reidar brøske røde kors

Forhøyet beredskap i påsken

Surnadal Røde Kors har forhøyet beredskap i påsken fra palmesøndag til 3.påskedag. De er godt utstyrt og er klare om noe skulle skje. De har også noen oppfordringer til dere som har tenkt dere på påskefjellet. 

Vanligvis har Surnadal Røde Kors alltid en person på døgnvakt, men nå i påsken er det alltid to på døgnvakt. De samarbeider også med Rindal Røde Kors Hjelpekorps. Dette gjør de fra Palmesøndag til 3.påskedag. Surnadal Røde Kors erbemannet med mange godkjente Hjelpekorpsere. Med administrasjonen er det omtrent 30-35 i hele hjelpekorpset. Antall frivillige i Surnadal Røde Kors har økt betydelig de siste årene.

Surnadal Røde Kors er godt utstyrt om noe skulle skje. Når alarmen går sender vakten ut en fortropp hvor alle er utstyrt med personlige redningssekker som inneholder skredutstyr, mat og varme klær, teltduk og annet nødvendig utstyr som gjør at de kan være ute i 24timer. Surnadal Røde Kors er også utstyrt med to snøscootere, hvorav den ene er helt ny. Snøscooterne er utstyrt med innebygd GPS og annet nødvendig utstyr. Videre har de mannskapsbil med redningstilhenger. Tilhenger har blant annet strømaggregat, datasystem og skriver til å skrive ut eventuelle kart over området.

-Vi er også tilknyttet Nødnettet, som er et nytt felles telefonsystem for alle Nødetater og Redningstjenesten., forteller Reidar Brøske, leder i Surnadal Røde Kors. Videre forteller han at primærområdet deres er Surnadal Kommune, men de kan bli utkalt til aksjoner i hele Midt-Norge.Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps og eventuelt AMK-sentralen utkaller Surnadal Røde Kors Hjelpekorps for å bistå i aksjoner.

Brøske har noen viktige oppfordringer til deg som skal på tur i påskefjellet.

-Den viktigste oppfordringa er at folk sjekker varsom.no før de skal ut på tur. Der er det daglige oppdateringer om alle lokale forhold, snømengde, sikkerhet på is og hvor det kan være farlig å ferdes m.m. Videre er det viktig å gjøre seg kjent med de nye fjellvettreglene. 

 

Fjellvettreglene i punkt:
1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

2. Tilpass turen etter evne og forhold.

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer

5.Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

 

Se mer om fjellvettreglene og vært punkt HER.