Surnadal Næringsforening frokostmøte 2

Fyldig frokostmøte

Onsdagens frokostmøte i regi av Surnadal Næringsforening var av den innholdsrike sorten. På agendaen sto samarbeid mellom skole og næringsliv, fylkesvei 65 og kommunalt kvarter.

Samarbeid mellom skole og næringsliv

Mons Otnes, rektor ved Surnadal vidaregåande skole, informerte om samarbeidet mellom skolen og næringslivet, et tema som er et eget fokusområde for næringsforeninga.

Med næringslivsrettet linje på studiespesialisering og mange tilbud innen yrkesfag er det naturlig at et samarbeid mellom skolen og næringslivet blir avgjørende. Samarbeidet er både formelt og uformelt, forklarer Otnes. Utplassering i bedrifter samt tilgang på kompetanse og materiell, som maskiner til yrkesfagene, trekkes frem som spesielt verdifullt. Faglærerne får knapt nok et nei når de spør om utplasseringsplasser.

- Uansett hva vi spør om så får vi god respons, sier Otnes.

Surnadal vidaregåande skole har gode gjennomføringstall, ikke bare på studiespesialisering men også på yrkesfag. På yrkesfag er frafallstallene generelt høye på landsbasis, derfor er det stadig viktig å bidra til å heve yrkesfagstatusen ved å framsnakke det at fagbrev og fagkompetanse er verdifullt, mener Otnes. Rektoren tror de høye gjennomføringstallene reflekterer gode holdninger blant yrkesfagelevene i området:

- Arbeidsmoralen på Indre Nordmøre er høy.

15. oktober starter Møre og Romsdal fylkeskommune en høringsrunde som omhandler fremtidig skolestruktur. De videregående skolene i fylket kan bli rammet på ulike måter, og for Surnadal sin del oppfordrer Otnes foreningen til å komme med en uttalelse så næringslivet får gi uttrykk for behov og ønsker.

- Det er viktig at vi er samkjørte på at skolen tilbyr linjer det er behov for lokalt. Å få fagbrev og muligheten til å jobbe lokalt er rette veien å gå.

 

Fylkesvei 65

Ordfører Lilly Gunn Nyheim, som sitter i både samferdselsutvalget, fylkestinget og Arbeidsgruppa for fylkesvei 65, informerte om status for arbeidet. I investeringsprogrammet som ble behandlet i fylkestinget i vår ble følgende prioriteringer gjort for fylkesvei 65 perioden 2016 - 2023:

- Prioritet 18: Bolme bro, ikke tidfestet, med en kostnadsberegning på 53 millioner.

- Prioritet 27: Holte bro, ikke kostnadsberegnet eller tidfestet.

I tillegg vil det gjøres mindre utbedringer med stikkrenner på Stokkøyan til totalt 10 millioner, hvorav 5 millioner bevilges allerede neste år. Gangvei Vindøla – Røv er plassert som 4. prioritet, og de første bevilgningene av den totale kostnaden på 42,5 millioner er planlagt å komme i 2018. Foreløpig får vi ta til takke med asfaltarbeidet som er i gang på fv671 og på Sande, mener Nyheim. Men hun understreker tydelig at arbeidet fortsetter med uforminsket styrke.

- Vi gir oss ikke, slår Nyheim fast.

Videre samarbeid med Orkdalsregionen og møter med Sør-Trøndelag fylkeskommune er noe av det som står på handlingsplanen til arbeidsgruppa. Den inkluderer politikere i Orkdal, Meldal, Rindal og Surnadal, Atle Norli og Kjell Larsen som næringslivsrepresentanter, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Møre og Romsdal fylkeskommune og Norges Lastebileierforbund. Planen er å samle alle involvertes behov i en pakkeløsning hvor både Berkåkbakken og Storåskrysset er med. Nyheim opplyser om at hovedfokuset for arbeidsgruppa er å oppgradere veien, ikke nødvendigvis kun få gjennomført omklassifisering fra fylkesvei til riksvei. Man er nemlig ikke automatisk garantert oppgraderinger og forbedringer selv om veien blir riksvei.

