God morgen 18. februar
Det er mandag 18. februar, årets 49. dag i uke 8 og det er 316 dager igjen av 2013. 18. februar er festdag for den hellige Bernadette, og i den ortodokse kirke for pave Leo 1 (den store). Alexander Kielland (bildet) i 1906. I dag har Gambia nasjonaldag og Frøydis og Frode har namnedag.
Både Frøydis og Frode er norrøne namn. Frøydis = norrønt freyr (herre) + dis (gudinne). Frode = norrønt fróðr (klok). I dag kan vi gratulere Frode Tiset (til høyre), Frode Tørset og Frode Øyane (nedenfor til venstre) med namnedagen. Fra Wikipedia: Frøydis, Frode.
Gambia har nasjonaldag 18. februar, da landet ble uavhengig av Storbritannia i 1965. Flagget (til høyre - flagg og riksvåpen) ble innført samtidig og symboliserer rød sol, blå elv og grønne sletter.
Alexander Kielland (til venstre) og Henrik Ibsen døde begge to i 1906. Sammen med Bjørnson og Lie ble de markedsført under den oppfinnsomme betegnelsen «de fire store». De to var ulike, selv om vi forbinder begge med det moderne gjennombruddet i norsk litteratur. Klikk her og les alt om Alexander Kielland 18. februar er festdag for den hellige Bernadette, og i den ortodokse kirke for pave Leo 1 (den store).
Det er fredag, ukas 5. dag rekna fra mandag. I norrønt med en rekke varianter (friggjardagr, freyju-, frjá-, fra-, frea-, fre-, freia-, freigia-, freo-, fri-, fræ-), der forleddet gjengir gudinnenavnene Frigg (Odins hustru) og Freyja. Til grunn ligger lat. dies Veneris (fr. vendredi), kjærlighetsgudinnen Venus' dag. Hos de sørlige germanerfolk ble Venus' dag til Friggs dag; til norrønt ble navnet lånt fra vestgermansk. I katolsk tid i Norge var fredag fastedag, og i Island ble fǫstudagr innført som navn etter tiltak av kirken (nå föstudagur, lite brukt er frjádagur).
Dagen i dag er ingen spesiell merkedag her hos oss. Men katolikkene har mange å minnes. Blant disse er den hellige Colman (lat: Colmanus) ble født rundt 605 i Connaught i Nordvest-Irland. Han ble munk på den skotske øya Iona under den hellige Kolumba, og rundt 661 ble han den tredje biskop og abbed av Lindisfarne (661-64) etter de hellige Aidan (635-51) og Finan (651-61), som begge også hadde vært munker på Iona. Lindisfarne var det viktigste klosteret i Northumbria og lå like ved den kongelige borgen Bamburgh. Det var utgangspunkt for utallige munker som evangeliserte i andre engelske kongedømmer.
Lindisfarne er ellers kjent fra vikingtida. I år 793 ble munkene ved klosteret på Lindisfarne angrepet av vikinger, noe som markerer starten av vikingtida. En av tingene som ble stjålet var innbindingen til Lindisfarneevangeliene, som var i edelt metall. Etter angrepet flyktet munkene, og tok med relikviene til St. Cuthbert, som nå ligger i Durhamkatedralen. Det var etter Colman sin tid.
Den hellige Colman av Lindisfarne (~605-676) (til venstre) - kan du lese alt om her.
Noen kjente personer med fødselsdag 18. februar er Alexander Kielland (1849) (over til venstre og til høyre), Max Klinger (1857), Anders Zorn (1860), André Breton (1896), Eva Gustavson (1917), Paul Cappelen (1928), Toni Morrison (1931), Milos Forman (1932), Arve Johnsen (1934) og Peter Haars (1940).
18. februar 1546 døde Martin Luther.
Noen historiske hendelser som har foregått 18. februar: 1861 – Slaget ved Monetreau blir utkjempet mellom Frankrike under Napoleon, og Østerrikske styrker under prinsen av Württemberg. 1861 – Jefferson Davis (under til høyre) blir tatt i ed som den første og eneste presidenten i Amerikas konfødererte stater. 1995: Første vellykkede soloflygning over Stillehavet i ballong starter fra Seoul i Sør-Korea.
Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 18. februar opp gjennom åra: fra Wikipedia: 1814 – Slaget ved Monetreau blir utkjempet mellom Frankrike under Napoleon, og Østerrikske styrker under prinsen av Württemberg. 1861 – Jefferson Davis blir tatt i ed som den første og eneste presidenten i Amerikas konfødererte stater. 1861 – Victor Emmanuel av Piemonte, Savoie og Sardinia blir italiensk konge 1913 – Raymond Poincaré blir fransk president. 1929 – De første Oscar-prisene blir delt ut. 1930 – Pluto blir oppdaget av amerikaneren Clyde Tombaugh mens han studerer fotografier tatt i januar. 1932 – Japan erklærer Mandsjuria som uavhengig fra Kina. 1965 – Gambia blir selvstendig fra Storbritannia. 1996 – En bombe eksploderer ombord på en buss i London. Tre personer blir drept, åtte blir såret. 2004 – I underkant av 300 mennesker omkommer ved Neyshabur, Iran, da et løpsk lastetog med svovel, bensin og gjødsel tar fyr og eksploderer.
Og fra norsk historie: 1952 – Hjalmar Andersen, populært kalt Hjallis, blir olympisk mester på 1500 meter skøyter i Oslo, Norge. 1973 – Arbeidernes kommunistparti, AKP (ml), blir stiftet 1973 – Ringnotsnurper «Håkon Hatløy» fra Vedavågen er på vei til Jøvik i Ullsfjord med full loddelast, da den synker i Magerøysundet i Finnmark etter karbideksplosjon ombord. Seks omkommer, mens fire reddes av ringnotsnurper «Ringo». 1990 – Johann Olav Koss blir allroundverdensmester på skøyter i Innsbruck, Østerrike.
Til slutt noen godord på dagens veg - denne gangen et tyrkisk ordtak - ekstranumrene er om tida av James Curl - skikkelig til ettertanke - et Gruk fra Piet Hein - Det store - og et fra Svend Auken om ros:
Ordtak: Liten nøkkel kan åpne stor dør.
Curl: Døden er de eneste sikre i vår tilværelse, så lev hver dag som om det skulle være den siste. Kast ikke bort tida, for tida er en endelig vare!
Gruk: Når det store, hvis storhet er ved å forgå, er blitt for smått til å leve på, så bøy deg og finn noe stort i det små!
Auken: Sjølros er det eneste sikre påskjønnelsen et menneske kan regne med!