Heftig paneldebatt i Surnadal

Torsdag inviterte Tidens Krav og Driva til paneldebatt med førstekandidatene i Surnadal kommune. Tema var økonomi, skole og kommunereform, og temperaturen steg raskt både hos panelet og i salen.

Panel med redaktører bak_690x397.jpg

T.v. redaktør i Driva Sigmund Tjelle og redaktør i Tidens Krav Tore Dyrnes. Til høyre partienes førstekandidater: Erik Moen (MDG), Nils Petter Tonning (Frp), Eivind Hasle (SV), Marit Granhus Langli (H), Margrethe Svinvik (Sp), Lilly Gunn Nyheim (Ap). Krf og Venstre kunne ikke stille til debatt.

 

Tore Dyrnes og Sigmund Tjelle åpnet med å ønske velkommen til deres felles debatt. Dyrnes synes det var en meget bra oppslutning med de rundt 90 fremmøtte i Svorkasalen.

Førstekandidatene fikk først tre minutter hver til å presentere sitt partis politikk, siden fulgte paneldebatten med mange engasjerte innspill og krevende spørsmål både fra salen og de to redaktørene. Førstekandidatene ble klart mest utfordret på temaene skole og økonomi. Her følger en oppsummering av debattens forløp.

 

Partipresentasjoner

Miljøpartiet De Grønne

- Vi lever på krita, hevder MDGs førstekandidat Erik Moen.

MDG vil fungere som en motpol til samfunnets stadige vekst og økte forbruk, og få til ei jord som er til å leve i, også for de som kommer etter. Bærekraft gjennomsyrer alt.

- Det er allerede sent, men starter vi nå så er det mulig, sier Moen.

 

Fremskrittspartiet

- Når det gjelder kommunesammenslåing vil Frp at Surnadal skal stå alene, for vi vet ikke hvilke tjenester vi får ellers, sier Nils Petter Tonning.

Innen helse og omsorg nevnes blant annet lovfestet rett til sykehjemsplasser og flere institusjonsplasser. Frp vil beholde grendaskolene så lenge det er elevgrunnlag. Tonning ser ikke at kommunen skal ha råd til å bygge ny skole på Øye.

 

Sosialistisk Venstreparti

- Grønnfargen har alltid vært viktig for SV, sier Eivind Hasle.

Men SV er også et rødt parti, et solidarisk parti som er opptatt av fordeling – en kombinasjon som kan være problematisk, hevder Hasle. SV er opptatt av fellesskapets interesser og kaller seg selv et fellesskapsparti.

 

Høyre

- Surnadal Høyre går til valg på at Surnadal skal være en god kommune å vokse opp og bo i, men gode tjenester fordrer en god og trygg økonomi, sier Marit Granhus Langli.

Angående skolestrukturer er ingen skoler fredet, og alle unger skal ha et likeverdig skoletilbud. Den viktigste næringspolitikken for Surnadal Høyre er en god vei- og samferdselspolitikk.

 

Senterpartiet

Sp setter fokus på verdivalg, kommunevalg og hvem man vil ha som politikere de neste fire årene.

- Senterpartiet står på for et lokaldemokrati som skal være nært der folk bor og der tjenestene blir produsert, sier Margrethe Svinvik.

 

Arbeiderpartiet

Ap har satset på bolyst, heimflytting og tilflytting. Vi har styrket helse og omsorg til folket, og vi vil jobbe på lag med bondelagene og landbruksorganisasjonene. Ap kommer til å beholde arbeidsmiljøloven slik den står, og vil fortsette å være næringstilretteleggere som jobber for næringsutvikling i hele kommunen. Arbeid for alle er jobb nummer én for oss.

 

Tema: økonomi

- «Driver for dyrt» vil det stå på Drivas forside i morgen. Hvilke konkrete tiltak må til for å ta ned drifta og unngå å havne på ROBEK-lista, spør redaktør Sigmund Tjelle.

Ap: Kommunen har fått mindre i distriktskommunetilskudd, mindre rammeoverføringer og reduserte skatteinntekter. En løsning kan være investeringsstopp, en stram innkjøpspolitikk og at alt må gås nøye etter i sømmene. Det meste av investeringsplaner kan utsettes ett år eller to, som bygging av skole. Har troen på å få råd til å bygge Øye skole så snart ny regjering kommer på plass.

Sp: Vi har ikke gitt kostbare lovnader. Kanskje kan havna generere flere arbeidsplasser og inntekter til kommunen. Vi tror det er mulig å få pengene til å strekke lenger og utnytte ressursene bedre gjennom organisering, god ledelse, kompetente folk som samhandler på en god måte.

