Arbeidsgruppe kommunereformen 2016

Fåfengt fylkesfokus?

Fredag formiddag er Surnadals arbeidsgruppe for kommunereformen samlet for å legge strategier frem mot forhandlingsmøtet med Rindal og Halsa senere på dagen. Etter Rindals trøndelagssøknad fikk avslag fra kommunal- og moderniseringsdepartementet stilles det nå spørsmål ved om fokuset på fylkestilhørighet i det hele tatt er aktuelt.

På initiativ fra Surnadal og Halsa møtte ordførere og rådmenn fra Surnadal, Rindal og Halsa i Trondheim torsdag med blant annet fylkesordfører Tore O. Sandvik og fylkesrådmann Odd Inge Mjøen i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Møtets tema var partenes tanker og ønsker for fremtidig fylkestilhørighet. Ordfører Lilly Gunn Nyheim sier seg fornøyd i etterkant av samlinga, da hun fikk et raskt og klart svar for at det fra trøndernes side var tverrpolitisk og bred enighet, og ønske, om innlemmelse av de tre kommunene.

Nyheim forteller at hun hadde med seg en lang huskeliste, som inkluderte Fv65, Todalsfjordprosjektet, næringsutvikling, kulturtilskudd, videregående skole, lensmannskontoret, eierinteresser i Trollheim AS og Svorka Energi AS, og landbruk. Men et av de viktigste argumentene for at Surnadal skal søke om overflytting til Trøndelag er helsetjenestene, spesielt sett i sammenheng med samferdsel, mener surnadalsordføreren. Blant annet er AMK-sentralen, rusbehandling og ungdomspsykiatri tilknyttet Møre og Romsdal.

- Tyngdepunktet er flyttet fra Kristiansund til Sunnmøre, noe som byr på utfordringer for surnadalingene.

Pasientstrømmen vender seg derfor i større grad nordover. Surnadal er tilknyttet legevakta på Orkanger på kveldstid og helg, og i andre halvår av 2014 foretok ambulansetjenesten hele 386 reiser til St. Olavs i Trondheim og Orkdal Sjukehus, mot kun 38 i Møre og Romsdal. Siden 2012 har jevnt over 60% av det samlede antallet «surnadalsinnleggelser» vært på sykehus i Sør-Trøndelag. Og hele 97% av fødende har ønsket seg til St. Olavs etter fødestua ble nedlagt i Orkdal, opplyser Nyheim.

 

Fylkestilhørighet

Nylig fikk Rindal kommune svar fra kommunal- og moderniseringsdepartementet om at søknaden om overflytting til Trøndelag ikke vil bli behandlet før etter både kommunereformen og regionreformen er ferdig. Først da kan fylkesgrensene vurderes, og Rindal kan på ny søke om overflytting. Kommunereformen skal være ferdigstilt sommeren 2017, mens regionreformen har en mer usikker fremdriftsplan.

Svaret Rindal fikk fra departementet viser at man må få vite hva en overflytting innebærer, mener Nyheim. Rådmann Knut Haugen mener at spørsmålet om fylkestilhørighet har fått alt for mye fokus, for kanskje tilhører både Surnadal og Rindal en ny region Midt-Norge i fremtiden.

 

Folkeopplysning

Nyheim ser at interessen rundt kommunereformen øker både fra befolkningen og næringslivet nå når prosessen tilspisser seg. Ordføreren forklarer at prosessen for tiden er i en fase hvor det forhandles på flere kanter og ting endrer seg fort, derfor må ikke nødvendigvis all informasjon ut til befolkningen. Men fra kommunestyrevedtaket 17. mars og frem til folkeavstemninga blir det viktig med utstrakt folkeopplysning, fastslår Nyheim.