Forteller om flukten fra Syria

Abdullah Alsaleh og Saer Hasaballah er flyktninger fra Syria, bosatt i Rindal. Denne uka holder de foredrag om flukten fra Syria for elever ved Rindal skole.

Det er bare noen få måneder siden Abdullah og Saer kom til Rindal. Nå bor de sammen i en leilighet i Rindal sentrum. De synes begge at de har blitt godt mottatt i lokalsamfunnet. De trives her, og begge snakker allerede ganske godt norsk.

Tidligere har de vært innom Rindal pensjonistlag sin åpen dag og fortalt om seg selv og den farefulle reisen fra Syria til Norge. De har også vært innom Surnadal ungdomsskole med det samme opplegget. Denne uka holder de foredrag for elever ved Rindal skole. Tirsdag var de innom 9. og 10. trinn.

Abdullah 3.jpg
Abdullah Alsaleh illustrerte krigen i hjemlandet blant annet med bilder før krigen, og under krigen. Disse to bildene er fra samme gate.


Flere flyktet sammen

Abdullah Alsaleh fortalte at Syria var et veldig fint land før krigen. Det var da ca 22 millioner mennesker i landet. Nå er det kanskje bare 15 millioner igjen. 

Krigen brøt ut i 2011. Byer ble ødelagt, og mange mennesker ble drept. Barna kunne ikke gå på skole, og unge menn turte ikke å gå ut i frykt for å bli hentet inn av militæret og tvunget til å kjempe i krigen. Etter hvert bestemte Abdullah seg for å flykte. Han var da 26 år gammel.

Han flyktet sammen med flere andre. Store deler av reisen gikk til fots. De gikk først til Tyrkia. Derfra måtte de bruke båt for å komme til Hellas. Det var en farlig ferd. Mange silke båter kom aldri fram til Hellas. På det første forsøket oppdaget de at båten var ødelagt, og de måtte returnere til Tyrkia. Der ble de tatt av politiet og måtte sitte to dager i fengsel.

Så gjorde de et nytt forsøk på å komme til Hellas. De kom med i liten båt med ca 50 passasjerer: Abdullah anslår at båten antakelig var beregnet for bare halvparten. Båtturen tok 4 timer. Det var ikke noe mottaksapparat i Hellas, og de måtte sove ute. Men de fikk ordnet papirer for å komme seg videre. Så gikk reisen videre via Makedonia, Serbia og Kroatia. Av de som reiste sammen endte noen opp i Tyskland, noen i Danmark, noen i Sverige og noen i Norge. 


Stor familie

Abdullah forteller at han har en stor familie, med foreldre, 16 brødre og to søstre. Han har daglig kontakt med familien, bl.a. via facebook. Foreldrene og noen søsken er igjen i Syria. Noen av brødrene er i andre land. Den ene søsteren er i Norge, i Horten, med mann og barn.

Abdullah får spørsmål om han har tenkt på å reise tilbake til Syria når krigen er slutt. Han sier at han ikke kan tenke på å reise tilbake slik det er nå. Han tror at krigen vil vare i mange år enda. Derfor er det viktig for han å lære norsk og få seg en utdannelse i Norge. Han har økonomiutdannelse fra Syria, og vil gjerne studere økonomi også i Norge. Da må han først fullføre videregående skole her, forklarer han.

Abdullah Elin og Saer.jpg
Abdullah Alsaleh (t.v.) og Saer Hasaballah (t.h.) sammen med Elin Randahl, som for tiden har et egasjement ved voksenopplæinga i Rindal.
 

Liker snøen og den norske naturen

Abdullah får spørsmål om hvordan han har det her i Rindal. Han svarer at han har vært innom flere steder i Norge før han kom hit, men folk i Rindal har tatt veldig godt imot flyktningene. Han synes at rindalingene er blide og hjelpsomme, og han trives godt her. Han liker snøen, og han liker til og med å gå på ski, forteller han. - Men kameraten Saer ikke er like glad i å gå på ski, røper han, med et glimt i øyet.

Det er stor forskjell på klimaet i Syria og i Norge. I Syria er det ofte over 40 grader om sommeren, og nesten aldri temperaturer under 0. Men Abdullah forteller at han liker snøen, fjellene og skogene her i Norge og i Rindal.


Saer foto Elin Randahl.jpgSavner venner og familie

Saer Hasaballah er 28 år gammel. Han forteller at han kom til Norge i september 2015. Hans foreldre og tre søsken er fortsatt i Syria, og han forteller at han savner familien og vennene i hjemlandet.

Han forteller at han vokste opp i Damaskus, og at han hadde et fint liv før krigen startet. Han er blant annet veldig interessert i fotball. Han studerte i hjemlandet, men rakk ikke å bli ferdig før han måtte flykte. Da var han 26 år.


En farlig reise

Saer forteller at han flyktet alene, og at han var klar over at det var en farlig reise som sto foran ham. Den farligste delen av turen var båtferden fra Tyrkia til Hellas. Det er dårlige båter som brukes, og de er som oftest overfylte. De er blant annet veldig utsatt om været blir dårlig. Men Saer var heldig og kom over på første forsøk.

Han forteller videre om reisen gjennom Makedonia, hvor han måtte sove alene i skogen. Det var veldig kaldt og utrygt.

Reisen varte i 2 måneder, og han var innom 11 land før han kom til Norge. 


Dialekt er vanskelig

Elevene spør Saer om han synes det er vanskelig å lære norsk. Han svarer at han synes ikke det er så vanskelig å lære norsk, men dialektene gjør det mye verre. I Syria er det også dialektforskjeller, men ikke på langt nær så store forskjeller som i Norge, sier han.