God morgen 3. juni
3. juni var Rasmusdagen. Det var en katolsk messedag til minne om Erasmus av Antiokia. 3. juni var den vanligste dagen å markere skoklefallsdagen, det vil si slutten på våronna, på Østlandet. Venuspassasjer (bildet) er sjeldne og viktige både som historiske og astronomiske fenomener. Maximiliam Hell fra Wien kom til Vardø for å observere passasjen, som fant sted i midnattsol 3. juni 1769. I dag på Rasmusdagen har Rasmus og Rakel namnedag.
Rasmus = gresk erasmios (elsket). Rakel = hebraisk sau med lam eller søye.
Navnedagen er etter biskop Erasmus som døde i år 303, han er opphavet til den såkalte St.Elms-ild, et varsel i mastetoppene når et skip ventet uvær, i Norge ble dagen tidligere kalt Rasmusdagen, eller Skoklefall, datoen har variert mellom 2. og 3. juni
3. juni var Rasmusdagen (til høyre). Det var en katolsk messedag til minne om Erasmus av Antiokia og en gammel merkedag på primstaven. På latin ble dagen kalt Erasmi episcopi martyris fordi man feiret en ekte martyr. Den ble også kalt Skoklefallsdagen, altså dagen da man kunne spenne fra skjekene. Du kan lese alt om Rasmusdagen ved å klikke her.
År 834 ble osebergdronningen gravlagt med all den hedenske prakt som storgårdene og høvdingesetet i Vestfold kunne oppvise. I nøyaktig 1070 år fikk funnet ligge urørt i lufttett blåleire under en gravhaug som etter hvert sank ned i jorda og ble lite synlig. Klikk her og les alt om vårt viktigste oldfunn (til venstre).
Venuspassasjer (til venstre) er sjeldne og viktige både som historiske og astronomiske fenomener. Astronomene reiste så å si til verdens ende i 1769 for å få sett den. Maximiliam Hell fra Wien (nedover til venstre) kom til Vardø for å observere passasjen, som fant sted i midnattsol 3. juni. Klikk her og les alt om Venuspassasjer og Maximillian Hell.
Dagen vart også kalla Skoklefallsdagen. Det namnet er laga av nemninga skoklar eller skaklar (omtrent det samme som skjæker), som de sier på våre kanter. Når horva skulle dras ble det brukt skaklar. Nå kunne altså skaklene falle, fordi våronna var over. Derfor vart det skoklefallsdag.
Nå lei det så langt på året at det var for seint å så korn. Det ville i så fall ikke bli modent. I den sammenhengen finner vi namnet Rasmus Knæppnæva om dagen. Nå vart det altså bare å kneppe igjen neven og ikke så meir.
Rasmus kommer av at dagen er til minne om biskop Erasmus som lei martyrdøden i 303 i Campania, sør-Italia. Etter ordre fra keiser Diokletian ble han pint og mishandla tre ganger. Men ikke en gang flytende bek og svovel beit på han. Primstavmerket er en borr. Det kan og være en pavestav etter biskop Erasmus.
3. juni var den vanligste dagen å markere skoklefallsdagen, det vil si slutten på våronna, på Østlandet.
Noen kjente personer med fødselsdag 3. juni er Jefferson Davis (1808), Josephine Baker (1906) (til høyre i bananskjørt), Ingrid Espelid Hovig (1924), Allen Ginsberg (1926), Jon Tolaas (1939), Bjørn Alterhaug (1945), Knut Walle (1949) og Lars Sørbø (1956).
Været sjekker du her på yr.no - sjekk været her på adressa.no.
Ord for dagen i dag på Rasmusdagen her henta fra Helen Court - med et langt ekstranummer fra den franske helgen og nasjonalhelt Jeanne D'Arc, virkelig til ettertanke. Videre tar vi med et Gruk fra Piet Hein - Gammel i gårde - stemning ved årets slutt og ved visse gester; og et fra Håvamål om vennskap:
Court: Da Gud fordrev Adam og Eva fra paradis, skjenket han dem moten til trøst.
D'Arc: Enhver mann gir sitt liv for det han tror på. Enhver kvinne gir sitt liv for det hun tror på. Noen ganger tror folk på lite eller intet, likevel gir de sine liv for lite eller intet. Vi har bare ett liv, og vi lever det slik vi tror på å leve det. Og så er det borte. Men å ofre det du er og leve uten tro, det er frykteligere enn å dø.
Gruk: Fortiden er som en aldrende tante, som grovt ikke vil forstå, at nok er vi gjestfrie og iunteressante - men nu er det tid at gå!
Håvamål: Høyr, har du ein ven og trur han vel, og vil du ha gagn av venen, bland sinnet ditt med han og send han gåver, leit han ofte opp!
