God morgen 6. desember
6. desember ble kalt Nilsmesse eller Nikolausdagen til minne om den tyrkiske biskopen som nærmere vår tid gav opphav til navnet Santa Claus. 6. desember er altså festdagen for den hellige Nikolaus. Dagen feires fortsatt i mange land. Dagen er nasjonaldag i Finland og Nils, Nikolai og Nikolas har namnedag i dag.
Bildet over er tatt av @apriliadamen: "Måtte skynde meg å ta bilde av juletreet på #rindalsentrum før snøen regner bort #håperværvarseletikkeslårtil Ønsker alle ei koselig og fredfull #adventstid #rindal_tidtilåleve"
Nikolai og Nils kommer av gresk nike (seier) + laos (folk). Nils er nordisk form. Nikolas, mannsnavn, av gresk nike, 'seier', og láos, 'folk, hær'. Kjent i Norge fra 1000-tallet; rundt 1400 fikk vi formene Niels og Nils; andre kortformer er Klas og Klaus. Nikolai er genitivsformen av den latinske formen Nicolaus, og er nok kommet i bruk gjennom uttrykk som Nicolai kirke (Nicolaus' kirke), men kan også komme fra russisk Nikolaju.
Nilsmesse er vernedagen for sjøfolk og fiskere. Vernehelgen er St. Nikolaus. Han var biskop i byen Myrna i Lille-Asia, viden kjent for de under han gjorde og for sin gavmildhet. Han ble offer for kristenforfølgelsene og døde i år 350. Ei legende forteller at Nicolaus frelste tre sjømenn i havsnød. Derfor ble det bygd kirker til hans ære, særlig i sjøfartsbyer.
Gavmildheten gjorde at det ble vanlig å gi hverandre gaver. Da var også vegen over fra namnet Nils til Nisse kort. I våre dager er denne tradisjonen med gaver flytta til julekvelden. Denne figuren har liten slektskap med norske fjøsnisser.
I Nederland ble Nikolasdagen feiret som en av årets viktigste, men ellers har jula overtatt.
Dagens gruk fra Piet Hein: Mine medmennesker er noen grusomme haier, de taler om seg, når jeg taler om meg!
Noen historiske begivenheter som har skjedd 6. desember opp gjennom åra:
1768: Den første utgaven av Encyclopædia Britannica. Seinere utgaver er blitt avertert med slagordet "When in doubt - 'look it up' in the Encyclopædia Britannica") – fortidens Wikipedia?
1941: Storbritannia Finland krig (se Finland – Historie).
1946: Heimevernet opprettes etter modell av hjemmefrontstyrkene under 2. verdenskrig.
1978: Folkeavstemning i Spania om en demokratisk grunnlov som skal etablere landet som et parlamentarisk monarki.
1983: Magdi Yacoub utfører den første velykkede hjerte- og lungetransplantasjonen på den svenske journalisten Lars Ljungberg på Harefield sykehus i nord-London. Ljungberg overlevde i 14 dager etter inngrepet før han døde.
Bildet over: @ingunnrom: "Sesongens første skitur #rindaltidtilåleve #trøndervær"