Ivar Næss, leder i Surnadal Næringsforening, kunne opplyse om at foreningen tidligere har sendt brev til Statens vegvesen om temaet.

- Vi fikk et svar som nesten ikke var verdt papiret det var skrevet på, sier Næss.

Foreningen ble henvist til vegeier, og vegvesenet hadde som hensikt å legge det hele på is til etter kommunereformen. Ordføreren og kommunen ønsker jevnlig, tett kontakt med næringslivet i Surnadal, og da kommer nok fv65 opp regelmessig, mener Nyheim.

 

Kommunalt kvarter

Rådmann Knut Haugen sto for dagens kommunale kvarter, med en hel rekke informasjon om aktuelle gjøremål og status i kommunen. Han åpnet med å uttrykke glede for et fortsatt samarbeid mellom kommunen og næringslivet.

- Det er veldig positivt at næringsforeninga eksisterer som både talerør og lyttepost for hva en samlet næring mener.

Haugen kunne også dele gode nyheter om folketallet for Surnadal. Som den ene av to kommuner på Nordmøre har Surnadal plusstall å vise til. Fem nye innbyggere har kommet til på grunn av tilflytting.

Kommuneøkonomi: Tidligere har kommunen ligget på et overforbruk på ca. 21 millioner. I morgen får kommunestyret fremlagt en ny rapport, som viser at administrative grep har minsket overforbruket til 17,8 millioner. Ytterligere tiltak må likevel gjøres. Sparekassa er tom om halvannet år om det fortsetter slik, forteller Haugen.

Kommunereform: 1. juli 2016 skal kommunestyret gjøre et vedtak om hva Surnadal ønsker. Valget står som kjent mellom det såkalte nullalternativet, det vil si å bli stående alene, eller ett av sammenslåingsalternativene. Utredningsrapporter og undersøkelser viser at Surnadal-Sunndal er på vikende front, og det er heller ikke særlig stor tro på Stor-Nordmøre. Befolkningen ønsker et mer nærliggende alternativ:

- Innbyggerundersøkelsen viser at surnadalingene gir Surnadal-Rindal-alternativet bedre score enn nullalternativet, forteller Haugen.

Boligfelt: Det er satt av 5 millioner totalt i kommunale investeringsbudsjettet for 2015-2016, noe som er en liten sum i denne sammenhengen, mener Haugen. Politikerne valgte i vinter å satse på tre felt: Nordvik, Buhagen vest og Høgmoen på Røv. Nordvik ligger nærmest fremme i tid, der er det håp om å starte graving allerede neste høst.

Flyktningene: Surnadal har nå 76 flyktninger. Det store flertallet er unge menn, men det finnes også flere familier. Av disse går over 50 elever, hovedsakelig fra Somalia og Eritrea, på voksenopplæring. Dette gjør voksenopplæringa til den tredje største skolen i kommunen.

Fra å ha vært en liten avdeling i kommunen står avdelingen med ansvar for voksenopplæring og integrering nå med 12 ansatte, som alle får skryt av rådmannen. Kommunen har kjøpt tre hus og leier flere leiligheter, mens andre skaffer seg bosted privat. Ut inneværende år kommer det 8-9 flyktninger til, og neste år skal kommunen ta imot 21 nye. Derfor er det et stadig behov for boliger, helst i sykkelavstand fra Skei.

- Vi har tatt imot alt vi er blitt spurt om og vi får skryt fra IMDi som mener Surnadal er foregangskommune, sier Haugen.

 

Til sist informerte Karin Halle, daglig leder i Surnadal Havnelager, om fremgangen på havna.

- Det er en storsatsning på 20-25 millioner, så her er det mye som skjer, smiler Halle.

I relativ nærhet ligger det tre hovedelementer; roro-rampa til 10,5 millioner skal være ferdig til jul. Snart blir det avgjort om bygging av tømmerkaia til 6,2 millioner får støtte fra Landbruksdirektoratet, og terminalbygget kan forventes å settes opp allerede i løpet av våren.