Noen historiske begivenheter som har skjedd 3. juni opp gjennom åra: 1083 – Tysklands Henrik IV stormer Roma og tar Peterskirken. 1098 – Etter 5 måneders beleiring under det første korstoget, tok korsfarerne Antioch i det Bysantiske riket (Tyrkia). 1608 – Samuel de Champlain (til høyre: ett fiktiv portrett av Samuel de Champlain, ingen ekte portrett eksisterer i dag) fullfører sin tredje reise fra Frankrike til New France, Canada der han grunnlegger Québec by. 1769 – Et år ut i sin jordomseiling ser James Cook (til venstre) endelig at Venus passerer solen, som var hovedhensikten med reisen. 1992 – Riokonferansen i Rio de Janeiro, Brasil, verdens største miljø-toppmøte, åpner. 178 land deltar. 2006 – Montenegro erklærer seg som uavhengig nasjon.
Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 3. juni opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1083 – Tysklands Henrik IV stormer Roma og tar Peterskirken. 1098 – Etter 5 måneders beleiring under det første korstoget, tok korsfarerne Antioch i det Bysantiske riket (Tyrkia). 1608 – Samuel de Champlain fullfører sin tredje reise fra Frankrike til New France, Canada der han grunnlegger Québec by. 1620 – Byggingen av den eldste kirken i franske deler av Nord-Amerika, Notre-Dame-des-Anges, starter i Quebec, Canada. 1621 – Det nederlandske Vest-India-kompaniet (nederlandsk: West-Indische Compagnie eller WIC) får handelsmonopol med nederlandske områder i Nord-Amerika. 1769 – Et år ut i sin jordomseiling ser James Cook endelig at Venus passerer solen, som var hovedhensikten med reisen. 1818 – Storbritannia sikrer seg makten i India, når den siste krigen mellom Storbritannia og Marathaene (del av India). 1937 – Hertugen av Windsor (tidligere kong Edvard VIII) giftet seg med Wallis Simpson i Frankrike. 1940 – andre verdenskrig, evakueringen av allierte tropper fra Dunkirk er ferdig. Over 335 000 britiske, franske og belgiske soldater ble reddet.. 1950 – Første franske ekspedisjon til fjellet Annapurna i Himalaya, Nepal. 1962 – 130 mennesker omkommer da et Air France Boeing 707 styrter like etter avgang fra Orly Airport in Paris. 1965 – Edward White blir den første amerikanske astronauten som går i rommet, ved å gå ut av romskipet Gemini 4. 1973 – Det sovjetiske overlydsflyet flyet Tupolev 144 krasjer på et flystevne i Paris, og tar livet av 15 mennesker. 1979 – En av de største oljeutslippene noensinne skjer under en utblåsning fra oljeriggen Ixtoc 1 i Mexicogulfen. 1982 – Israels ambassadør i London, Shlomo Argov blir skutt og alvorlig såret. 1989 – Kinas restriksjoner mot pro-demokratiske dissidenter begynner, på Tiananmen-plassen. 1990 – Presidentene George Bush og Mikhail Gorbatsjov har et toppmøte der de blant annet blir enige om våpenkontroll og en del handelsavtaler. 1992 – Riokonferansen i Rio de Janeiro, Brasil, verdens største miljø-toppmøte, åpner. 178 land deltar. 1998 – Et tysk ekspresstog sporer av ved Eschelde, 102 mennesker omkommer. 2006 – Montenegro erklærer seg som uavhengig nasjon. 2006 – En russisk diplomat ble drept, og fire kidnappet i Bagdad. 2006 – Det blir kjent at tolv menn er arrestert i søndre Ontario i Canada. Ifølge kanadisk politi var de tolv i ferd med å planlegge al-Qaida-inspirerte terrorhandlinger. 2006 – Minst 28 blir drept og 62 såret av bilbombe i Basra, Irak.
Og fra norsk historie: 2006 – I Norge blir det funnet salmonella i First Price salami. Pålegget kan være kilden til bakterien Salmonella Kedougou, som de siste ukene har smittet 35 og muligens forårsaket et dødsfall.
3. juni 1958 ble den franske nasjonalforsamlingen oppløst, etter å ha gitt general de Gaulle nærmest diktatoriske fullmakter. Se Frankrike — Historie. (nedenfor: Den franske revolusjon er et av de viktigste tidsskiller i europeisk historie. Bildet fremstiller det historiske øyeblikk da tredjestanden erklærer seg som nasjonalforsamling og avlegger Eden i ballhuset, 20. juni 1789. Maleri av Jacques Louis David, 1793, Versailles). 3. juni 1979 begynte verdens hittil største oljeforurensningskatastrofe, Mexico-utblåsningen.