her går arbeidet unna og torvet er på taket

Historisk bygg oppført på Nordvik

Karin Åsbø og Nils Håvar Øyås kjøpte i 2016 "Holenstua" som ble laftet på Dovre i 1762. Stua ble fraktet til Nordvik, og i vår startet tomtearbeidet. Lørdag var det stor dugnad med taktekking av torv, og nå er det ikke lenge før det kan stekes brød i bakerovn. 

"Holenstua» ble laftet på Dovre i 1762, og flyttet til gården Holen Nordre i Folldal i 1859, og siden til Stormoegga skiarena i 1986. Huset har en grunnflate på ca. 50 kvm. + svalgang, og er i 2 etasjer hvor første etasje har ett stort rom, og andre etasje er delt i to like store rom. 

holenstua før den ble demontert og solgt_690x512.jpg
Holenstua før den ble demonert og solgt

Folldal Idrettsforening ønsket å selge huset, og salgssummen ville i sin helhet bli brukt til et nytt servicebygg i idrettsforeningen`s skianlegg. Bygget ble lagt ut for salg, og kjøperen var en person fra Holmestrand. 

I 2015 ble bygget demontert og fraktet til den nye eieren. Salgssummen var ca. 300 000 kr. Imidlertid ble bygget ikke gjenreist i Holmestrand, og Karin Åsbø og Nils Håvar Øyås kjøpte «Holenstua» av denne personen, og fraktet det til Nordvik i tidsrommet 29.08 – 31.08 i 2016. Transporten ble utført av Surnadal Transport som hadde full last med bil og henger. Fra Slettnesveien og inn til Nedre Slettneset er det en skarp sving, og den store bilen greide ikke svingen med henger bak. Hengeren ble frakoblet, og Ola Oppistu`n stilte med traktor og loset hengeren trykt på plass.

surnadal transport kommer til Nordvik med Holenstua_690x518.jpg
Surnadal transport kommer med "Holenstua" til Nordvik

I vår ble tomtearbeidet satt i gang, og med Per Gjeldnes i gravemaskina var det rette mann på rett plass. Når tomtearbeidet var utført og såle støpt, kom Per Haugen med kran for å løfte stokkene, og Gunnar Nordvik og Lars Kvendset stod for laftingen. Det er et tidkrevende og nøyaktig arbeid med å få stokkene på rett plass, noe disse karene hadde taket på. Det var også annet arbeid som måtte utføres, og Karin og Nils Håvar har hatt god hjelp av mødrene Inger Aa og Gerd Hoston, og sistnevnte plukket 35 sekker husmose à 60 liter. Begge mødrene har utført maling av vinduene, og Møre-tyri har levert 110 liter tjæreolje. Barna Ingeborg og John Ola har vært flinke til å rydde rundt huset. 

Lørdag 16. september var det stor dugnad med taktekking av torv, og Per Haugen stilte med kran for å lette arbeidet med å få torva opp på taket på framsiden av bygget, og på baksiden jobbet Ola Oppistu`n med traktor og lasteapparat for å løfte torva på taket. Geir Magne Haugen var nede på marka for å styre gaflene inn på pallene slik at Per kunne løfte de opp. Oppe på taket jobbet brødrene Ivar og Petter Vikan, brødrene Lars og Olav Polden, Rune Måøy og Nils Håvar selv. Arbeidet gjekk med rekordfart, og de hadde ikke en gang tid til å bruke redskap for å ta av jorda på pallene, men gjekk på med bare nevene. På to timer var taket kommet på plass, og det ble en velfortjent pause med servering av sodd ute. Etterpå var hele gjengen innbudt på kaffe, urtekake, nystekte vafler, nykokt grøt, og sjokoladekake, noe som smakte utmerket!

Det som nå gjenstår er montering av svalgang i begge etasjene, og golv i 2. etasje. Ovn for steking av brød er bestilt, og snart får Karin utfolde seg med hjemmebakt brød. Da blir det vel duft av nystekte brødvarer over hele Nordvikgrenda. 

hele dugnadsgjengen_690x511.jpg
Hele dugnadsgjengen etter endt dyst. Fra venstre: Gerd Hoston, Inger Aa, Karin Åsbø, Ingeborg Å. Øyås, Ivar Vikan, Lars Polden, Olav Polden, Nils Håvar Øyås, Geir Magne Haugen, Ola Nordvik, Petter Vikan, Rune Måøy og Ådne Måøy.

En flott bygning fra 1762 med taket på plass_690x520.jpg
En flott bygning fra 1762 har reist seg på Nordvik

Det er tydelig at Nils Håvar er en driftig kar, for han har også fått tid til å restaurere det gamle stabburet på gården. Forfedrene til Karin hadde sansen for å ta vare på gamle ting, og stabburet inneholder en fin samling av bruksgjenstander fra en annen tidsalder. De er også i meget god stand.

Tekst og foto: Sverre Kjølstad

0 holenstua demontert og lagret i Holmestrand[1]
Holenstua demontert og lagret i Holmestrand
2 sålen er støpt og laftingen kan starte[1]
Per Gjeldnes i gang med tomtearbeidet
2 sålen er støpt og laftingen kan starte[2]
Sålen er støpt og laftingen kan starte
3 gunnar og lars får stokkene på plass[1]
Gunnar og Lars får stokkene på plass
4 per lars og gunnar i gang med laftingen[1]
Per, Lars og Gunnar i gang med laftingen
5 her går arbeidet unna og torvet er på taket[1]
Arbeidet går unna og torvet er på taket
7 Ola Nordvik med traktoren sørget for at torva kom på taket på baksiden
Ola Nordvik med traktoren sørget for at torva kom på plass på baksiden
8 Damene servert sodd, noe som smakte til en dyktig dugnadsgjeng
Damene serverte sodd til en dyktig dugnadsgjeng
stabbur2
Gamle gjenstander i stabburet
stabbur1