God morgen 25. november
25. november ble kalt Karimesse eller Karenmesse (latin Catherine virginis) (bildet gammel merkedag), og er minnedag for den hellige Katarina fra Alexandria. Dagen er også FNs merkedag for avskaffelse av vold mot kvinner. 25. november steg prins Carl i land for første gang i Norge og vart kong Haakon 7. I dag er det nasjonaldag i Surinam og Katarina, Katrine og Kari har namnedag.
De 14 nødhjelperne. Sjå også nedenfor til høyre: I midten øverst: Guds Mor Maria med Jesusbarnet. Nødhjelperne i øverste rekke fra venstre: De hellige Barbara, Katarina av Alexandria og Margareta av Antiokia. Midterste rekke fra venstre: De hellige Egidius, Dionysius, Eustacius, Blasius, Pantaleon og Erasmus. Nederste rekke fra venstre: De hellige Acasius, Vitus, Kristoforos, Cyriacus og Georg. Avbildning fra 1800-tallet.
Alle navnene kommer av gresk katharós (ren). Kari en norsk variant. I dag kan vi gratulere Kari Mette Skjølsvold (til venstre) og Kari Moe (til høyre) med namnedagen.
Namnedagen er etter Katarina av Alexandria som ble lagt på hjul og steile og halshogd i år 304, en av de fire hovedjomfruer, filosofers og læreres skytshelgen, i Norge feiret som Karimesse.
Helt siden 1905 har det versert rykter rundt privatlivet til kong Haakon 7, dronning Maud og deres sønn Olav. Ryktene gjorde at statsminister Christian Michelsen satte i gang diskrete undersøkelser alt før han anbefalte at de tre ble Norges kongefamilie. Klikk her og les alt om den ukjente prinsen som vart konge i Norge.
Været ser du best her på yr.no.
Ordet i dag er et norsk ordtak. Ekstranumrene i dag tar vi fra den amerikanske forfatteren Mark Twain om dumhet og uvitenhet; et italiensk ordtak om venneksap, et Gruk fra Piet Hein - Deg og meg med innledning av Albert Einstein og et om tid fra den italienske filosofen Giordane Bruno:
Ordtak: Sju unger og ikke brødsmulen i huset. Er det ikke så en kunne le seg i hjel, sa mannen.
Twain: Retten til dumhetblir beskyttet av forfatningen. Den hører til garantien for personlighetens frie utfoldelse.
Ordtak: En ærlig venn er den som hindrer ondt.
Gruk: Einstein: Det er nå mulig å utrydde alt liv på jorda! Piet Hein: Det er èn lov i all politisk leik, èn løsning: Ned med deg og opp med meg. Nå har vi nådd til den skilleveg, hvor ned med deg betyr ned med meg. Om vi forstår det vilkår eller ei, betyr liv og død - for deg og meg!
Bruno: Den som venter på en anledning, taper tid!
25. november ble kalt Karimesse eller Karenmesse (latin Catherine virginis). Festdagen var til minne om en trolig oppdiktet person, den hellige Katarina av Alexandria. Vi var mest opptatt av huslige sysler og kalte dagen for Kari med rokken eller Kari vaskar. Klikk her og sjå alt om den gamle merkedagen Karimesse.
25. november ble tidligere kalt Karimesse, og er minnedag for den hellige Katarina fra Alexandria.
Denne dagen er det gjerne dårlig vær, heiter det hos Jon Langli. Etter den gamle kirkekalenderen er dette minnedag for den helllige Katarina. Ho hadde et syn der Jesus ga henne en ring. Derfor erklærte ho seg "Jesu brud". Keiser Maximilian ville gifte seg med Katarina, men ho avslo. Derfor ble ho dømt til døden på hjulet, men da det gikk i stykker, vart ho halshoggen. Englene gravla henne på Sinai berg i 305.
Dette hjulet som Katarina var lagt på, er hjerne satt i sammenheng med et rokkehjul, og derfor er dagen gjerne kalla Kari med rokken. Det var nå tid for spinning, og det var gjerne lysveiker som ble spunnet. Andre steder er dette klesvaskardag, og da er Kari kalla Kari vaskar.
Primstavmerket er helst et hjul, et sverd eller et kors med armene i vinkel. Hos Jon Langli er det hjul med sverd. Merket kan også være ei krone, en mjølbinge, spinnerokk, hjulrokk eller roll.
Som det heiter hos Jon Langli, er det gjerne dårlig vær i dag med snø og sludd. Var været klart Karimessedagen, ville de heimestøpte lysa skinne klart og godt. Det ville med andre ord bli fine julelys.
Den hellige Katarina av Alexandria (~288 (?) - ~306 (?)) (til venstre)- skytshelgen for kantonene Wallis og Sitten, byen Fribourg og Universitetet i Paris; for jenter, jomfruer og hustruer; for vitenskapsmenn, lærere, studenter, skoleelever, prester, teologer, apologeter, filosofer, predikanter, talere, jurister, advokater og dommere; for vognmakere, hjulmakere, pottemakere, møllere, spinnere, seilere, skippere, garvere, frisører, tøyhandlere, motehandlere, syersker, boktrykkere; for alle yrker som har med hjul og kniv å gjøre; for sykehus, universiteter og biblioteker; for de stakkars syndere og for de døende; mot halssykdommer, migrene og tungelidelser; for gjenfinning av druknede; for markens grøde. En av de 14 nødhjelperne (til høyre og øverst: De 14 nødhjelperne. I midten øverst: Guds Mor Maria med Jesusbarnet. Nødhjelperne i øverste rekke fra venstre: De hellige Barbara, Katarina av Alexandria og Margareta av Antiokia. Midterste rekke fra venstre: De hellige Egidius, Dionysius, Eustacius, Blasius, Pantaleon og Erasmus. Nederste rekke fra venstre: De hellige Acasius, Vitus, Kristoforos, Cyriacus og Georg. Avbildning fra 1800-tallet) - ho kan du lese alt om her.
Noen kjente personer med fødselsdag 25. november er Oskar Braaten (1881) (under til høyre), Joe DiMaggio (1914), Mauno Henrik Koivisto (1923), Jan Peder Syse (1930) og Terje Dahl (1935).
25. november er også FNs merkedag for avskaffelse av vold mot kvinner.
25. november er nasjonaldag i Surinam (flagg og riksvåpen under).
Noen historiske begivenheter som har foregått 25. november - kilde Wikipedia:1870 – Ballongen «La Ville d’Orléans» kom ut av kurs fra beleiringen av Paris og havnet på Lifjell i Telemark. 1905 – Kong Haakon VII trer i land i Norge for første gang som norsk konge, sammen med Dronning Maud og Kronprins Olav. 1936 – Tyskland og Japan signerer Antikominternpakten. Som innebar at de skulle «konsultere» hverandre hvis noen av landene ble angrepet av Sovjetunionen. 1940 – Premiére på den første tegnefilmen med Hakke Hakkespett. 1963 – John F. Kennedy blir begravet på Arlington kirkegård. 1976 – Surinam blir selvstendig. 1992 – Den tsjekkoslovakiske nasjonalforsamlingen bestemmer at landet skal deles opp i Tsjekkia og Slovakia fra og med 1. januar 1993. 1992: Det tsjekkoslovakiske parlamentet vedtar oppløsningen av Tsjekkoslovakia (jf. Slovakia – historie).