IMG_0729

Forslag til storkommune ble lansert under kulturhistorisk vandring

30 personer møtte ved Torshall for å delta i den kulturhistoriske vandringa. Her var orientering om tomter fra husmannsplasser, gamle gårder, veier og gode historier fra grenda. I tillegg overrasket geolog Fredrik Løset med gode idéer for kommuneutvikling.

IMG_0655.JPG
Start ved Torshall. Ann Grimsmo deler ut kart.


Ann Grimsmo fra Heimbygdlaget ønsket velkommen og delte ut kart over gamle husmannsplasser. Magnar Almberg og Jon T. Heggem var guider. I tillegg deltok også geolog Fredrik Løset.

IMG_0661.JPG
Første stopp: Slåa. Ingenting igjen av husmannsplassen.

IMG_0662.JPG
To kviger koste seg der Slåa hadde ligget.

IMG_0664.JPG
Svævet lå her i skråningen ved Kvaldheim. Vegen opp Tørsetbakken gikk opp her til venstre i gamle dager.

IMG_0695.JPG
Fredrik Løset forteller om geologisk utvikling i området. Sommerfjøs i bakgrunnen. Det ble fortalt at budeia lå over slik at hun ikke behøvde å gå opp både morgen og kveld.


Turen gikk etter Tørsetveien, der vi passerte steder der det hadde vært husmannsplasser. Det var Slåa, Kåsa, Svævet og Nedre Tørsethuset før vi kom il Slagvollbakken. Vi fikk også pekt ut stedet der ungdomshuset Framheim lå, på nedsida av veien mot elva. Fra Slagvollbakken bar det opp Tørsetbakken, først etter ei fin sti. Midt oppe i lia var det pause. Da var vi cirka 150 meter over havet. Det vil si i den gamle strandsonen. Her var det geologen slo til med framtidsvyer.

Fredrik Løset fortalte om formingen av landskapet fra istida. Han la ut om skifersonen som gjør at elva Rinna egentlig er hovedelva. Denne skifersonen fortsetter til Surnadal, videre til Tingvoll og så ut Moldefjorden til Vigra. Elva kunne være utgangspunkt for en storkommune.

- Det blir en svær kommune, 20 mil lang og smal. Da vil alle peke på Molde som sentrum, og det er greit, men navnet bør være Rindal med utgangspunkt i Rinna, sa han. - Det gjelder også om Rindal blir slått sammen med Surnadal. Navnet bør være Rindal, men en slik kommune blir vel altfor liten.  

IMG_0697.JPG
Nydelig utsikt nedover til den nye storkommunen.

IMG_0714.JPG
Arnt Olav Vullum med samojedhunden Alvin. Resfjellet bak.

IMG_0719.JPG
Så bar det nedover på gamleveien.

IMG_0703.JPG
Gammel høyløe som har gitt etter for tidens tann.

IMG_0708.JPG
Oppe ved Tørsetlia var utsikten flott. Vi ser oppover dalen til rindalsplatået og Tifjellet. Litt av Resfjellet til høyre. Fra venstre Gunnar Nergård Løset, Asbjørn Skjølsvold og Ann Grimsmo.


Vandringen fortsatte opp den bratte gressvollen til Tørset. Her var heller ikke tufter igjen, men stedet der Tørsetlia, Tørsethuset og Tørsettrøa hadde ligget, ble utpekt. Etter en velfortjent matpause ved Tørsetgjeret, ble turen avsluttet ved Tørsetholten. Derfra fikk vi utpekt hvor Austre Lia lå. For husmannsplassen Påltrøa var guidene litt uenige om helt eksakt plassering.

IMG_0746.jpg
Tørsetholten er vakkert vedlikeholdt. Foran fra venstre Edgar Kattem, Arnfinn Løfaldli, Marvin Røen og Helge Sæther.

IMG_0742.JPG
Takk for flott guiding. Lokalhistoriske bøker og takk til Jon T. Heggem og Magnar Almberg fra Ann Grimsmo.

IMG_0723.jpg
Magnar Almberg og Odd Bjørnås diskuterer og ser mot området der husmannsplassen Øvre Tørsetlia lå.

IMG_0729.JPG
Velfortjent matpause ved Tørsetgjeret.

IMG_0753.jpg
Hva slags fremmedfolk er dette? Takk for at dere besøkte oss!


I nydelig sommervær ble hele vandringen en fin trimtur med mye kunnskapsformidling og gode historier.   

 

Tekst og foto: Helene M. Nergård