God budsjettdisiplin i Rindal kommune
Rådmann Birgit Reisch og økonomisjef Bjarne Nordlund er svært godt fornøyd med budsjettdisiplinen i Rindal kommune. Regnskapsresultatet for enhetene i 2014 er nå klare. Til og med den mye omtalte pleie- og omsorgssektoren kom til slutt omtrent i balanse i forhold til budsjettet.
Økonomiske utfordringer
Så sent som i november i 2014 skrev Trollheimsporten om store økonomiske utfordringer i Rindal kommune. Det ble innført en del innsparingstiltak fra høsten 2014, særlig innenfor pleie- og omsorgssektoren. Det var mange pleietrengende pasienter, og Rindal Helsetun hadde til dels stort overbelegg. Pleie- og omsorgsenheten i Rindal kommune tok saken alvorlig. Ved årets slutt viser det seg at pleie- og omsorgsenheten har tatt inn igjen det meste av budsjettoverskridelsene som forelå etter første halvår i 2014.
Underskudd i regnskapet for 2014
Økonomisjefen forklarer at regnskapet for Rindal kommune kom ut med vel 4 millioner i underskudd i 2014. Dette er ikke på langt nær så ille som det man fryktet i november.
Bjarne Nordlund kan forklare underskuddet med to faktorer som vesentlig avviker fra det opprinnelige budsjettet.
For det første er det støtten til Rindalshallen på vel 2 millioner kroner. Dette var ikke med i det opprinnelige budsjettet for 2014, men et enstemmig kommunestyre sto bak avgjørelsen om å støtte den nye fotballhallen.
- Da man la fram et budsjett i balanse for vel et år siden var ikke støtten til Rindalshallen regnet med, sier Bjarne Nordlund.
- Avgjørelsen om å støtte Rindalshallen ble tatt tidlig på året i 2014, påpeker han.
En annen viktig faktor er inntektssvikt i forhold til budsjettet. Det er hovedsaklig svikt i overføringene fra staten. En del kommer også av sviktende skatteinntekter. Til sammen utgjør dette ca 2 millioner kroner i avvik fra det opprinnelige budsjettet.
God budsjettdisiplin innenfor enhetene
- Enhetene har samlet sett holdt budsjettet, og dette er vi svært godt fornøyd med! sier Bjarne Nordlund
Økonomisjefen utdyper tallene for noen av enhetene.
2014 var et litt spesielt år for administrasjonen i kommunen. Det var en del ansatte som sluttet, og en del som begynte, så det ble en del ekstra opplæring. Noe nytt utstyr ble det også behov for. Derfor endte man opp med et merforbruk på administrasjon i forhold til budsjettet.
Barnehagene og skolene har samlet sett holdt budsjettet bra, og kommer ut omtrent på null i forhold til budsjettet.
Kultursektoren har også samlet sett kommet ut i balanse. Her inngår Rindal kino, som kommer ut med en budsjettoverskridelse på ca 45.000 kr. Overskridelsen kommer ikke som følge av større kostnader, men skyldes mindre billettinntekter enn det som var budsjettert. Det hører med til historien at det Rindal kino har inngått forpliktelser i forbindelse med kjøp av utstyr, som ville påløpt uansett i et par år framover, enten kinoen er i drift eller ikke.
Teknisk sektor, og særlig FDV bygg har hatt til dels store budsjettoverskridelser i 2014.
- Budsjettoverskridelser innenfor FDV Bygg har vi også hatt i tidligere år. Det siste året er ikke verre enn tidligere. Men vi har noen utfordringer her, sier Bjarne Nordlund.
Famile- og helseenheten kommer ut omtrent på strek, mens det er ca 200.000 i merforbruk på barnevern. Dette gjelder kostnader innenfor barnevern som kommunen ikke har noen mulighet for å påvirke.
- Overskridelsene innenfor barnevern visste vi også om tidlig på året, sier Bjarne Nordlund.
Pleie- og omsorgssektoren hentet seg inn
Institusjonen Rindal Helsetun, hjemmesykepleien og hjemmetjenestene fikk store utfordinger i 2014 pga mange pleietrengende pasienter. Dette førte med seg betydelige budsjettoverskridelser. Også ved sluttregnskapet for 2014 ser vi et merforbruk i eldreomsorgen på ca 1,5 millioner.
Dette merforbruket tettes delvis av buffere som man hadde i 2014, på ca en halv million til sammen. Bufferne kommer delvis av penger bevilget til arbeid med pleie- og omsorgsplanen. Det ble ikke lagt ned så mye arbeid med denne planen som man hadde tenkt i 2014. Det lå også inne en buffer i medfinansiering av pasienter i sykehus.
- En slik buffer har vi ikke i år, det må man være klar over, påpeker rådmann Birgit Reisch.
Den resterende millionen i overforbruk i eldreomsorgen er dekket inn av andre innsparinger, blant annet innsparinger på Litjtunet/Midtgard.
Når man ser på lønnsbudsjettet innenfor eldreomsorgen alene ser man overskridelser på hele 3 millioner. Men her er det viktig å huske på at flere pasienter innenfor eldreomsorgen også gir økte inntekter.
- Her ser vi at vi har fått 1,5 millioner i økte inntekter også i forhold til budsjettet, påpeker Bjarne Nordlund.
Alt i alt er rådmann og økonomisjef svært godt fornøyd med jobben som ble gjort innen for pleie- og omsorgssektoren. Det så stygt ut en stund, men det ble innført innsparingstiltak, og man hentet seg godt inn.
Samlet sett har ansvarsområde 173, ved pleie- og omsorgsleder Ola Sellie, hentet inn igjen budsjettoverskridelsene fra første halvår.
- Det er gjort en god jobb innenfor pleie og omsorg, fastslår rådmann Birgit Reisch og økonomisjef Bjarne Nordlund.