Tom Guttormsen fra Forsvaret no

Forsvaret vil høre veteranenes historier

Snart er det 8. mai, Norges frigjøringsdag. Det er også dagen hvor vi hedrer alle våre veteraner og deres innsats for Norge. Nå samler Forsvaret inn veteranenes historier.

Siden andre verdenskrig har vi hatt 100 000 norske kvinner og menn i internasjonale operasjoner. For mange er det kanskje ukjent at så mange norske kvinner og menn har tjenestegjort utenlands. Veteraner fra operasjoner i for eksempel Tyskland, Libanon, Balkan og Afghanistan sitter igjen med ulike opplevelser, men det finnes noen fellesnevnere: Våre veteraner er erfarne soldater med praktisk erfaring fra krevende oppdrag med oppgaveløsing under tidspress i komplekse situasjoner og i møte med vanskelige verdispørsmål.

For å samle inn veteranenes historier har Forsvaret lansert nettstedet itjenestefornorge.no. Der finnes fakta om alle Norges internasjonale operasjoner siden 1947 og fram til i dag. I tillegg oppfordrer vi veteranene selv å legge inn sine egne historier og opplevelser. I forbindelse med den kommende frigjørings- og veterandagen er oppfordringen klar til alle landets veteraner: Send inn din historie!

Forsvaret opplyser at de har registrert 19 veteraner i Rindal og 47 i Surnadal.

Forsvaret håper alle disse vil bidra til å fortelle vår felles historie gjennom sine opplevelser.

– Med itjenestefornorge.no tror jeg det kan bli enklere for de her hjemme å sette seg inn i de opplevelsene veteranen har ute. Veteranen kan med egne ord fortelle hvordan tjenesten utenlands var, sier Forsvarets veteraninspektør Tom Guttormsen (bildet).

– Vi har fått inn 250 historier hittil. Det er vi veldig godt fornøyd med! Jeg vil takke alle de som har satt seg ned og skrevet inn opplevelser fra tjenesten. Det er veldig spennende å lese. Også vil jeg samtidig oppfordre flere til å sende inn sine bidrag. Det kan være hverdagslige ting eller mer spesielle hendelser.

Etter at regjeringen vedtok å etablere veterandagen fra og med 2011, har Forsvarsdepartementet lagt opp til en stor markering med arrangementer over hele landet. Regjeringens hovedarrangement foregår på Akershus festning i Oslo, men over hele landet er det større og mindre arrangementer. De siste årene har stadig flere kommuner gjennomført gode arrangementer for sine lokale veteraner og veteranfamilier på 8 mai. Kommuner med få veteraner har gått sammen og laget felles arrangementer.

Forsvaret håper så mange som mulig av landets kommuner vil være med på sette i stand markeringer i år. Siden mange av våre veteraner har spennende historier å fortelle, tror de at en lokal veterans historie kan være utgangspunkt for et vellykket arrangement.