Gaupe1

Gaupe i Rindal

Edgar Dromnes og familien fikk en spesiell opplevelse i påska, da et rådyr ble drept av gaupe rett bak husveggen. Gaupa holdt til i området i flere dager, til rådyret var spist opp. Bildene er tatt med viltkamera.

Edgar Dromnes forteller at de har hatt en flokk med rådyr gående i skogen bak husa i vinter. Rådyra holder til der fordi de får forsyne seg av høy på låven, og familien kan følge med dem fra stuevinduet.

Men i påskehelga oppdaget de at det ene rådyret var dødt. De hadde hørt om observasjoner av gaupe og gaupespor i området tidligere i vinter, og satte derfor opp viltkamera ved det døde rådyret. Og ganske riktig - snart dukket det opp ei gaupe! 

SUNP0089.jpg
SUNP0122.jpg

Gaupa holdt til så nær huset at familien kunne observere den fra stuevinduet. Dyret holdt til i nærheten i flere dager, helt til rådyret var oppspist. Edgar Dromnes forteller at rådyra har kommet tilbake til området nå, og det tyder på at gaupa er borte.

I fjor høst hadde de sauer på beite på gården. Da et lam ble borte rett før sauene ble hentet hjem mistenkte de at det kunne være tatt av gaupe. Kadaveret etter lammet var godt gjemt, og de fant det ikke før snøen forsvant nå i vår. Dromnes mener at bl.a. skadene på beina tyder på at lammet var tatt av gaupe. Han vet også at det er observert gaupe og gaupespor bl.a. i Rørdalen i vinter.


Trolig et ungt dyr

Øyvind Holte i Surnadal har observert gaupe i distriktet i flere år. Han har sett bildene fra Rindal. Ut fra pelsen mener han at dette er ei ung gaupe, som kanskje ikke er helt uavhengig av mora enda. Han har en teori om at mora holder på å venne ungen til å klare seg sjøl. Det kan ho gjøre ved å drepe et rådyr, slik at ungen har mat i noen dager, og så la ungen bli igjen ved det døde dyret. Mora kan evt. komme tilbake og hente ungen og lede den videre til neste bytte. 

Snart kommer tida at gaupa får unger igjen, og da må større unger ha lært å klare seg sjøl. Gaupa vil helst ha ferskt kjøtt. Øyvind Holte forteller at den hovedsaklig eter rådyr, men også hare, smågnagere o.l.

Øyvind Holte deltar i et prosjekt der målet er å kartlegge aktiviteten av gaupe i Surnadal og nærliggende kommuner. Han forteller at de kjenner til to og ei halv familiegruppe med gaupe i distriktet Surnadal, Halsa og delvis Hemne. Det kan være opptil seks dyr i ei slik familiegruppe, med gaupemor, årets unger og eldre unger, og en hanne som holder til i samme område.


Lite gaupe i Rindal

I Rindal blir det ikke ofte observert gaupe. Men alle gauper har ulikt mønster i pelsen, og kan derfor identifiseres ut fra bilder. Siden gaupa i Rindal ser ut til å være et ungdyr er det ikke sikkert at den har vært fotografert tidligere. Denne gaupa kan være fra ei familiegruppe som ikke er kjent. Men den kan også har kommet fra f.eks. Hemne eller Orkdal, forklarer Holte.

NINA er med på prosjektet med å kartlegge aktiviteten av gaupe. De har plassert ut viltkamera flere steder i Surnadal. På nettsida viltkamera.nina.no kan du se bilder fra viltkamera forskjellige steder i landet. Vi kan velge å se bilder fra Surnadal det siste året, og da ser vi at det er gjort flere observasjoner av gaupe. Det ble også observert en jerv på Nordsida i januar i år. Denne jervens bevegelser er kartlagt over et større område.

 
Edgar Dromnes har sendt oss bildene.