Feirer 25 år med fantastisk sommerutstilling
Rindal kunstlag feirer 25 år i år. Lørdag åpnet de årets sommerutstilling på skimuseet, og denne gangen har de vært så heldige å få Jonny Andvik som utstiller. Andvik er en anerkjent norsk kunster, og han har slekt i Rindal.
Det var stort oppmøte på museumstunet før utstillingsåpningen lørdag. Leder i Rindal kunstlag Ingrid Øyen ønsket velkommen til 25-årsjubileum og åpning av årets sommerutstilling "Tid for tanke - tid for lek".
- Vi setter stor pris på at vi har fått Jonny Andvik som utstiller i år, sa hun.
Andvik åpent med å fortelle litt om sin kunst.
- Utstillingen handler om visuell fortellerkunst, å lese med øynene, sa han.
Jonny Andvik har noen egne jubiléer i år. Selv fyller han 50, og han kan se tilbake på 30 år som utstiller og hele 150 utstillinger. Utstillingen på skimuseet består av oljemalerier og grafikk.
I anledning jubileet var det en høytidelig åpning, med snorklipping. Magne Lillegård var den første lederen i Rindal kunstlag, så det var naturlig at han fikk æren av å klippe snora.
I Løsetlåna ved Rindal skimuseum har de plukket ned alt fra veggene for å gi plass til 42 av Andviks bilder. Det er 18 malerier, og resten er grafikk. Hele huset er tatt i bruk.
Hovedstua i Løsetlåna med flere av Andviks bilder på veggene.
Silje, Guro og Ane Storli har grunn til å være stolte av bror og onkel Jonny Andvik.
Jonny Andvik setter pris på at han ble spurt om å stille ut i Rindal. Han har slektninger i bygda, og regner med at det var en medvirkende årsåk til at han ble spurt om å komme hit. Han var selv med og satte opp utstillingen, og han skryter veldig av tilretteleggingen og organiseringen fra kunstlaget og museet.
- Bildene passer veldig bra inn i disse lokalene. Det er bra belysning og en fin atmosfære, så lokalene passer ypperlig, sier han.
Andvik har vært profesjonell kunstner i 30 år. Han begynte tidlig å interessere seg for dette. Han forteller at hans farfar var maler, og at han selv fikk sin første pensel og farger da han var 12 år gammel.
- Det første jeg gjorde var å male en sol. Og en sol er vel noe av det vanskeligste man kan male. Det var et ambisiøst prosjekt, smiler han.
Senere fortsatte han å male. Han fikk sin utdannelse i England, som grafisk formgiver og illustratør. Han forteller at han har illustrert mer enn 50 bøker. Han har også gått på kurs hos Odd Nerdrum, og samarbeidet en del med han.
- Det var naturlig å ta kontakt med Nerdrum, siden vi bodde 20 minutter unna hverandre utenfor Stavern, forteller Andvik. - Men jeg jobber med mine ting. Det er viktig å ha sitt eget særpreg, presiserer han.
Andvik har stilt ut over hele landet, og også i utlandet. I år har han 4 separate utstillinger. Samtidig med utstillingen på skimuseet har han også en utstilling på Dalen i Telemark. Utstillingen der heter "Love Telemark".
Andvik forteller at han jobber mye med mennesker og menneskelige relasjoner. Han viser oss et grafisk trykk som han har kalt "Embrase". Dette tegnet han etter Utøya. Bildet symboliserer omsorg og kjærlighet, og at det norske folket kom tettere sammen etter hendelsen.
"Embrace" - Dette bildet ble tegnet etter Utøya.
Han viser oss også et bilde han har kalt "Nøkken". Nøkken kan ta form av et dyr, og Theodor Kittelsen har malt nøkken som en hvit hest som siger opp av vannet. I dette bildet har Andvik malt forvandlingen til hest, forlokkende og samtidig skummelt.
Her kommer Nøkken opp av vannet som hest.
Grafisk trykk er en fin måte å formidle følelser og idéer på, synes kunstneren selv. Motivet tegnes på kalkstein med fettstift. Om man gjør en feil må man begynne på nytt. Det tar gjerne fem dager å tegne et slikt bilde. Som oftest trykkes det opp i 130 eksemplarer.
Grafiske trykk
Utstillingen var godt besøkt på den første dagen. Og publikum var fulle av lovord om de vakre, detaljrike bildene. Noen av bildene er allerede solgt.
"Etter badet"
"På strå"
""Skipsvrakflasken" og "Badenymfer"
Rindal kunstlag sin sommerutstillling står i en måned, og er tilgjengelig i skimuseets åpningstider.