fest0106-tittel_cropped_239x178

Ha en riktig fin trettendedag - 6.januar

6. januar er trettende dag jul (trettendedagen). Denne dagen feires Helligtrekongersfest, også kalt epifaniafesten, til minne om Jesu fødsel og dåp (bildet). 6. januar 1432 strandet italieneren Pietro Querini på Røst og oppholdt seg der i vel fire måneder sammen med 11 medlemmer av sitt forliste mannskap. I størstedelen av den ortodokse kirke feires jula denne dagen. Aslaug og Åslaug har namnedag i dag.

Begge kommer av norrønt áss (gud) + endelse av usikker betydning. Fra Wikipedia: Aslaug og Åslaug.

Dagens 1814:
Slottsprest Pavels noterte ikke noe i dagboka i dag, men for tre dager siden skrev han med tanke på at danskekongen Frederik 6 hadde mobilisert troppene: «Og alle disse gledelige og optimis­tiske nyhetene som er kommet nå ved starten på det nye året, gir herlige utsikter. Skal tiden være inne alt nå for at kornet som ble sådd med gråt, kan høstes med jubelsang?»
Sterke følelser var i sving i 1814. Mange uttrykte seg sikkert med lignende jublende glede, som raskt ble avløst av dyp skuffelse etter hvert som stormaktene trakk opp de nye grensene i Europa etter napoleonskrigene. Særlig ble tilhengerne av full selvstendighet, som slottsprest Pavels tilhørte, skuffet over ny­hetene de snart fikk høre.

Trettendedag jul (til venstre) var for mange i eldre tid «gamle juledag», dels fordi man feiret Jesu dåp denne dagen, og dels fordi enkelte mente at feiringen av Jesu fødsel 25. desember kom et par uker for tidlig etter kalenderreformen, som ble innført i 1700. Klikk her og les alt om trettendedag jul.

Ifølge Daniel Defoes roman kom Robinson Crusoe til ei øde øy (til høyre), der han opplevde mange farer. Ved hjelp av tålmodighet, hardt arbeid og gudfryktighet var det mulig å overleve der i 28 år. Til slutt ble han red­det og kunne leve resten av livet i rikdom og lykke. Klikk her og les alt Robinson Crusoe.

6. januar 1432 strandet italieneren Pietro Querini på Røst (til venstre) og oppholdt seg der i vel fire måneder sammen med 11 medlemmer av sitt forliste mannskap. Opp­holdet var behagelig nok til at han skrev en sympa­tisk beretning om nordlendingene og deres kultur. Klikk her og les altom strandinga på Røst

Været sjekker du best på yr.no her.

Visdomsordet i dag er av ukjent opphav i dag - men like godt for det. Ekstranumrene er et engelsk ordtak om barn - litt til ettertanke for de som ikke har barn; et dansk ordtak, om bøker fra Robert Louis Stevenson og om humor fra Johann Wolfgang von Goethe:
Ukjent: Livet er som en golfball – en lang rekke harde slag til man havner i jorda.
Ordtak: De som ikke har barn, kjenner ikke kjærligheten!
Dansk ordtak: Politikerne lyver aldri, unntatt når de må åpne munnen!
Stevenson: Bøker er bra nok til sitt bruk, men en dårlig erstatning for det virkelige liv.
von Goethe: Å more er et edelt fag!


Dagen er også minne dag for De hellige tre konger: Baltasar, Kasper og Melkior (1. årh) (måleri neders og ellers til venstre) - skytshelgener for Köln og Sachsen; for de reisende, pilegrimer, spillkortfabrikanter, buntmakere og ryttere; for gjestehus og hospitser; mot trolldom og uvær; for en god død - som du kan lese alt om her.

6. januar er trettende dag jul (trettendedagen). Denne dagen feires Helligtrekongersfest, også kalt epifania-festen, til minne om Jesu fødsel og dåp (til venstre). I størstedelen av den ortodokse kirke feires jula denne dagen. Klikk her og les alt om trettendedagen.

Fra Wikipedia: Dagen kalles også Trettende dag jul eller Helligtrekongersdag. I liturgien i den dansk-norske kirke før 1814 kalles også dagen for Festum Epiphani. Juledag i den ortodokse kirke.

Denne dagen var lenge høgtida som den rette juledagen her i landet. Men overgangen fra juliansk tilgregoriansk kalender førte til at juledagene ble flytta. Lengst holdt de på 6. januar  som den rette juledagen i avstengte bygder.

