Gåsvatn grus - på hvite veier
Jon Gåsvatn driver grustak på gården Austigard Gåsvatn i Rørdalen i Rindal. Svogeren John Bjørnholm ble med i drifta av grustaket i 2014, og dermed har det også blitt større aktivitet her. John Bjørnholm driver eget firma, og han har ansvaret for utkjøringa fra grustaket.
Jon Gåsvatn driver hovedsaklig med melkeproduksjon, og grustaket er attåtnæring. Det var far hans, Lars Gåsvatn, som i sin tid la planer om å sprenge ut fjell og knuse grus på garden. Det ble skutt ut stein i kalkberget på Gåsvatn første gang midt på 90-tallet. Den gangen ble steinen brukt til fyllmasse og vegbygging, og mest til eget bruk. Etter hvert spredte ryktene seg. Mange ville ha lys singel, og tidlig på 2000-tallet begynte de også å knuse grus og singel for salg.
"Gris og Grus"
Familien drev både med ku og gris på gården. Da grusen kom i tillegg ble drifta humoristisk kalt "Gåsvatn Gris og Grus".
- I starten var det grisen som finansierte grusen. Men det har snudd seg. Det er nok heller grusen som holder liv i grisen nå, smiler Jon.
Han har fortsatt noen griser i fjøset, men driver ikke så stort med det som før. Nå er det melkeproduksjon og grus som gjelder. Gården har en driftsplan på grustaket som gjelder i 50 år.
Mye marmor
Kalberget i Gåsvatn består blant annet av kalkstein og marmor. Jon Gåsvatn forteller at geologer som har vært her mener at steinen av marmor er for fin til å knuses til grus. Men det er vel ikke behov for så store mengder marmor til å lage skulpturer og pyntegjenstander heller.
Sterkt vegunderlag
Selv har han bygd mange skogsveger med denne steinen. Den lyse grusen binder seg godt, og blir et sterkt vegunderlag. John Bjørnholm forteller også at de venter på prøver for å teste slitestyrken på grusen.
Det er praktisk å slippe å reise lagt for å hente grus og stein. Gåsvatn grus leverer mest lokalt, men de har hatt mange leveranser til Orkdal og til Trondheimsområdet. Den lengste leveransen gikk til Elverum.
Dette knusverket tilhører Gunnar Oddan
Leier inn knusverk
Sprengingene i fjellet foregår med noen års mellomrom. De har et eldre knusverk stående i grustaket, men for å få produsert alle fraksjoner er de avhengig av å få besøk av et større knusverk fra Brødrene Halle. Det er da den dårlige vegstandarden på fylkesvegene virkelig merkes. Knusverket er stort og tungt, og mange av bruene på fylkevegene er ikke godkjent for så stor totalvekt. Knusverket må derfor fraktes de merkeligste omveier for å komme til Gåsvatn. Det er ikke enkelt, men det lar seg gjennomføre.
Gåsvatn grus har levert strøsand, grus, pukk, og stein til Mesta. Lett gjenkjennelig lys grus har vært brukt til å reparere sprekker i asfalten tidligere i sommer. Du kan også se lys stein i vegkantene rundt omkring, blant annet som "mur" rundt stikkrenner.
Mesta bruker en del stein fra Gåsvatn i veikantene, som her i Løfall.
Samme type stein har blitt en flott mur ved fjøset i Austigard Gåsvatn.
Pendler mellom Aure og Rindal
John Bjørnholm kommer fra Aure, og er fortsatt bosatt der, men han tilbringer mye tid på hytta ved Lomundsjøen. Han er gift med Anne, som er søster til Jon Gåsvatn.
Hytta ved Lomundsjøen ble bygget på ei tomt som ble skilt ut fra Austigard Gåsvatn for mange år siden. Da hytta ble til salgs en gang på 90-tallet kjøpte Lars Gåsvatn den tilbake. Anne og John Bjørholm tok over hytta i 2005. De har bygget på, og nå har hytta blitt deres hjem nummer to.
John forteller at han begynte sin yrkeskarriere som fisker, før han var konfirmert. Han har vært fisker i tilsammen nærmere 40 år, og er fortsatt på Lofotfiske om vinteren, med egen båt. Han har også fagbrev som snekker, og jobbet for Block Watne i noen år år på 70-tallet. Familien bodde i Trondheim på den tida. Han forteller at familien flyttet tilbake til Aure i 1979. En tid jobbet han som snekker i sommerhalvåret og var fisker om vinteren. Han har også vært innom forskjellige andre yrker. Han har kjørt melketankbil, godsrute, drosje og ambulanse.
Skulle bli pensjonist
I 2002 kjøpte han seg en ny fiskebåt. I 2014 hadde flåten vokst til tre båter. Da solgte han alle båter og kvoter, og planen var å bli pensjonist. Men slik ble det altså ikke.
På den tida hadde Jon Gåsvatn planer om å sprenge ut mer fjell. Han foreslo for svogeren at de kunne samarbeide om prosjektet, og John tok på seg ansvaret for utkjøringa.
John Bjørnholm kan kanskje kalle seg delvis pensjonist, men han er på ingen måte arbeidsløs. Virksomheten i grustaket har økt de siste åra, og John tar seg av det meste som har med salget og transporten å gjøre. Jon Gåsvatn synes at det er bra å ha med svogeren som en pådriver. De samarbeider godt.
Den eldste sønnen til Jon, Lars Gåsvatn, går på Øya videregående skole. Han har hatt praksisuke hjemme på gården i høst. Han trives også godt med dette arbeidet.
Lars Gåsvatn, Jon Gåsvatn og John Bjørnholm med dagens miste gruslass.
Driver eget firma
John Bjørnholm driver sitt eget firma, BJ Senior AS, med en lastebil, en fiskebåt, traktor og flere gravemaskiner. Virksomheten drives hovedsaklig fra Rindal nå. I Rindal har han ei gravemaskin på 5,5 tonn, ei på 15 tonn og ei på 22 tonn. Han tar på seg enkle gravearbeider, som vegbygging og parkeringsplasser, grøfting og dyrking. Han leier også ut gravemaskiner til folk med maskinerfaring. Hjemme i Aure har han ei gravemaskin på 1,7 tonn og ei på 5,5 tonn. Han har ansvaret for all kirkegårdsgraving i Aure kommune, og har en mann ansatt på deltid der.
Det trengs en del maskiner for å drive grustak
Leverer alle fraksjoner
Gåsvatn grus leverer alt fra landbrukskalk til stein, men tar forbehold om at ikke alle fraksjoner kan leveres til enhver tid. Som oftest blir leveransene kjørt ut med lastebil, men på smale hytteveier kan det være mer egnet å kjøre med traktor og henger. Det kan også ordnes. Ellers er det mulig for kundene å hente selv, men kun etter avtale.
Landbrukskalk, strøsand, pukk, singel og veggrus. Gåsvatn grus har det meste på lager.
Gåsvatn Grus har nå en egen informasjonsside på Trollheimsporten.