fest0416-tittel_cropped_239x177

God morgen 16. april

16. april er minnedag for Magnus den hellige til minne om orknøyjarlen Magnus Erlendsson. Fra gammelt av blir dagen kalla Magnusmesse (latin Magni martyris). Derfor har Magnus og Mons namnedag i dag. Magnus er den eneste av de norske helgenene som er offisielt kanonisert, dvs. gjort til helgen av paven, men først i 1898, selv om han blir regnet som skotsk.

Magnus kommer av latin Carolus Magnus (Karl den store). Mons = Mogens (dansk) har samme opphav. I dag kan vi gratulere Mons Otnes, ordfører i Surnadal (nedenfor til venstre) med namnedagen
 

16. april er minnedag for Magnus den hellige (til venstre), født 1080, død 1115, omtrentlig fødselsår, jarl på Orknøyene, sønn av orknøyjarlen Erlend Torfinnsson. Av kong Eystein fikk Magnus jarlsnavn og halve Orknøyene, men kom i strid med sitt søskenbarn Håkon Pålsson, som styrte den andre halvdelen. Under et forliksmøte 1115 ble Magnus hogd ned, og det gikk snart rykter om jærtegn ved hans grav. 1135 ble han erklært for helgen, og to år senere gikk hans frende, jarlen Ragnvald Kolsson (Kale), i gang med å reise den store katedralen i Kirkevågen (Kirkwall), vigslet til St. Magnus. Magnus er den eneste av de norske helgenene som er offisielt kanonisert, dvs. gjort til helgen av paven, men først i 1898, selv om han blir regnet som skotsk. Klikk her og les alt om Magnus den hellige - skytshelgen for Orknøyene og fiskehandlerne der.
 

16. april er Magnusmesse (latin Magni martyris) til minne om orknøyjarlen Magnus Erlendsson. Magnus er den eneste av de norske helgenene som er offi-sielt kanonisert, dvs. gjort til helgen av paven, men først i 1898, selv om han blir regnet som skotsk. Klikk her og les alt om den gamle merkedagen Magnusmesse (gammel merkedag under til venstre).
 

Dette er tredjedag sommer. Et strevsomt vinterhalvår er unnagjort og lysere tider står for døra. Denne dagen bar en mat og mjød ut i åkeren. Her vart det laga et høl og en sette ei grønn einerbusk i hølet. Oppi vart det slått en graut av korn og egg. Over dette ble det lest bønner for å sikre voksterkrafta. Deretter ble det ete og drikke godt, før folk gikk heim.


Noen kjente personer med fødselsdag 16. april er Anatole France (1844), Charlie Chaplin (1889) (til høyre som Diktatoren, Landstrykeren og i Limelight), Peter Ustinov (1921), Kingsley Amis (1922), Odd Tandberg (1924), Berit Mørdre Lammedal (1940), Margrethe 2 av Danmark (1940), Britt Karin Larsen (1945), Sverre Wyller (1953), Jarle Vespestad (1966).
 

Noen historiske begivenheter som har foregått 16. april: 1746: Engelskmennene seirer over Karl Edvard Stuarts skotske hær ved Culloden. 1917 – Vladimir Lenin returnerer til Sankt Petersburg fra eksil i Finland. 1922: Tyskland og Sovjetunionen inngår den andre av de to Rapallo-traktatene. 1939: Den norske amatørastronomen Olaf Hassel, samtidig med to sovjetere, oppdager kometen Jurlof-Achmarof-Hassel. 1940: Den svenske forfatteren Selma Lagerlöf (nedenfor til venstre) dør. 1972 – Oppskytingen av Apollo 16. 1993 – Ahmici-massakren: ca 100 sivile muslimer massakreres. 2007 – Det som betegnes som det verste skoleskytingen i USAs historie finner sted ved Virginia Tech. 2012 – Rettssaken etter terrorangrepene i Norge 2011 starter i Oslo tingrett.

Katolsk er dagen blant anna til minne om den hellige Benedikt Josef Labre (1748-1783) (under) - skytshelgen for landstrykere og de hjemløse. Han kan du lese alt om her.


Været sjekker du best her på yr.no.
 

Visdomsordet i dag er et italiensk ordtak. Og vi tar med et Gruk fra Piet Hein som ekstranummer. Fleire ekstranummer henter vi fra et anna ordtak om vennskap og fra Benjamin Franklin og vennskap:
Ordtak: Bedre å leve én dag som løve enn hundre år som får.
Gruk: Må Gud forsøke å forklare dem en liten endring, som ville hedre dem: Den kraft de ødsler på å forsvare dem, bør de benytte til å forbedre dem.
Ordtak: En god venn skal man ikke besøke for ofte!
Franklin: Vær høflig mot alle; vennlig mot mange; intim med få!