H: Ønsker innstendig at investeringene i nye tomteareal ikke stoppes, for det skaper arbeidsplasser og sørger for tilkomst av nye familier og barn. Det er fullt mulig å spare inn på godtgjørelse til politikerne i kommunen – det er ikke pengene som skal være motivasjonen hos de tillitsvalgte.

SV: Skeptisk til at de folkevalgte får mindre, tror det vil bli mindre attraktivt for eksempelvis småbarnsforeldre å delta i lokalpolitikken.

MDG: Moen har gjort seg egne erfaringer fra Stangvik aldersheim. Han mener institusjonen har gått fra å være aldersheim til sjukeheim, og tror den bør selges.

 

Tema: skole

Ap: Etter å ha blitt satt på vent en gang tidligere, da Stangvik ble utbedret, er det absolutt Øye skoles tur til å rehabiliteres. Vi har tanker om å flytte voksenopplæringa på Øye.

Sp: Sp har programfestet at grendaskolene og barnehagene skal bestå de neste fire årene, for elevtallet er stabilt i den perioden. Det må legges en strategi for de neste fire årene hvor et samarbeid med foreldrene står sentralt. Grendaskolene skal ikke bevares for enhver pris, men Sp vil at foreldrenes ønsker og behov skal høres.

Ap: Foreldrene kan ikke pålegges dette ansvaret. Her er det politikernes ansvar å bestemme.

- Står skolene i Todalen og Bøfjorden og Bæverfjord i fare med sine lave elevtall, spør Dyrnes.

H: Det brukes store ressurser i grendaskolene, noe som resulterer i mindre ressurser til skolen på Øye. Man må kunne se på muligheten for å samarbeide både med Rindal og Halsa kommune når det gjelder skolene som ligger nært kommunegrensene.

SV: Foreldrene må ha et ord med i saken, men det er kommunen som er ansvarlig for skole- og fagmiljøet. Skoler med elevtall under 30 setter disse miljøene i fare. Det er synd å se at skoler «smuldrer opp» når foreldrene søker barna sine til sentrumsskoler fordi de er redde for at miljøene blir for små.

Sp: Vi må huske at småskolene har en verdi ut over seg selv. Vil vi arme ut bygdene ved å legge ned en skole som bygda vil ha?

 

Tema: kommunereform

- Hele kommunekartet er i spill. Hvorfor er det behov for å redusere antall kommuner, spør Tore Dyrnes.

H: Det er flere udemokratiske elementer ved kommunestrukturen. Det er ikke nødvendigvis hensiktsmessig med så mange om makta, Høyre mener derfor det kan rasjonaliseres å redusere toppstillinger i kommunen. Man må ha nærhet i tankene ved å ta med det geografiske elementet i debatten, folk kan ikke bo timevis fra kommunesenteret.

Sp: Det er en spennende debatt, og spennende å se hvordan tjenestene kan ytes på andre måter. Sp mener Surnadal står støtt som egen kommune. Innbyggerundersøkelsen viser at vi liker best det som ligger nærmest.

Ap: Førstevalget er å få en god prosess basert på frivillighet. Innbyggerundersøkelsen viser at de fleste vil ha Surnadal-Rindal-Halsa, så dette alternativet skal tas med i prosessen.

- Er Surnadal litt i skvis i forhold til hva Rindal gjør, spør Tjelle.

Ap: Nei. Surnadal klarer seg fint om vi blir stående alene.

SV: Rindalingene har bestandig stått med én fot på hver side av fylkesgrensa. Mest naturlig å styrke de kommunene vi allerede har godt interkommunalt samarbeid med, Rindal og Halsa. Surnadal står godt alene.

MDG: Vi satser på de små samfunnene. Det beste hadde vært å boikotte hele prosessen, for den tar mye tid og penger, hevdet Moen og høstet latter fra salen.

 

Avslutningsvis fikk de to kvinnelige ordførerkandidatene spørsmål om hvordan de ser for seg utfallet av valget for seg og sitt parti.

Lilly Gunn Nyheim ønsket ikke å erklære seg selv som spådame, men håper på velgernes tillit. På spørsmål om hvilke konkrete forandringer man ville se med Margrethe Svinvik som ordfører, understreket Svinvik at store endringer blir det ikke uansett ikke. Sp vil likevel se på kommuneøkonomien, satse på å stadig bli flere folk i kommunen og jobbe med lokale tjenester som gir trygghet.

 

Tirsdag blir det ny debatt, da i Bøfjorden grendahus.

Margrethe Svinvik og Lilly Gunn Nyheim_690x450.jpg

Etter høy temperatur og heftig debatt var smilene snart på plass igjen hos Margrethe Svinvik (t.v.) og Lilly Gunn Nyheim. Én av disse ordførerkandidatene tar mest sannsynlig rollen som ordfører i Surnadal om knappe to uker.