen, var det i underkant av 50 peroner til stede i Storstuå under innspillingen.
- Det skal mer til enn et koronavirus for å stoppe Vårsøghelga helt, og Laget Vårsøg skal ha all ære for at de viser nettopp det, sier konferansier Svein Sæter som ledet den fem kvarter lange "sendingen".
Kleivakvelden 2020 går over i historien som den første som ikke ble arrangert på Hans Hyldbakks hjemplass, Kleiva. Likevel klarte Laget Vårsøg å skape en fin stemning i Storstuå, med bilde av Kleiva som bakteppe på scenen. Artistene, musikerne og danserne som bidro på scenen i løpet av kvelden viste at det slettes ikke er nødvendig å ha store nasjonale artister på programmet for å få en Kleivakveld av høy kvalitet.
Med Henning Sommerro som kunstnerisk leder, kan lite gå feil. I kjent "Kleiva-stil" leverte han sang, spill og kjappe replikker. Med seg på scenen hadde han som alltid John Pål Inderberg. Tospannet har vært et fast innslag på Kleivakvelden, og er sammen kanskje spesielt kjent for sin humoristiske og utradisjonelle diktlesing. Og herrene skuffet ikke denne gangen heller.
John Pål Inderberg og Henning Sommero i kjent stil
Skuffet gjorde heller ikke Karianna Sommerro, Brage Kristian Einum, Jo Inge Nes, Pernille Torvik Kvande og Dansekompaniet frå kulturskulen. Kvande Torvik og Einum fremførte Alf Prøysens "Du skal få en dag i mårå", og Øyvind Elgenes "Gud, hjelp mæ hjæm". Jo Inge Nes briljerte på sine trommer, og jentene på Dansekompaniet sørget som alltid for vakker dans. Henning Sommerros datter, Karianna, imponerte både med sin fremføring av "Nordmørsminne" og "Bøverdalsrock" - på feilfri surnadalsdialekt. Som om ikke det var nok fikk vi også høre daglig leder i Laget Vårsøg, Anders Larsen, bidra med sin fiolin på Hyldbakks "E Slåttåtæja".
Far og datter sammen på scenen
Det er i år 75 år siden Hans Hyldbakk satt på Kleiva å skrev diktet "Vårsøg". I tillegg til å hylle våren, er diktet i minst like stor grad et dikt om freden som kom til Norge våren 1945.
- På grunn av Hans Hyldbakk og Henning Sommerro, har ordet "Vårsøg" blitt en del av nynorsk ordliste. Ordets betydning blir beskrevet som "rennande vatn og vind om våren". Vi vet at Vårsøg også er et synonym for livsgnist, fremtidstro, håp og optimisme. Vårsøglandet er et indre landskap hvor gleden regjerer, og det er årsaken til at det er Kleivakveld i år - til tross for at verden rundt oss er stengt, sier Sæter.
Et resultat av Hans Hyldbakks forfatterskap, er de mange diktene som barna i Surnadal, Rindal og Halsa har skrevet i anledning Vårsøghelga. Tidligere år har noen av barna deltatt på Kleivakvelden for å fremføre sitt dikt. I år var det Svein Sæter som fremførte noen av diktene som har blitt skrevet i løpet av Vårsøghelgas 25 års historie.
Publikum bør benke seg ned foran PC-skjermen lørdag 23. mai klokken 20.00. Da "streames" Kleivakvelden i sin helhet - helt gratis.
Dreamfarm Studios hadde ansvaret for lyd og lys under sensingen, og det hele ble filmet av Raymond Hansen på Nordmøre Folkehøgskule.
Pernille Torvik Kvandes vakre stemme passet godt på Kleivakvelden
Kleivaprisen til Laget Vårsøg
Ordfører Margrethe Svinvik og kulturleder Lilli Husby fikk æren av å dele ut årets Kleivapris til Laget Vårsøg. I begrunnelsen står det blant annet at prisvinneren har vært aktiv i kulturlivet i Surnadal i mer eller mindre 25 år. Prisvinneren er også godt kjent ut over Surnadal sine grenser. Det har utviklet seg mange «Surnadalsvenner» på grunn av årets prisvinner. Prisvinneren gaper over det meste, ingenting er for stort og ingenting er for lite, står det i begrunnelsen. Les hele begrunnelsen her.
Det var en glad og overrasket vinner som tok i mot prisen.
- Dette var stor stas. Det er en stor jobb som har blitt lagt ned i 25 år, og vi må takke alle som har bidratt siden starten. Både som frivillige, i styret og ikke minst sponsorene. Denne prisen motiverer og inspirerer til å fortsette å arrangere Vårsøghelg, sier daglig leder i Laget Vårsøg, Anders Larsen.
Styreleder Rune Dalager satte også svært stor pris på kulturprisen.
- Dette er en fantastisk anerkjennelse til den jobben Vårsøghelga og Laget Vårsøg har gjort i 25 år. Vi har tenkt å fortsette i minst 25 år til, sier Dalager.
Dette var den 22. Kleivaprisutdelinga. I statuttane for Kleivafondet heiter det at ”Formålet med fondet er å fremja kulturelle og lokalhistoriske føremål innafor kommunen, unnateke fotball og stjerneidrett.
Laget Vårsøg fikk også tildelt 9000 kroner fra Kleivafondet.
Anders Larsen og Rune Dalager var overrasket og glade prisvinnere på vegne av Laget Vårsøg
Festivalkunstner ble inspirert av elva Surna
I tett samarbeid med Surnadal kunstforening sørget Vårsøghelga for at festivalkunstner (og fjorårets Kleivaprisvinner) Jon Arne Mogstad fikk åpne utstilling i Finstuå som planlagt, med bilder inspirert av elva Surna. Koronarestriksjonene medførte at Mogstad ikke fikk klarsignal før mandag i denne uken, men han kastet seg rundt og fikk utstillingen på plass i siste liten.
- Jeg har jobbet med utstillingen i vinter og vår, og alle maleriene er inspirert av Surna. Det ble litt hektisk, men jeg kom i mål. Faktisk så malte jeg siste strøk i dag etter at utstillingen kom på veggen, sier Mogstad som fyller 70 år 17. mai.
Det blir mulig å besøke kunstutstillingen i Fintuå mellom kl 17 og 19 på følgende datoer (det settes ei begrensning på fem personer inne i lokalet samtidig): Fredag 15. mai, lørdag 16. mai, tirsdag 19. mai, onsdag 20. mai, søndag 24. mai, mandag 25. mai, onsdag 27. mai og torsdag 28. mai.
Festivalkunstner Jon Arne Mogstad som fyller 70 år på nasjonaldagen