God morgen 20. august
Ungarn feirer 20. august St. Stefans dag til minne om at han kristnet landet og ble den første kongen i 1001. 20. august er minnedag for Bernhard fra Clairvaux (bildet) og for István 1 den hellige. Bernhard og Bernt har namnedag i dag.
Bernhard = gammeltysk berin (bjørn) + hart (hard). Bernt er kortform. I dag kan vi gratulere Trollheimsportens faste bidragsyter fra Bøfjorden, Bernt G Bøe (under til høyre), med namnedagen. Fra Wikipedia: Bernhard, Bernt.
Namnedagen er etter den hellige Bernhard av Clairvaux, som døde 20. august 1153.
Ungarn feirer 20. august St. Stefans dag til minne om at han kristnet landet og ble den første kongen i 1001. Fargene i flagget (til venstre sammen med riksvåpenet) fra 1848 ble brukt alt på 1600-tallet.
20. august er minnedag for Bernhard fra Clairvaux og for István 1 den hellige. Den hellige Bernhard av Clairvaux (~1090-1153) (til høyre: Den hellige Bernhard av Clairvaux. Maleri fra 1300-tallet) kirkelærer, skytshelgen for Burgund og Liguria, Genova og Gibraltar; for cisterciensere, de døende, bier og birøktere, vokslysstøpere; mot barnesykdommer og besettelse, mot dyresykdommer, storm og uvær - leser du alt om her.
Fra Wikipedia: Katolsk festdag for Bernhard av Clairvaux.
Theodor Herzl (over til høyre) ble først opptatt av jødenes skjebne i moden alder, etter å ha vært vitne til Deyfus-saken da han var aviskorrespondent i Paris. Siden kom den politiske sionismen, tanken om å skaffe jødene en ikke-europeisk stat, til å oppta ham resten av livet. Klikk her og les alt om den moderne sionismen.
Sommeren 2004 dukket begrepet «popvenstre» opp (bilde nedenfor til venstre). Det oppstod i Sverige som en betegnelse på kjendiser som opptrer i media for å markere moteriktige, venstreorienterte standpunkter i samfunnsdebatten, men uten at de tar standpunktene alvorlig nok. Klikk her og les alt om nyordet for gammel kritikk.
Været sjekker dubest på yr.no her - sjekk også opp til venstre på Trollheimsporten! Alt om være i dag her på adressa.no.
I dag er visdomsordet henta fra et dansk ordtak og ekstranumrene tar vi fra den britiske forfatteren Arthur Conan Doyle om å prøve og feile, et Gruk fra Piet Hein - Hun - et godt ord fra Jens Stoltenberg omkring 22. juli og et om humor fra Per Højholt
Dansk ordtak: Det er en kunst å le når det går en ille.
Conan Doyle: Det er en stor feil å teoretisere før man har data. Ubevisst begynner man å tøye fakta slik at de passer med teorien i stedet for å tilpasse teorien til fakta.
Gruk: Hun selv er så enkel som sol og jordog vinden, der ånder i trærne. Men hun smeter mitt hudløse hjerte søtt, bare hun spiller med tærne. - Hun går som en av våre gjennom luft og lys, naken utenpå klærne.
Stoltenberg: La oss ære de døde ved å glede oss over livet!
Højholt: Humoren hjelper oss til å oppleve oss selv med kropp og sjel, og å oppleve et samvirke mellom disse to, som det meste i samfunnet ellers ofte prøver å skille.
Noen kjente personer med fødselsdag 20. august er Jöns Jacob Berzelius (1779), Eliel Saarinen (1873), Tarjei Vesaas (1897) (til venstre sammen med Haldis Moren Vesaas), Vilhelm Moberg (1898), Salvatore Quasimodo (1901), Eero Saarinen (1910), Henning Larsen (1925), Anders Kjær (1940), Laila Mikkelsen (1940), Rajiv Gandhi (1944) og Helge Torvund (1951).
Noen historiske begivenheter som har foregått 20. august: 1827: Rossinis opera Le Comte Ory blir uroppført i Paris. 1860: Giuseppe Garibaldi går i land på det italienske fastlandet. Se Italia — Historie. 1912: Sydpolsmedaljen blir innstiftet av Haakon 7 og tildelt deltagerne i Roald Amundsens "Fram"-ekspedisjon. 1940: Winston Churchill holder en tale i det britiske Underhuset der han kommer med de berømte ord Never was so much owed by so many to so few (Aldri har så mange skyldt så mye til så få), som omhandlet de britiske pilotenes innsats i Slaget om Storbritannia. 1960: NRK begynner med regulære fjernsynssendinger. Se fjernsyn. 1960: Kabinseksjonen til den sovjetiske satellitten Sputnik 5 (under til høyre) returnerer til Jorden. 1968 – Warszawapakt-landene invaderer Tsjekkoslovakia. 1975: Den amerikanske Mars-sonden Viking 1 blir skutt opp. 1977: Den amerikanske romsonden Voyager 2 (under til venstre: Voyager 1 og 2 har med en «plate» med bilder og lyder fra Jorden. Bildet viser dekselet hvor man kan finne en anvisning på hvordan platen skal brukes og hvor den kommer fra. Selve platen er av gullbelagt kobber og har en diameter på 30 cm. Den inneholder bl.a.115 analoge bilder, lyd av brenninger, vind, fugler, og dyr, musikk fra forskjellige kulturer og hilsner på 60 språk) blir skutt opp. 1988 – Iran–Irak-krigen er slutt. 1991: Estland og Latvia erklærer seg uavhengig. Se Estland — Historie. 1993: Oslo-avtalen blir undertegnet.
Her er fleire historiske begivenheter som har skjedd 20. august opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1968 – Warszawapakt-landene invaderte Tsjekkoslovakia. 1977 – Den amerikanske romsonden Voyager 2 ble skutt opp. 1988 – Iran–Irak-krigen sluttet.
Og fra norsk historie: 1896 – «Fram» ankom til Skjervøy etter ferden over Polhavet. 1960 – Kong Olav V erklærte fjernsynet offisielt åpnet i Norge.