Folkemøte i Surnadal
18. november ble det arrangert et folkemøte på Surnadal Kulturhus der situasjonen for lokalkirken etter avviklingen av statskirken ble tatt opp til debatt. Biskop Ingeborg Midttømme, rådmann Knut Haugen, sokneprest Vidar Rygh, Bernt Venås og Lars Polden var kun noen som ytret sin mening denne mandagskvelden.
Biskop Midttømme åpnet møtet med sin velforberedte tale der hun blant annet svarte på spørsmålet "Hva er en folkekirke?", og hadde videre stort fokus på menneskerettighetene og religionsfrihet. Midttømme understreket at folkekirken skal romme en tilhørighet som skal være tilgjengelig overalt, for alle. Alle har rett til å delta i fellesskapet kirken bygger på.
Rådmann Knut Haugen overtok med å fortelle om sitt private forhold med kirken, samt hans syn på lokalkirken. Her var det ingen tvil om at Haugen så på kirken som en viktig bidragsyter med stort hjerterom, men pekte også på enkelte ting han så forbedringspotensiale i. Han stilte blant annet spørsmål ved om kirken rett og slett var blitt for gammeldags, og om det var mulig å selge seg selv enda litt mer, for eksempel ved å nå ut til folket ved bruk av sosiale medier som Facebook.
Haugen tok også kommunens økonomiske ansvar for kirken opp til diskusjon. Det ble blant annet foreslått at kommunen kunne bidra mer i form av arbeidskraft i steden for å bidra langt over gjennomsnittet økonomisk, som er hva blir gjort per dags dato. Dette førte videre til debatt om nedlegging.
Vidar Rygh overtok så ordet og fortalte om sin hverdag som sokneprest i Surnadal, som han beskrev som fantastisk. Han tok blant annet opp det faktum at til tross for at folket føler en stor tilhørighet til kirken, så bidrar man lite til bruket av den.
Videre var det mulighet til å stille spørsmål og skrive seg på talerlisten, noe mange benyttet seg av. De fleste satt nok igjen med mange nye tanker da møtet var over.
Folkemøtet var en del av ukens bispevisitas. Les mer om programmet utover uken her.