Nå kommer Knut og vipper jula ut
Ha en riktig god tjuendedag - 13. januar
I dag er det tjuendedag jul. Tjuendedags Knut jager jula ut. 13. januar ble kalt tjuendedagen, som for enkelte var den aller siste juledagen, hvis man da ikke alt hadde feiret dette trettendedagen 6. januar. På dagen i dag for to år siden ble Haiti (bildet) rammet av jordskjelv. Gisle og Gislaug har namnedag i dag.
Begge namna kommer av norrønt geisli (stråle). Laug har usikker betydning. I dag kan vi gratulere Gisle Haas (til venstre sammen med Per Arne Løset) og Gisle Bakkeli (til høyre) med namnedagen. Om namna her: Gisle og Gislaug.
Nå kommer Knut og vipper jula ut. Tjuendedags Knut jager jula ut. Knut var den danske hertugen Knut Lavrand som ble gjoret til helgen etter at han ble drept i 1131.
Fra Wikipedia: Tjuendedagen.
Dagens 1814
Russland var denne tiden alliert med Frankrike. Etter at russerne invaderte Finland, som var en del av Sverige til 1808, kom russerne og svenskene i krig, men uten at Sverige fikk tatt tilbake Finland.
Danmark-Norge forpliktet seg til å støtte Russland, fordi Frederik 6 bestemte seg for å holde med Frankrike i blokkaden av Storbritannia i 1807. Derfor fikk Danmark-Norge Sverige som fiende.
I 1809 ble litt av blokkaden opphevet. Det bedret forholdene for Norge. Samtidig ble danskene stadig mer bekymret over det norske kravet om selvstendighet, som første gang hadde vist seg på slutten av 1700-tallet. Store norske skatte- og tollinntekter endte nemlig i København.
Danskene fryktet at unionen snart ville ta slutt hvis Norge fikk egen bank og eget universitet. I 1811 hadde Frederik 6 gitt etter for kravet om universitet. Nå var faren stor for at hele landet ville gå til svenskene, som ønsket seg Norge etter å ha tapt Finland.
13. januar ble kalt tjuendedagen (gammel merkedag til høyre), som for enkelte var den aller siste juledagen, hvis man da ikke alt hadde feiret dette trettendedagen 6. januar. Julematen og juleølet var nok forlengst slutt, så nå gjaldt det symbolsk å få drevet jula ut av huset. Klikk her og les alt om tjuendedag jul:
Primstavmerket var gjerne ei klokke som symbol på at nå skulle jula ringes ut. det kunne også være et omvendt drikkehorn, for nå var det slutt på juleølet.
I gammel tid var tjuendedagen rekna for å være nyttårsdagen. Når det gjelder været var det vanlig oppfatning at dersom det snødde denne dagen, ville en få 20 snøelinger fram til sommerdagen 14. april.
Tjuendedagen er merkedag for vinteren og det skulle komme 20 snøelinger (sjå over). Vinteren var halkvgått (midtvintersdagen - 12. januar), men den strengeste delen er igjen.
Dagen er også minnedag for Den hellige Hilarius av Poitiers (~315-367) (til venstre) - kirkelærer (1851); Malleus Arianorum («hammer mot arianismen»); skytshelgen for Poitiers, La Rochelle og Luçon; for tilbakestående barn; mot slanger og slangebitt - som du kan lese alt om her. (Til høyre: Den hellige Hilarius skriver sin kommentar til Matteus-evangeliet, bokillustrasjon).
Ord for dagen i dag tar vi fra skuespilleren Sherlie McLaine. Ekstranumrene er om barn fra Henry Ward Beecher, et godt og innarbeidet ord om været fra Mark Twain, om politikk fra Bjørnstjerne Bjørnson og to danske ordtak:
McLaine: Jeg hater å bringe sladder videre, men hva skal man ellers gjøre med den?
Beecher: Barn er de hendene som vi griper himmelen med.
Twain: Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det.
Bjørnson: i politikken må sannhet vente til noen får bruk for den.
Dansk ordtak I: Å du vide, vide verden, sa mannen, han hadde reist en mil.
Dansk ordtak II: Gaver skal gjengjeldes om vennskap skal holdes.
Været sjekker du best her på yr.no.
Noen kjente personer med fødselsdag 13. januar er Kaj Munk (1898), Øivind Eckhoff (1916), Villy Sørensen (1929), Jan Christian Brøgger (1936), Vigdis Ystad (1942), Elsa Kvamme (1954), Harald Stanghelle (1956) og Tor Heiestad (1962).
Noen historiske begivenheter som har skjedd 13. januar opp gjennom åra: 1736 – Konfirmasjonen blir innført i Danmark-Norge. 1914 – Det blir målt -50,3 grader på Røros. Dette er den laveste (offisielt) målte temperatur i Norge utenfor Finnmark. 1968 – Johnny Cash (til høyre) spiller live i Folsomfengselet og tar opp albumet At Folsom Prison. 1991 ble fjernsynshuset i Vilnius angrepet av sovjetiske tropper, som et ledd i presset for å få omgjort det litauiske vedtaket om uavhengighet. Se Litauen – Historie. 2006 – Foreningen Humanistiske sosialdemokrater stiftes.
Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag på tjuendedagen 13. januar - fra Wikipedia: 888 – Odo, greve av Paris blir frankernes konge. 1854 – Trekkspillet blir patentert av Anthony Faas. 1935 – En folkeavstemning i Saarland viser at 90.3 % av befolkningen ønsker å slutte seg til nazi-Tyskland. 1942 – Henry Ford tar ut patent på en «plastbil» som er 30 % lettere enn en vanlig bil. 1953 – Marskalk Josip Broz Tito blir utnevnt til president i Jugoslavia. 1957 – Wham-O Company produserer verdens første frisbee. 1968 – Johnny Cash spiller live i Folsomfengselet og tar opp albumet At Folsom Prison. 1972 – I Ghana blir statsminister Kofi Busia og president Edward Akufo-Addo avsatt i et militærkupp ledet av oberst Ignatius Kutu Acheampong. 1982 – En Air Florida jumbojet kolliderer med 14th Street Bridge i Washington DC, og faller ned i Potomac-elven. 78 mennesker omkommer. 1991 – Den blodige søndagen i Litauen: Sovjetiske militærstyrker går til angrep på sivile som demonstrerer for litauisk uavhengighet i Vilnius. 14 blir drept og et stort antall skadet. 1992 – Japan beklager at de brukte koreanske kvinner som sexslaver under 2. verdenskrig. 2001 – Et jordskjelv rammer El Salvador. Mer enn 5 000 mennesker omkommer. 2012 – Cruiseskipet «Costa Concordia» forliser ved øya Giglio utenfor kysten av Italia.
Og fra norsk historie: 1736 – Konfirmasjonen blir innført i Danmark-Norge. 1914 – Det blir målt -50,4 grader på Røros. Dette er den laveste (offisielt) målte temperatur i Norge utenfor Finnmark. 1970 – Ringnotsnurperen «Trønderbas» springer lekk og synker i Nordsjøen. Én person omkommer.