Et lite stykke Etiopia i Todalen
Todalen sanitetsforening, en del av Norske Kvinners Sanitetsforening, avholdt mandag et åpent møte om NKS’ Etiopiaprosjekt. Elinor Bolme, leder i Møre og Romsdal sanitetsforening, og sykepleier Thea Brevik fra Molde, holdt fremlegg for de drøyt 30 som møtte i Todalen ungdomshus.
Elinor åpnet kvelden med å ønske velkommen og gledet seg over at folk kom langveisfra for å delta på møtet, blant annet fra Øvre Surnadal, Halsa og Valsøyfjord. Hun fortalte generelt om Etiopia, NKS’ søsterorganisasjon Women’s Health Association of Ethiopia (WHAE) og kvinners situasjon og stilling i samfunnet. Elinor kunne fortelle grufulle detaljer fra kvinners hverdag, som for mange betyr undertrykking, overgrep og vold, og høstet tydelige reaksjoner fra salen. Den gode nyheten er at WHAE, altså Etiopiske Kvinners Sanitetsforening, fikk godkjenning i 2011. Foreningen har samme organisering som her i landet, og lokalforeninger er etablert i syv av ni regioner i Etiopia.
Styret i WHAE, 2011.
WHAEs arbeid
WHAE jobber blant annet med å spre helt grunnleggende helsekunnskap. Kvinnene lærer seg for eksempel å vaske klær på en bedre måte: før vasket kvinnene mennenes klær først, så barna sine, så sine egne. Foreningenes arbeid har nå ført til at kvinnene har egne vaskebaljer som de leier ut til andre, og det ble raskt status å ha rene klær. Slik skapte foreningene inntektsskapende arbeid og bedre sanitære forhold på en og samme gang.
WHAE driver også med loddsalg og medlemskap, hvor kvinnene betaler 1 etiopisk birr (0,33 NOK) for å bli medlem. Thea Brevik kommenterer at dette er en unik måte å jobbe med støtte, sett i forhold til andre vestlige organisasjoner som starter hjelpearbeidet med å «finne penger å bidra med»: NKS er den eneste foreningen som bygger organisasjoner hvor medlemskap og innbetaling kreves. Slik bygger man opp et fundament for drift og utvikling av foreningene - bygget på engasjement.
De etiopiske foreningene består av kvinnegrupper som er håndplukkede i samarbeid med lokale myndigheter. Thea forteller at det finnes mange ressurssterke kvinner i Etiopia også, den ene kvinnen i sekretariatet til WHAE besitter intet mindre enn tre mastergrader. Ifølge Thea er arbeidet med å styrke kvinners stilling i samfunnet gjennom like rettigheter, like ressurser og selvstendighet en hovedprioritering for å bedre kvinners helse i Afrika.
Thea delte rørende – og skremmende - opplevelser på sykehus og barneavdelinger, møte med stigmatiserte HIV-smittede kvinner, og leste fra sin egen og andres blogger fra oppholdet. Hun avsluttet med å fortelle at de lokale foreningene disponerer pengestøtten basert på sine behov: hos en forening valgte de å kjøpe inn kyr da det var mangel på smør, og hos en annen valgte de å ha fokus på kjønnslemlestelse og barnebruder. Det ble så kjøpt inn mopeder som brukes for å hente tilbake kidnappede barn, hendelser som vitner kan varsle om via et nødnummer opprettet av lokalforeningen.
Sanitetsuka
Elinor informerte også om NKS' Sanitetsuke hvor vold er tema for tredje gang. Den nasjonale kampanjen Stopp vold mot kvinner! setter vold på dagsorden under NKS’ aktiviteter gjennom året og har som mål å skape kunnskap og åpenhet om vold mot kvinner. Hentet fra NKS’ informasjonsbrosjyre Sammen mot vold: Vold mot kvinner er et samfunnsproblem, et likestillingsproblem og et menneskerettsproblem. Du kan uttrykke din støtte til kampanjen ved å gå med en rød knapp!
Finn ut mer på NKS sine nettsider, trykk her.
Thea Brevik fikk bukett og tekopp fra NKS som takk.
Todalen sanitetsforening skuffer selvsagt ikke med bevertningen!