Innsats for andre med Luwam

Grenseløst prosjekt på Rindal skole

Rindal Skole er med på "Et grenseløst skoleprosjekt", et opplegg i regi av Leger uten grenser. Onsdag hadde de besøk av Luwam, som er koordinator for skoleprosjektet. Hun holdt foredrag for ungdomstrinnet om sitt arbeid med båtflyktninger i Middelhavet. 

Bildet over: Elevene som har valgt "Innsats for andre". Til høyre Luwam fra Leger uten grenser.
 

Fylkesvinnere med "kjendiskamp"

I fjor var hele 10. trinn ved Rindal skole påmeldt prosjektet fra Leger uten grenser, og mange husker kanskje at organisasjonen kåret ei av gruppene fra Rindal skole til fylkesvinnere. Gruppa som vant arrangerte blant annet "kjendiskamp" i fotball i Rindalshallen. Det var et flott arrangement som fikk mye oppmerksomhet, og det ble samlet inn flere tusen kroner for å fremme helsemessige forhold til innsatte i fengsler i Malawi.


Skaper oppmerksomhet om glemte kriser

I år er det de elevene som har valgfaget "Innsats for andre" som er påmeldt dette prosjektet. Det er elever fra hele ungdomsskoletrinnet. Som i fjor er elevene delt inn i grupper, der de selv velger på hvilken måte de vil jobbe for å spre informasjon om glemte kriser i verden

Leger Uten Grenser lager en ny liste over glemte kriser hvert år. I år har de valgt å sette fokus på fem glemte kriser og fem glemte fremskritt.

Onsdag fikk Rindal skole besøk av Luwam fra Leger uten grenser, som er koordinator for årets skoleprosjekt. Hun holdt et foredrag om sitt arbeid for Leger uten grenser. Luwam er ikke lege selv, men hun har jobbet for organisasjonen på en redningsbåt i Middelhavet. Det temaet er aktuelt for flere enn de som er påmeldt skoleprosjektet, derfor var hele ungdomstrinnet med på dette. 


Færre dør når flere vet

Luwam hadde også noen tips til de elevene som skal jobbe med skoleprosjektet. 

- Gjør noe som passer for dere, og som dere synes er gøy, sa hun. - Det kan være en morsom sketsj, en danseoppvisning, en videoreportasje eller en fotballkamp, som man gjorde i Rindal i fjor. Det er ingen grenser for hva man kan finne på!

Man kan også velge å samle inn penger til Leger uten grenser på vanlig måte. Men Luwam understreket at hovedpoenget er å skape oppmerksomhet om de glemte krisene. Som eksempel nevnte hun at folkelig engasjement hjalp Leger uten grenser å få senket prisen på vaksiner mot lungebetennelse. En slik dose med vaksine kostet i utgangspunktet 500 kroner, og hver person må ha tre slike doser. Gjennom en stor underskriftskampanje og ulike innspill fra mange engasjerte mennesker ga legemiddelfirmaene til slutt etter og senket prisen til 90 kroner pr dose for humanitære organisasjoner. Det utgjør en enorm forskjell for organisasjoner som Leger uten grenser. 

- Vi kan alle gjøre en forskjell. Og en ting er vi helt sikre på; "Færre dør når flere vet", avsluttet Luwam.

Helene, Synnøve, Hege, Malin, Marit og Erlend fra 10. trinn jobber sammen i prosjektet med Leger uten grenser. De forteller at de har tenkt å opprette en Instagram-konto, og de vil intervjue tilfeldig valgte rindalinger og stille spørsmål, slik at de får et inntrykk av hvor mye eller lite rindalingene vet om glemte kriser ute i verden.

Gruppe fra 10. trinn.jpg
Helene, Synnøve, Hege, Malin, Marit og Erlend fra 10. trinn jobber sammen med "Et grenseløst skoleprosjekt"


Lærer om frivillig arbeid

I valgfaget "Innsats for andre" er det mye opp til hver enkelt elev eller gruppe hva de vil jobbe med. Oddrun Husby forteller at det er en allsidig gjeng. Målet med dette faget er blant annet å lære elevene hva frivillig arbeid går ut på. Det gjør de ved å samarbeide med Frivilligsentralen lokalt, og med Leger uten grenser, som er en stor humanitær organisasjon.

Helene, Synnøve, Hege, Malin, Marit fra 10. trinn arrangerer barneklubb i kantina på skolen en gang hver 3. eller 4. uke. Barneklubben er for 3. - 5. trinn, og det kommer vanligvis mellom 15 og 20 barn på en slik kveld. Inntekten fra barneklubb-kveldene går til kreftsyke barn på St Olavs hospital. I fjor arrangerte de også barneklubb, og da fikk de inn 6000 kroner i løpet av året.

Erlend fra 10. trinn har valgt å gjøre en innsats for andre ved å være leksehjelper på voksenopplæringa. Andre elever som har "Innsats for andre " har vært på Rindal Helsetun og vært med på aktiviteter der, noen har vært med på leksehjelp på barnetrinnet, noen jobber med å lage en skolegenser, og noen selger vafler på Coop til inntekt for barneavdelingen ved St.Olavs hospital. 

Noen av elevene skal også være med å bidra på "flerkulturell kveld" som skal arrangeres i Rindal 16. november. 

Elevene som har dette som valgfag kan også velge å jobbe med "Et grenseløst skoleprosjekt" gjennom hele skoleåret.