Birgit Reisch og Ola T Heggem

Forventer lavere inntekter i åra som kommer

Rindal kommune sitt budsjett for 2018 har vært behandlet i formannskapet, og ligger nå ute på høring. Endelig vedtak skjer i kommunestyret i desember. Det er ingen stor dramatikk i budsjettforslaget for neste år, men ordfører Ola T Heggem ser at økonomien blir strammere på sikt.


Budsjettprosessen i Rindal startet i år, som tidligere, med at kommunestyret hadde et møte med alle enhetslederne. Der fikk enhetslederne anledning til å legge fram sine ønsker og utfordringer for året som kommer. Deretter ble budsjettet behandlet i driftsstyret, og etter at statsbudsjettet kom ble det også behandlet i formannskapet. Nå ligger budsjettforslaget ute på høring. Endelig vedtak blir gjort i kommunestyret 13. desember. 


For lav vekst i overføringene fra Staten

Ordfører Ola T Heggem påpeker at vi har en regjering som ikke er spesielt glad i små kommuner. Store kommuner som vokser kommer godt ut i statsbudsjettet, mens de små kommunene generelt ikke har like gode utsikter. Man kan ikke si at Rindal kommune får lavere overføringer fra Staten, men veksten i overføringene er ikke like stor som lønns- og prisveksten i samfunnet. 

En annen utfordring for Rindal som kraftkommune er lavere strømpriser. Det gir betydelig lavere inntekter enn før. I tillegg har inntekt i form av eiendomsskatt fra Statkraft blitt betydelig redusert de siste åra.


Har tatt grep

- Vi allerede tatt grep for å bedre økonomien. I 2015 la vi ned en skole, og vi innførte eiendomsskatt. Så ble vi kritisert for å gå med overskudd, sier Ola T Heggem.

Han mener at dette overskuddet var helt nødvendig. De reduserte inntektene i form av mindre statlige overføringer og mindre inntekt fra kraftverk gjør at inntektene og innsparingene fra vedtakene i 2015 snart er oppspist. Ordføreren mener at det helt klart var nødvendig å innføre eiendomsskatt, som nå gir kommunene en årlig inntekt på 6,5 millioner kroner.


Eiendomsskatten ligger fast

Ordføreren ser økonomiske utfordringer i åra som kommer. Eiendomsskatten ligger fast, og takstene kan ikke økes før etter 10 år. Og det er heller ikke aktuelt å øke promillegrensen til neste år. 4,5 promille på boliger og fritidsboliger er allerede relativt høyt. Mange hytteeiere synes nok at eiendomsskatten er høy, tror ordføreren. Men det bygges likevel hytter som aldri før i Rindal. 

Satsen for eiendomsskatt på næringslivseiendommer er 7 promille.

- Vi har gjort det vi kunne for å skåne lokalt næringsliv. Her betales det eiendomsskatt på tomt og råbygg, ikke på maskiner, sier Ola T Heggem.

Som landsstyremedlem i LVK (Landssamanslutninga av vasskraftkommunar) har han engasjert seg i debatten om eiendomsskatt og den såkalte "maskinskatten". Men han understreker at dette ikke har betydning for Rindal, siden næringslivet her ikke betaler "maskinskatt". Regjeringens forslag om å fjerne eiendomsskatt på monstermaster og kraftledninger, derimot, vil utgjøre en million kroner i tapte inntekter for Rindal.


Befolkningssammensetninga er viktig

Det er også andre faktorer som påvirker inntektene for Rindal kommune. Befolkningssammensetninga er et viktig punkt. Elevtallet i skolen har gått ned, og dermed synker de statlige overføringen. Heldigvis er barnehagene fulle, og elevtallet ser ut til å stabilisere seg snart.


Vil ha fortløpende inntak i barnehagene

Et forslag om fortløpende inntak i barnehagene har skapt stort engasjement blant politikerne, og det er bevilget ekstra midler til dette i budsjettforslaget for 2018. Det er et viktig virkemiddel for å gjøre kommunen attraktiv for småbarnsfamilier.


Driftstiltak uten langtidskonsekvenser

Det er gjort et par vedtak som påvirker driftsresultatet i 2017, blant annet en større reparasjon av taket på Rindalshuset. Men dette er et driftstiltak som ikke får langtidskonsekvenser. Det samme gjelder for tiltak som kommer i 2018, blant annet reparasjon av taket på kommunehuset og oppgradering av skolekjøkkenet. 


Vil ha en grundig gjennomgang av hele driftsnivået

- Det går forsåvidt greit med budsjettet for 2018, men det ser dårligere ut framover. Vi må gjøre noe i 2019. Derfor har vi pålagt oss selv å ha en grundig gjennomgang av hele driftsnivået til neste år, sier ordføreren. 

Rindal kommune har allerede foretatt en betydelig omorganisering i helsetjenestene, og fått mer arbeid over på hjemmebaserte tjenester. Skolen er også omorganisert etter sammenslåingen. Men dessverre ser det ut til at dette ikke er nok, og man må gå nye runder for å kutte kostnader framover.


- Det er lov å være optimist!

Ordfører Ola T Heggem er likevel optimist. Det er lov å håpe på økte inntekter i eiendomsskatt fra kraftverk, og bedre skatteinngang generelt. Et viktig lyspunkt er det at det går godt med næringslivet i Rindal. Optimisme i næringslivet sikrer arbeidsplasser i kommunen, og det kan føre til at flere velger å bosette seg i bygda.

 

Bildet over: Rådmann Birgit Reisch og ordfører Ola T Heggem med "blåheftet", altså budsjettforslaget som nå er ute på høring.