Flyttet sømmen hjem
I snart 50 år har det vært møbelfabrikk på Kvanne. Nylig kom også Kvande & Nordviks egen sømavdeling under samme tak. Det gir ny giv og fremtidstro for den tradisjonsrike bedriften.
Det hele startet med en sløydlærer, en drosjesjåfør og noen hyttemøbler sent på 60-tallet. Da Per Kvande og Jan Nordviks første hyttemodell med benker og bord kom på markedet i 1968, fattet en forretning i Trondheim interesse for møblene, og siden eskalerte produksjonen raskt. Allerede det første året ble antall ansatte fordoblet. 48 år senere har Kvande & Nordvik Møbelfabrikk AS utvidet sortiment, areal og mannskap betraktelig, mens både Jan og Per fortsatt legger ned en anselig mengde arbeidstimer på fabrikken. Yngre krefter har kommet til, og brødrene Otto og Lars Espen Kvande, som har vokst opp i bedriften, utgjør i dag ledelsen i samarbeid med Jan Nordvik og Per Kvande.
Dekker egne behov
Da Kvande & Norvik utvidet sortimentet med sofaer tidlig på 80-tallet, dukket det opp et behov for puter og søm. I mange år ble det kjøpt puter og stoffer fra andre aktører, men i år 2000 ble Kvande & Norvik heleier av Sømkompaniet AS i Isfjorden, og ble dermed selvforsynt for behovene innen industrisøm og tekstil.
Sømavdelinga står for en hel rekke tjenester til både bedrifts- og privatmarkedet. Kvande & Nordvik Møbelfabrikk og AlfaCare er avdelingas største kunder. Merittlista ellers er lang, og inkluderer alt fra arkitekttegnede sofaer for Stordalen-hotellet Clarion Hotel Sign, til spesialmadrasser for kommunale institusjoner. I tillegg tar de store og små oppdrag for privatpersoner, enten det er puffer som må trekkes opp, båtkalesjer som må syes eller spesiallagde puter til utemøblene som må lages.
Enten eller
I fjor sto Kvande & Nordvik ovenfor valget mellom nedleggelse eller videreutvikling av sømfabrikken.
- Vi valgte å flytte avdelingen hit og utvikle den videre. Det er vi kjempeglad for at vi gjorde, smiler Lars Espen Kvande.
4. april startet opplæringa av de tre nye syerskene som nå holder hus i fabrikklokalene på Kvanne. Syerskerne fra Isfjorden, Åse og Beate Grøvdal, har de siste tre ukene samarbeidet tett med Anne Grethe Torheim, Einhild Johannessen og Ildri Tørset om en massiv kunnskapsoverføring. For det er ikke bare symaskiner og stoffer som er flyttet fra Isfjorden til Kvanne – nå er også all kompetanse og kunnskap samlet under ett og samme tak.
Det har vært en god overgangsfase. Otto og Lars Espen Kvande er godt fornøyd med de tre nye syerskerne, som alle besitter en solid kombinasjon av erfaring og interesse for sømfaget.
- På sikt er det en fordel å ha produksjonen samlet. Det er tungvint å ha en avdeling 15 mil unna. Nå har vi bedre oversikt, sier Per Kvande.
Kvandes kompanjong gjennom fem tiår er skjønt enig.
- Dette er storsvert, smiler Jan Nordvik. – Artig at det har kommet damer hit, ler han.
80-åringen er ikke alene om å sette pris på overflyttinga. Både lokalsamfunnet og de andre ansatte ved møbelfabrikken har gitt uttrykk for stor glede over nye arbeidsplasser i bygda. Skal vi tro Lars Espen er det heller ikke tvil om at det mannsdominerte arbeidsmiljøet har fått en real vitamininnsprøytning.
- Det har vært et positivt løft for hele miljøet på fabrikken, fastslår han.
Bedre arbeidsmiljø og oversikt er bare en av mange fordeler med å samle all produksjon under ett tak. Driftskostnader og leveringstid reduseres, logistikk forenkles, og det er lettere å bedrive produktutvikling. All møbeldesign foretas på huset, og det legges til rette for at de ansatte kan jobbe på tvers av avdelingene.
- Vi lærer allerede mye av hverandre. Det er vinn-vinn for begge firma, sier Otto.
Gjør-det-selv
Ledelsen har selv fått en ny giv, og har allerede begynt å se seg rundt etter nye markeder og potensielle samarbeidspartnere. Og på fabrikken på Kvanne er det god plass i tilfelle bedriftsutviklinga skulle bli riktig fruktbar.
- Hvis behovet skulle melde seg, er det rom for flere her, sier Otto.
Han ble positivt overrasket over interessen som stillingsutlysningen genererte, og kan fortelle at det var hele 17 søkere på stillingene. Det viser en stor interesse for søm, mener han.
- I tillegg er det en økende interesse for å bygge selv, supplerer Lars Espen.
Skapergleden går gjerne hånd i hånd med et ønske om å bruke lokale produkter. Hva med en hjemmesnekret utebenk i MøreRoyal® fra Talgø, med spesiallaget benkepute fra Kvande & Norvik? Det skulle være et utemøblement som tilfredsstiller den mest ihuga lokalpatriot.
Satser for fremtida
Den tradisjonsrike familiebedriften er en del av en svært konkurransepreget bransje. Derfor er det å satse på videreutvikling og nye markeder viktigere enn noen gang, en utfordring Kvande & Nordvik er bevisst på å ta fremover.
- Møbelbransjen er knalltøff, med mye import og pressede priser, forteller Lars Espen.
Når de store kjedene fører sine priskriger og kampanjer er det tapere i alle ledd, og spesielt godt merkes effekten hos de mindre produsentene. Møbelfabrikken på Kvanne kan ikke konkurrere med gigantene i Kina, men på nisjemarkedet, med sine spesialtilpasninger, valgfrihet og kvalitet, er de meget konkurransedyktige. Det er med andre ord det som er litt utenom det vanlige som er Kvande & Nordviks styrke.
Det finnes knapt stoff som Kvande & Nordviks sømavdeling ikke skal klare å oppdrive. Her er et lite utvalg fra de norske tekstilleverandørene Innvik og Gudbrandsdalen ullvare.
Jan Nordvik i munter passiar med Einhild Johannessen.
Beate Grøvdal lærer bort teknikker, modeller og metoder til Anne Grethe Torheim.
Tre nye syersker er godt i gang på Kvanne. Bak f.v. Lars Espen Kvande, Otto Kvande, Einhild Johannessen og Anne Grethe Torheim. Foran Ildri Tørset.