magnor garte bunadsøm2

Fra bakst til bunadsøm

Da konditor og baker Magnor Garte avsluttet en lang arbeidskarriere i 2006 måtte han finne seg en hobby. Nå fyller han dagene med brodering av bunadsskjorter til Nordmørsbunaden. - Det er kjekt å ha noe å gjøre, og brodering er noe jeg virkelig liker, smiler 72-åringen. 

Magnor Garte startet som konditor og baker i 1965, og hadde en aktiv yrkeskarriere helt frem til 2006. Da startet et nytt liv som pensjonist. En travel hverdag ble byttet ut med en roligere tilværelse. For Garte ble det viktig å ha noe å gjøre og skape meningsfulle dager.

- Det er fint å ha noe å fylle dagene med, slik at det ikke bare blir TV-titting, smiler han. 

Vi treffer Magnor og kona Elsa i deres leilighet på Skei. Bunadsøm er en hobby ekteparet deler, og på denne tiden av året består dagene av søm og brodering. 

- Det er ofte ganske hektisk i tiden før konfirmasjonene i mai, men vi er i rute, sier de.

Magnor broderer mønsteret på kragene på skjorta, mens Elsa både syr, broderer og monterer. At kvinner syr bunader er vanlig, men det er ikke ofte vi hører at menn broderer hvitsøm. 

- Jeg kjenner ingen andre menn som driver med dette, så det er nok ikke så vanlig. Jeg har brodert i mange, mange år. Da jeg var ung broderte jeg store bilder, men det var ikke noe jeg fortalte til andre enn mine nærmeste. Det var ikke noe menn skulle drive med på den tiden, sier han.

Elsa husker godt at broderingen til Magnor lenge var en godt bevart hemmelighet.

- Jeg husker han satt å broderte på stua, men så fort han hørte lyder av folk som kom på besøk var han rask med å gjemme broderiet under sofaen, forteller Elsa. 

Hvor har du lært hvitsøm-teknikken du bruker på bunaden?
- Det er Elsa som har vært min læremester og inspirasjonskilde. Hun skal ha æren for alt jeg kan på dette området, sier Magnor. 

Fra jobben som konditor har Magnor tatt med seg flere egenskaper som også er viktig i bunadsøm. 

- Du kan godt si det er noen fellestrekk. Det er viktig å være stø på hånden og like "prekkelarbeid" som vi sier på surnadaling. Det er ikke rom for å gjøre feil. I tillegg er det vesentlig å ha et godt syn. Jeg fortsetter gjerne med broderingen så lenge jeg ser godt og får oppdrag. Jeg har ikke fått noen klager så langt, så jeg tror kundene er fornøyd, smiler han. 

Magnor og Elsa har inntrykk av at bunaden stadig blir mer populær, og at flere og flere ungdommer ønsker seg det staselige festplagget. 

Har du bunad, Magnor?
- Nei, det har jeg ikke. Herrebunaden er kjempefin, men det passer ikke meg. Jeg liker meg heller ikke i dress, ler han. 

magnor garte lupe_690x507.jpg
Med lupe, briller, nål og tråd skaper Magnor kunstverk av hvitsøm på Nordmørsbunaden

Lefsebaking til hele familien
Magnor og Elsa er spreke pensjonister som blant annet liker å tilbringe tid i leiligheten de eier ved Torrevieja i Spania. Med seg i bagasjen har de flere ganger hatt bunadskjorter, nål og tråd. 

- Der er det fint å sitte ute i godt lys og god temperatur. Vi har oppdrag gjennom hele året, så da er det naturlig å ta med seg litt jobb sørover.

Ekteparet har sju barnebarn og ett oldebarn. Etter hvert som de har kommet i konfirmasjonsalder har de fått bunader av sine besteforeldre.

- Så langt har vi sydd bunader til tre jenter og en gutt. Det er stor stas for både oss og barnebarna. 

Hva med bakingen da, Magnor? Har du sluttet helt med det?
- Ja, sier han.

Da er Elsa raskt ute med å korrigere han.

- Nå må du gi deg! Ikke vær så beskjeden. Sannheten er at Magnor baker de lekreste kaker til burdager i familien, og sørger for å bake lefser til både slekt og venner til jul, sier Elsa.

- Jada, det stemmer det. Det blir litt baking også innimellom broderingen, smiler han. 

magnor garte hånd.jpg
Stor hånd og liten nål - en uslåelig kombinasjon!