Røde kors logo_376x216

Er det noe vits?

Vi husker alle lille Alan fra Syria, som i fjor lå død på stranda i Tyrkia. Og vi får stadig høre vonde historier fra flyktninger som har kommet til Norge. Heldigvis. Vi må ta inn over oss at krig rammer enkeltmennesker. Og vi må aldri tenke at det ikke nytter å hjelpe.

Vi blir overøst med statistikk på verdens grusomheter, først og fremst i Syria og nabolandene, men også i en rekke andre land i verden. Men klarer vi å ta informasjonen innover oss som noe annet enn tall? I Røde Kors får vi ofte spørsmål som ”men er det noe vits i å hjelpe? Vil hjelpen nå frem?” Dette er en tendens til likegyldighet som bekymrer oss. Verdens ofre for krig, konflikt og fattigdom trenger oss mer enn noen gang!

I Syria er 13,5 millioner innbyggere avhengige av nødhjelp. I Somalia, hvor det har vært konflikt i hele 25 år, er 2,5 millioner mennesker på flukt, helsetilbudet nærmest ikkeeksisterende og matmangelen stor. I Sør-Sudan, hvor krigen har blusset opp igjen, er nær fire millioner avhengige av nødhjelp. I Afghanistan befinner sivile seg fortsatt i kryssilden, kombinert med stor fattigdom og mangel på helsetjenester.

 

Fra Syria til Sør-Trøndelag

Vi ser konsekvensene av krig og konflikt også her hjemme. Nesten 20.000 bor på asylmottak i Norge, 1917 av disse bor her i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal. Ventetiden er lang og den psykiske belastningen med å bo lenge på mottak er stor. Det kan være vanskelig å komme fra krig og konflikt til trygge Norge. Men hver dag ser vi i Røde Kors at det er vits i å hjelpe. Vi har ikke rom for å være likegyldige, vårt bidrag hjelper andre mennesker, også her i Norge!

Det er mange av våre innbyggere som har familie og slekt i de krigsherjede landene som er en del av årets TV-aksjon. Det er innbyggere som kommer fra eller har foreldre fra Somalia, et land som har vært sterkt preget av krig i flere tiår. Det er folk fra Afghanistan, som i over 35 år har vært sterkt preget av krig. Det siste året har det også kommet mange fra Syria, et land som er så ødelagt av borgerkrig at det har skapt den største flyktningestrømmen siden andre verdenskrig.

Dette gjør at verden kommer tettere på oss. Kriger og konflikter blir del av vårt nærmiljø.

Det unike med Røde Kors er nettverket vi har, verden over, av frivillige. Mennesker som uten vederlag jobber, ofte dag og natt, for å hjelpe andre. I Syria hjelper 7.500 frivillige 4,7 millioner mennesker. Operasjonen i Syria er nå verdens største nødhjelpsoperasjon og Røde Kors og Røde Halvmåne ser lidelsene og roper om fred på vegne av de sivile.

Men til tross for den ekstreme situasjonen, kan vi se noen få lysglimt: de siste ukene har Røde Halvmåne klart å få mat, vann og nødhjelp inn til byer som Madaya og Homs. Ingeniører har fått krysse frontlinjene for å reparere vannledninger både i IS-okkuperte Raqqa og krigsherjede Aleppo. Én uke etter angrepet på en nødhjelpskonvoi i Aleppo, leverte 71 lastebiler livsviktig nødhjelp til 60.000 mennesker i fire byer i Syria.

 

Det er ingen forskjell på oss

Dagens konflikter er ofte langvarige, noe som gjør hverdagen veldig vanskelig for sivilbefolkningen. Det gjør også at resten av verden, og vi som lever trygt her i Norge, kan "gå lei" av å høre om dem. Vi blir nesten likegyldige.

Men dit kan vi ikke komme. Vi må alltid ha som utgangspunkt at hvert menneske er like mye verdt. Det kunne vært deg, ditt barn, din søster, ektefelle eller mor som var på flukt fra krig og konflikt. Det er ingen forskjell på oss mennesker.

At det er vits i å gi humanitær hjelp, håper jeg vi får vist hele det norske folk i NRKs TV-aksjon 23. oktober. Du har vel tenkt å vise at det nytter du også? Meld deg som bøssebærer, og støtt Røde Kors sitt arbeid for mennesker rammet av krig og konflikt.

 

Reidar Brøske,
Leder, Surnadal Røde Kors

Tor Olav Tiller
Nestleder, Rindal Røde Kors

Astrid Uv Gravem
Leder, Sunndal Røde Kors