
Store utfordringer for mange enheter
Første del av budsjettarbeidet satt i gang
Enhetslederne samla i kommunestyret i surnadal i går.
Kommunestyret i Surnadal satte i gang første del av et omfattende budsjettarbeid, da de var samlet i siste møte før nye koster tar over i går. Alle enhetslederne var samlet sammen med kommunestyret og la fram sine kommentarer. Rådmann Geir Vikan var først ute og ledet seansen.
Kultur: - Vi på kultur er stort sett fornøyd med hverdagen vår. Vi er spredt rundt omkring, fortalte enhetsleder Lilli Husby. Ho understreket at de dessverre var underbemannet, slik at alle gode tiltak dessverre ikke blir gjennomført. - Den største utfordringa for å få til eit godt arbeid med tiltaka i kulturplanen er rett og slett at tida ikke strekker til, går det fram av budsjettkommentarene som ble delt ut i møtet: "Kulturkommunen Surnadal - treng satsing innafor området, det ligg ikkje mykje utvikling i å drive som vi "allvæg" har gjort. Skal vi bli lagt merke til i kulturnorge må vi så fram med det vi har her i kommunen både av kultur, idrett, friluftsliv og natur. Kanskje bør vi og sjå på forbetringspotensialet og komme på noko heilt nytt!"
Næring: Harald Bredesen la fram næring og utvikling og kunne fortelle at dette området ikke er så høyt prioritert som ønskelig. Han viste til mange solide fond, blant anna som en kraftproduserende kommune. – Utfordringa blir den menneskelige ressurstilgangen, sa han. Utfordringene framover: "Klare å halde seg innafor tildelt økonomisk ramme etter at eininga har vorte fulltalig i tråd med eininga sine stillingshjemlar. Det vil derfor ikkje vere handlingsrom for oppdukkande saker."
Helse og Familie: Gunn Bredesen i Helse og Familie understreket frisklivssentralen som en braksuksess for sin enhet. – Dessverre er det diagnoser som i dag styrer hvilket tilbud folk får. Det er synd, sa ho og ønska ei sammenslåing av helse og rehabilitering. Både auka lønnsutgifter og auka husleige bekymra.
Institusjonene: - Sjukeheimen har gjennomgått tøffe og harde innsparingstiltak og institusjonene står foran mye arbeid. Både innafor institusjonene og heimetjenestat trengs det meir penger, sa Elisabeth Miciano, som har hatt et krevende år med store samarbeidsproblemer i ledelsen. Ved årsskiftet slutter ho. Ufordringene framover: "Surnadal sjukeheim har de siste åra gått gjennom ein tøff prosess med betydelige innsparingskrav, og et kontinueleg press på tenesteyting". Ellers blir det ei stor utfordring med samhandlingsreformen.
Habilitering: - Når det gjelder habilitering er et nytt og større dagsenter det viktige, sa enhetsleder Siv Anita A. Reiten. Også de sliter med rammene. Etter at en har lagt inn tjenester etter vedtak, som er lovpålagte, pluss økning i lønn til ansatte, er habilitering rundt 5,5 millioner kroner over ramma.
- Heimetjenesta opplever mange gode tilbakemeldinger og de registrerer at de aller fleste som mottar tjenestene ønsker å være heime, kunne Margrete Svinvik fortelle. Det største utfordringa på kort sikt er lokaler. Videre utvikling og samarbeid stopper i dag i plassmangel og dårlig tilrettelagte romforhold. Heimetjenesta i Surnadal trenger tilbygg eller nybygg.
NAV – Gunnhild Eidsli la fram for leder Magnar Dalsegg. Stikkordsvis er det funnet plass til disse nye tiltakene: OT-prosjekt, boligsosialt arbeid, gjeldsrådgivning, barnefattigdom og ungdomsprosjekt.
- Midtigrenda barnehage er nå gjenåpnet igjen, og vi har det bra, men sliter litt med små rammer, sa Signe Lill Aasland. Det samme gjør oppvekstsentrene. Det er ei utfordring å få hverdagen i hop både når det gjelder vikarer. Ekstra lønnsmidler er det største ønsket. Kenneth Bergstad (til høyre) ved Skei og Øye barnehage var den mest kreative med ballonger fra talerstolen.
Torbjørn Larsen i Kulturskolen for Indre Nordmøre var fornøyd med situasjonen og var glad for prosjektmidler. - Utfordringa er å tilby store nok stillinger, slik at vi kan beholde folk lenger, sa han og håper samarbeidet med Rindal fortsetter, sjøl om de ser meir mot Trøndelag i samarbeid for tida.
Ved Bøfjorden oppvekstsenter er den største utfordringa synkende elevtal. Ved Mo oppvekstsenter er trivselsfaktoren stor og samarbeid mellom enhetene svært god. Ved Øye skole greier en ikke å holde budsjettet og Odd Arild Sande syntes ikke det var kjekt å fortelle dette. Han har kritisk gått gjennom alle budsjettposter og vil komme ut med nesten 1 million kroner i minus. Nordvald Bondhus la fram de samme problema for Surnadal ungdomsskole – stor elevgrupper og for få lærere. Surnadal har ei utfordring når det gjelder skolen, særlig ved Øye skole og Surnadal ungdomsskole. Den største utfordringa for begge er å opprettholde eksisterende drift med tildelt ramme.
- Vegvedlikhold er den største utfordringa innafor kommunalteknikk, sa rådmann Geir Vikan for enhetsleder Terje Forberg.
- Det bygges for mye i Surnadal, smilte leder Svein Halsetrønning innen bygg og miljø. Mye arbeid, med andre ord. Men svært positivt for Surnadal. – Vi får nesten ikke tid til å saksbehandle alt. Det går litt ut over tilsynet. En stor oppgave framover nå blir rullering av arealplan og oppfølging av sentrumsplanen, som nå kommer. Ny brannstasjon skal offisielt åpnes 26. september.
Olav Rønning på eiendom ba om å sette av penger til drift ved nyanlegg. Den største utfordringa er nemlig at den tildelte ramma ikke øker i takt med økningen i mengden av bygg og anlegg og prisstigninga på innkjøpte varer og tjenester
Jens Tore Eggum i barnevernet hilste på kommunestyret for første gang. Utfordringene her er å arbeide videre med etablering av barnevernvakt i Orkdalsregionen. Samarbeidet mellom Surnadal, Halsa og Rindal om barnevern fungerer godt.
Rådmann Geir Vikan orienterte fra kirkelig fellesråd, der det er store utfordringer med bygningene. – Blant anna er omfattende råteskader oppdaga ved Åsskard kirke, sa han.
Ordfører Mons Otnes takka for orienteringene og gjennomgangen: - Dere står på hver dag for å gjøre det best mulig for surnadalinger å bo her, sa han.
Under: enhetslederne venter på tur: