Picasa

Én skole i Rindal

Den største saka på onsdagens møte i Livsløpskomitéen i Rindal var skolestrukturen. Vedtaket går til kommunestyret onsdag neste uke. I møtet ble det framsatt forslag om å beholde Øvre Rindal skole som den er. Det ble nedstemt. Rådmannens innstilling om sammenslåing til én skole med lokalisering ved Rindal skole ble vedtatt med 5 mot 3 stemmer.

Skolefaglig ansvarlig Gro Magnhild Brønstad orienterte om arbeidet etter at det i siste budsjettbehandling ble vedtatt å utrede den framtidige skolestrukturen i Rindal.

Det ble laga ei utredning som har vært ute på høring. Det kom inn hele 13 høringsuttalelser, og det har vært ett åpent folkemøte der administrasjonen og alle politiske partier var representert.

Alle høringsuttalelser som tok klar stilling, var for å beholde to skoler. Men det var også balanserte uttalelser.

Et klart relevant synspunkt var auka tid på skulebussen, sa Brønstad. Der er vi mer eller mindre prisgitt busselskapet og fylket, og det kan være veldig uforutsigbart. Noen kan få kortere, noen lengre reisetid.

Skolens størrelse var også et tema.
Hva som er best for barna, små eller større skoler, er et spørsmål uten fasitsvar. Både skoler og elever er forskjellige. Forskerne kan heller ikke gi noe entydig svar på hva som er best for eleven.

Om elevtallet var det i grunnen ikke annet å si enn at det går nedover. Så er det ingen grunn til å legge skjul på at 10 elever som kunne gått på Øvre Rindal skole får gå på Rindal skole etter eget ønske, enten fordi den ene av foreldra bor der, eller etter søknad som er innvilga.

 

Innstillinga fra Rådmannen var i 4 punkter:

  1. Øvre Rindal skole og Rindal skole slås sammen med lokalisering ved Rindal skole fra august 2016.

  2. Rektorene sammen med tillitsvalgte ved de to skolene bruker skoleåret 2015-16 til å forberede en best mulig overgang for elever og ansatte.

  3. Gymsalen ved Øvre Rindal kan benyttes av barnehagen på dagtid og leies fortsatt ut til frivillige lag og organisasjoner på kveldstid.

  4. Administrasjonen jobber med etterbruk av ledige lokaler ved Øvre Rindal.

 

I Livsløpskomitéen var det ulike meninger om dette spørsmålet. Sigrid Skjølsvold (Sp) syntes ikke prosessen hadde vært god. Ho meinte at alle hadde ikke kommet til orde. Det virka som alt var bestemt på forhånd. Ho fikk følge av Åge Jonli (Ap).

Jonli var opptatt av kostnadene. Det ville bli for lite plass for de ansatte. Brakkerigg vil bli aktuelt. Ei ombygging ville kunne gå ut over barnehagen. Han stilte spørsmål ved størrelsen på innsparinga for FDV og refererte til tall han hadde fra teknisk leder.

Bjarne Nordlund, økonomisjef, ba komitéen om ikke å se på prognoser uten slingringsmonn på minst 150 000. Det som er sikkert er at det er store tall å spare, og da blir fokusering på 100 000 kr feil.

Åge Jonli refererte også til at han hadde vært Livsløp sin representant i gruppa «For barnets beste». Det hadde vært en interessant oppgave å drøfte skolestrukturen i lag med elevene. De er blant de som har levert høringsuttale. Der var skyssen klart største innvendinga. De frykta også for større klasser og mindre plass. Ellers tok de ikke klart stilling. Gruppa benytta anledninga til å framheve innsatsen til MOT som svært viktig.

Elsa Jensvold (KrF) berømma ungdomsrådet for en god uttale.

Åge Jonli (Ap) fremma forslag om at Øvre Rindal skole beholdes som i dag og at en kommer tilbake til inndekning i kommunestyremøtet neste uke.

Avstemninga viste at Rådmannens innstilling ble vedtatt med 5 mot 3 stemmer (2 fra Ap og 1 fra Sp). Det var 8 møtende representanter. Sp mangla en representant. Så får vi vente på kommunestyrets endelige avgjørelse neste onsdag.

IMGP0485_690x378.jpg