God morgen 28. april
28. april 1789 skjedde det berømte mytteriet på HMS «Bounty» (bildet fra film). Vivi og Vivian har namnedag i dag.
Samtidig illustrasjon av mytteriet: Skipssjef, løytnant Bligh og atten lojale mannskapsmedlemmer ble satt i en lettbåt på åpent hav. Av Robert Dodd, 1790.
Både Vivi og Vivian kommer av det latinsk guttenamnet Vivianus, av vivus (levende).
Du kan sjekke været på yr no her og øverst til venstre på Trollheimsporten - klikk på værikonet.
Et nordisk ordtak passer godt som visdomsord denne onsdagen. Ekstranumrene kommer fra Platon om motivasjon, fra Tove Ditlefsen om vennskap og fra Karl von Münchhausen om bøker:
Ordtak: Det er mange kloke på land når det skjer en ulykke på sjøen.
Platon: Begynnelsen er den viktigste delen av arbeidet.
Ditlefsen: Jeg vil tro du skal kende mig vide, av hvad man dyrt betror mig glider fra mig - og derfor - for vor store lykkes skyld, min ven, hold ikke slet så meget av mig.
von Münchhausen: Bøker er bedre venner enn mennesker, for de snakker bare når vi vil det, og tier når vi har annet fore. De gir alltid og krever andri!
Katolsk er dagen blant anna minnedag for den hellige Johanna Beretta Molla (1922-1962) (til vesntre), blant de yngste som har fått en minnedag etter seg. Ho kan du lese alt om her.
Noen kjente personer med fødselsdag 28. april er Johan Borgen (1902) (til høyre), Kurt Gödel (1906), Eskild Jensen (1925), Saddam Hussein (1937) (til vesntre), Ulla-Mari Brantenberg (1947) og Martin Asphaug (1950).
Johan Borgen (til høyre) var en ordets mester, en blanding av journalist og forfatter, som sa om seg selv at han skrev like raskt som han snakket. Han utmerket seg med en lang rekke noveller og kåserier, samt med tre romaner om vestkantgutten Wilfred Sagen. Klikk her og les alt om Johan Borgen.
28. april 1789 skjedde det berømte mytteriet på HMS «Bounty» (under til høyre og øverst: Samtidig illustrasjon av mytteriet: Skipssjef, løytnant Bligh og atten lojale mannskapsmedlemmer ble satt i en lettbåt på åpent hav. Av Robert Dodd, 1790). Kaptein William Bligh og et mannskap på 46 hadde kommet til Tahiti for å hente brødfruktplanter til Vestindia. På tilbaketuren gjorde en firedel av mannskapet mytteri og endte på øde Pitcairn. Klikk her og les alt om William Bligh og mytteriet på HMS Bounty.
Noen historiske begivenheter som har foregått 28. april: 1772: Johann Friedrich Struensee blir henrettet for å ha krenket dronningen og overtrådt kongeloven. 1919: Pakten som opprettet Folkeforbundet (nedenfor til venstre) blir enstemmig vedtatt. 1945: Benito Mussolini (nedenfor) blir tatt til fange og drept av kommunistiske partisaner. Se Italia — Historie. 1947: Kon Tiki-ekspedisjonen legger ut fra Peru - Meir om Thor Heyerdahl her og Kon-Tiki her. 1952: Japan får tilbake sin suverenitet etter okkupasjonen. Se Japan — Historie. 1952: Forfatterforeningen av 1952 blir stiftet av en gruppe riksmålsforfattere. 1969 – Den franske presidenten Charles de Gaulle offentliggjør at han trekker seg etter å ha tapt en folkeavstemning.
Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 28. april opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1789 – Mytteriet på Bounty. 1969 – Den franske presidenten Charles de Gaulle offentliggjør at han trekker seg etter å ha tapt en folkeavstemning. 1994 – Parlamentsvalget i Italia ender med seier for Silvio Berlusconi og høyrealliansen Polo delle Libertà/Polo del Buon Governo. 2004 – Det blir kjent gjennom offentliggjøringen av bilder og film at amerikanske soldater torturerte flere irakiske fanger som ble holdt i Abu Ghraib-fengslet i Bagdad, Irak. 2008 – Fugleinfluensa blir oppdaget på en gård med 2000 fjørkre på Fyn i Danmark.
Og fra norsk historie: 1940 – Kristiansund og Molde bombes av tyske fly. Byene brenner og i Kristiansund som da var den største av byene, brenner storparten av bygningene ned. 1947 – Thor Heyerdahl og fem besetningsmedlemmer setter seil på flåten Kon-Tiki for å bevise at peruanske innfødte kunne ha befolket Polynesia. 2008 – Norske soldater i ISAF-styrken i Afghanistan var i harde kamper med opprørere. Ingen nordmenn ble skadd.