Harald Grønningen

Filming for Rindal Skimuseum

Den som har vært innom eller i nærheten av Rindalshuset denne uka har sikkert lagt merke til ekstra stor aktivitet. Det har vært trafikk av folk både fra inn- og utland og det har surret i flere tungemål. Noen har kanskje til og med gått seg på skilegender som Oddvar Brå, Magne Myrmo eller Harald Grønningen i foajeen. Hva er det som har foregått? Svaret er: Det har vært et filmteam i bygda for å ta bilder og film til det nye Rindal Skimuseum.

 
Utstilingene i det nye skimuseet har vært ut på anbud og firmaet som ”gikk av med seieren” bærer navnet Hybris. Dette er ikke amatører! Googler du Hybris finner du ut at de har hatt ansvar for utstillingene på steder som Rockheim i Trondheim og Hamsunsenteret, så slik sett er oppdraget i Rindal lite for dem. Et team på 5 personer har vært i Rindal denne uka og har stått på fra tidlig morgen til seine kveld og tatt opp både film og stillbilder på ulike steder i bygda og foretatt intervjuer av både gamle og unge. Sjef for teamet og filmregissør, Sølvi Barber, bor til daglig i Seattle, men har farsslekta si fra Eide på Nordmøre. Med seg som fotograf har hun Nils Petter Lotherington som også er et velkjent navn i bransjen.


Her i Rindal har det vært gjort et nitidig arbeid i forkant. Både ordfører Ola T. Heggem, museumsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli og kultursjef Morten Møller har hatt lange dager både denne uka og i forveien. Sistnevnte har sammen med Harald Solvik fungert som assistenter for teamet og har vært både høyt og lavt.  Det har vært innsamling og sortering av gammelt skiutstyr, klær og sko, mye folk har vært kontakta for å delta på intervju og filming, og det er her Magne Myrmo, Oddvar Brå og Harald Grønningen kommer inn. Alle tre har vært i Rindal denne uka. Ellers har mange frivillige vært på banen, noen for å være med og bistå teamet når de har vært ute i felten, noen med å ordne opp klær og pusse og smøre gamle sko, og noen har laga og servert mat.


Filmteamet har bodd på Saga Trollheimen Hotel, men har hatt base i Rindalshuset på dagtid. Der har de fått mat levert av kjøkkenet på Rindal helsetun. For Sølvi Barber og teamet hennes er i dag, lørdag, siste dag i Rindal, og de forlater bygda fulle av lovord om både bygda Rindal og alle de trivelige rindalingene som har stilt opp, om hotellet og maten og været! Det siste var det vi på forhånd var mest spent på, for dette ble jo bestemt for en god stund siden. Hvordan ville været bli i uke 14? Været har vært yppelig for fotografering og filming; litt overskyet, litt sol, litt snø og en helt fantastisk dag med full sol og nysnø i trærne der skibygda Rindal skinte i all sin prakt!

 

Filming på Stomprøen tidlig i uka. Harald Solvik debuterer som skuespiller.



Her kommer ”urmannen” Harald Solvik på gamle, heimlaga ski.

Karan_715x618.jpg

 

Mange har vært på mørkløftet og dukka ned i gamle kleskister den siste tida, og det er utrolig hva som finnes. Her er fra venstre Eirik og Steinar Landsem, Lars Helgetun og foran Tore Landsem i klær etter sine fedre Edvin Landsem og Reidar Helgetun. Oddbjørn Heggem til høyre fungerte i dag som tidtaker under det historiske skirennet.

Kai Løfaldlii og Bård Magne Sande i skiklær fra ulike tidsepoker.



Filming medfører en del venting. Typisk for tida: Ungdommen ”trøyer tida” med telefonene sine, mens den eldre garde holder seg til avisa.



For Magne Myrmo ble det et gjensyn med treskia han vant med i Falun i 1974. Han ble ikke bare verdensmester. Han ble historisk. Da han gikk i mål på Lugnet skistadion i Falun 19. februar 1974, avsluttet Magne Myrmo en epoke som hadde vart i 3300 år. Treskiens epoke. Det ene skiet av dette skiparet er på Rindal bygdemuseum, det andre på skimuseet i Holmenkollen.





Oddvar Brå er ferdig sminka og klar for å bli fotografert av Nils Petter Lotherington, og Sølvi Barber instruerer.

Oddvar Brå og Ola T. Heggem slår av en skiprat med karene i pensjonistkroken i Rindalshuset


Annette Martin Gipson var sminkør på settet. Hun gjorde jobben gratis for å få være med Sølvi Barber og oppleve Norge! Her sammen med Innspillingsleder Kathinka Lotherington til høyre.



Med disse skoene vant Sigurd Røen gull i kombinert i VM i Chamonix i 1937. Han gikk også på det norske laget som vant gull på 4 x 10 km stafett.

Harald Grønningen fikk rindalsvotter i dag og konstaterer her at de passer perfekt!

Siste episode i dagens innspilling var samling rundt bålet der Harald Grønningen deltok sammen med blant andre Even Landsems barnebarn. Filmregissør Sølvi Barber til venstre i hvit bobledress.

Britt Grete Moen stilte med kaffe på svartkjel, kakao og matpakker. Både mat og drikke skal ha falt i smak!


Og Rindal stilte opp med vakre bakkulisser!

Filmteamet forlater nå bygda med mye bilde- og filmmateriale i kofferten. Dette skal nå bearbeides, klippes og settes sammen. Resultatet får vi se den dagen Rindal Skimuseum åpnes i 2014. Vi vet det blir bra!


Rindal Bygdemuseum bøyer seg i støvet og takker ALLE som hver på sin måte har stilt opp denne uka og bidratt til at alt har gått på skinner. Uten alle dere frivillige hadde dette vært umulig å gjennomføre!