Dagen er også via De Hellige Tre Konger fra Østerland som kom for å tilbe Jesusbarnet i Betlehem. For å minne om dette oppsto det en skikk der unge utkledte gutter gikk omkring med en lang stav med ei lysende ledestrjerne i toppen. Som lønn for dette fikk de kaker og penger. Primstavmerket er gjerne tre kroner eller tre menneskeskapninger.
Dagen ble høgtida over heile landet heilt opp til 1900-talet. Dette ar en viktig merkedag for vær og vokster: Fra Verdal: Trettandags høy er bedre enn 100 lass høy. Fra Alvdal: Trettendags tøy, så godt som 13 lass høy.
Dette døgnet vender bjørnen seg i hiet og nord i landet meinte de no at det var midtvegs med vintersnøen. Enkelte sa også at slik været var tretten dag jul, ville det bli i 13 uker framover. Det betydde at den hardeste delen av vinteren var igjen. Nå var det også lov å ta inn igjen rokken og veven etter julehelga. Derfor ble den første fremmede mannen som kom inn i stua etter dette kalla "rokkmann", dersom kona satt og spann. Og denne rokkmannen måtte ha gildt skjegg, for da ville det bli god saueull året etter. En skjegglaus kar vart helst rekna for å være ei ulykke. Lik ens ville det være til lykke om husbonden fikk besøk av ei rund og ferm kone på låven, "låvekone". Da ville det bli gode avlinger. Ei mager og pistren kjerring var varsel om uår.

Noen kjente personer med fødselsdag 6. januar er Gustave Doré (1832) (over til høyre: Gustave Doré. Illustrasjon til François Rabelais' Pantagruel. Tresnitt fra 1854), E. L. Doctorow (1931), Mona Lyngar (1944), Jon Eberson (1953) og Cecilie Rygel (1968).

Noen historiske begivenheter som har skjedd 6. januar opp gjennom åra: 1900 – Boerkrigen (til høyre: Boersoldater): Over 1000 faller i da boernes angrep på Ladysmith. 1929 innførte kong Aleksandar I av Jugoslavia (over til venstre) kongelig diktatur (se Jugoslavia — Historie). Jugoslavias flagg (over til venstre) hadde tre horisontale striper – blått, hvitt og rødt ovenfra og nedover. I årene med kommunistisk styre hadde flagget en rød kommuniststjerne i midten. Da kommunismen falt, ble stjernen fjernet. Etter borgerkrigene og oppsplittingen av staten i 1990-årene ble flagget uten stjernen beholdt av det såkalte rest-Jugoslavia, det nåværende Serbia og Montenegro. 1958 – Bryggen i Bergen brenner. 1998 - Den lille havfrue mistet hodet for andre gang.

Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 6. januar - Trettendedag jul - fra Wikipedia: 1540 – Kong Henrik VIII av England gifter seg med Anna av Kleve1838 – Samuel Morse demonstrerer den elektriske telegrafen1862 – Kongregasjonen for østkirkene ble opprettet. 1900 – Det blir rapportert at millioner av mennesker sulter i India. 1900 – Boerkrigen: Over 1000 faller i da boernes angrep på Ladysmith1907 – Maria Montessori åpner sin første kombinerte skole og dagsenter for barn av arbeiderklassen i Roma1912 – New Mexico blir USAs 47. delstat1929 – Kong Aleksander I av Jugoslavia forkaster landets grunnlov og utnevner seg selv til diktator1930 – Den første turen med et dieseldrevet kjøretøy blir gjennomført (fra Indianapolis til New York). 1931 – Thomas Edison leverer inn sin siste patent1940 – Andre verdenskrigTyskerne står bak et massedrap av polakker PoznanWarthegau1942 – Pan American Airlines blir det første kommersielle flyselskap som flyr jorden rundt. 1946 – William Joyce blir hengt pga. forræderi1950 – Storbritannia anerkjenner Kina1973 – Schoolhouse Rock har premiére. 1992 – FNs sikkerhetsråd fordømmer Israels behandling av palestinerne1998 – Romsonden Lunar Prospector blir sendt i bane rundt Månen og finner senere bevis for is på Månens overflate.

Og fra norsk historie: 1903 – Første utskipning av svensk jernmalm fra Narvik, etter at Ofotbanen åpna året før. 1958 – Bryggen i Bergen brenner. 2005 – Direktoratet for naturforvaltning gir tillatelse til lisensjakt på fem ulver i Hedmark, til tross for stor motstand i befolkningen og massiv internasjonal kritikk.


Filippino Lippi (ca 1457-1504): De hellige tre konger tilber barnet (1496).

Willy Karlstrøm