Firelink

Fem tips for en brannsikker påske

De siste ti årene har om lag 25 personer mistet livet i branner i hytter og fritidsboliger. Årlig rykker brannvesenet ut til mellom 100 og 150 hyttebranner. Se fem huskeregler for å øke brannsikkerheten i påska:

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

- Det handler om å ta enkle forholdsregler. Vi er nok mer bevisste når det kommer til brannsikkerhet hjemme enn på hytta. Kravene til brannsikkerhet er likevel de samme, sier Morten Ameln. Han er sjef i brannsikringsfirmaet Firesafe, og benytter fem enkle regler for å øke brannsikkerheten i høytiden:

1. Sjekk røykvarsleren 
- Temperaturforskjeller og kondens kan føre til at levetiden til røykvarslerens batteri reduseres. Å skifte batteri hver gang du drar på hytta er en veldig billig og god forsikring, sier Ameln.

 

2. Kontroller og sett frem brannapparat 
Eier er ansvarlig for at det manuelle slokkeutstyret fungerer til enhver tid. I tillegg er det viktig at alle på hytta vet hvor brannapparatet er i tilfelle uhellet skulle være ute.

 

3. Sjekk pipa
Det lokale brannvesenet skal feie pipene i områdets hytter og fritidsboliger hvert femte år. For påskehytter uten strøm er det ofte en del «sprengfyring». Ameln minner om å fyre med varsomhet:

- Vi vet at feiing av hytter og fritidsboliger varierer fra kommune til kommune. I mange gamle hytter finner vi i tillegg gamle og provisoriske fyringsanlegg. Før du fyrer opp peisen i påska, bør du derfor sjekke når skorsteinen sist ble feid, råder branneksperten.

 

4. Vit hvor du er
Hvordan forklarer du veien til hytta? Mange hytter har ikke konkrete adresser. Redningsmannskaper opplever stadig at folk i akutt nød ikke klarer å beskrive godt nok hvor de befinner seg.

- Det lureste man kan gjøre er å skrive på en godt synlig tavle hvilke GPS-koordinater hytta har. Det gjør redningsmannskapene sin jobb mye lettere, sier Ameln.

 

5. Redde, varsle, slokke
I tillegg til å vise varsomhet med levende lys, dårlige kokeanlegg, feil fyring og mangelfulle skorsteiner, minner Morten Ameln den viktigste forholdsregelen hvis en brann skulle oppstå:

- Hvis en brann oppstår, så er det viktigst å få alle mennesker ut av hytta. Branner varsles til brannvesenet på nødnummer 110. Dersom brannen ikke har blitt for stor, kan man forsøke å slokke selv, men uten å utsette seg selv eller andre for stor fare, avslutter Ameln.