
En god start for fylkesveg 65
Og for å ha det klinkende klart: Omklassifiseringa har ført til at riksveg 65 heretter heter fylkesveg 65 - så det er bare å venne seg til det. Det kunne rådgiver Svein Solbjørg (til venstre med punkter som burde vært utbedret i Rindal og Meldal) i vegvesenet bekrefte.
Store kunnskaper om fylkesveg 65
Og han viste stor kunnskap om vegen: - Fylkesveg 65 mellom Betna og Forve bru har en varierende standar. Den er bra fra Skei til Bolme, sa han og gikk gjennom heile vegstrekninga. - Bortsett fra en kurve eller to er strekninga fra Betna rimelig bra, noen kurver og i bratteste laget ved Settemsdalen, mens den er smal både i Åsskard og Bæverfjord. Et par plasser der er det ikke plass til midtlinje. Nordmarka er ei utfordring fra Bæverfjord til Skei. Vi kan bygge tunnel, men da blir vegen til utmarksområdet utfordringa, sa han.
- I en handlingsplan er en del prosjekt nemnt uten at de er prioritert. På Røv er det ei strekning på 800 meter som er for smal til midtlinje. Her er et prosjekt med ny veg ovafor bebyggelsen nemnt tidligere. Det ligger i 100 millionerkronersklassen. Videre er det ei lang fartsgrensestrekning ved Sande til irritasjon for mange og til glede for beboerne. I 2013 blir det gang og sykkelbane fra Bolme til Børset. Ved Stokkøyan, krysset mot Rindal sentrum og kurver ved Bjørnåssvingen, er det en god del som burde vært gjort, men det er ikke med i handlingsprogrammet. Det er ei lang fartsgrensestrekning fra Trøknaholt til Holte bru, som står i handlingsprogrammet, men er ikke prioritert. Holte bru trenger meir penger for å bli realisert, men den er prioritert. Ved Tiset er det også behov for
små tiltak, samt Grøset og ei kurve ved Lilleløkken, sa Svein Solbjørg og hadde god oversikt over manglene ved fylkesveg 65 - så god oversikt at han la under seg Trøndelag også: - Det er fleire vanskelige kurver like over fylkesgrensa og Storåsbakkene er ei stor utfordring. Det er en flaskehals. Videre er det ei utfordring med den nærmest sammenhengende
fartsgrensestrekninga nedover dalen fra Storås til Forve bru, som i seg sjøl er en virkelig flaskehals. Det står gang- og sykkelveg på planene opp til Torshus folkehøgskole. Utfordringa er at det å drifte vegnettet har blitt markert dyrere, understreka Svein Solbjørg. Alle syntes dette var ei grei og oversiktlig orientering. Det bevisstgjorde både fylkespolitikere og fylkesadministrasjonene i Sør-Trøndleag og Møre og Romsdal. Det ble understreket at stopper det i Storåsbakken, kan du være sikker på at det stopper over Nordmarka og i Settemsdalen.
Deretter ble det åpnet for synspunkter og diskusjon:
- Fylkesveg 65 er den viktigste transportåra for oss. Det er en stor transportveg og mye pendling begge veger - svært stor for tungtransporten. Bare Pipelife har 10 trailere hver eneste dag etter fylkesveg 65. Jeg har mange henvendelser fra næringslivet og tungtransporten sliter med toppdekke, kurver og bakker. Standarden generelt må heves. Det er hovedferdselsåra for oss, sa ordfører Mons Otnes i Surnadal. Han nemte også planene om oppgradering av Surnadal Havn. - Og da blir 65 enda viktigere, la han til.
Samarbeid og enighet
Ivar Betten fra Halsa nemnte vegen som ei pulsåre med varer inn og varer ut til Østlandet. - Vi har også utfordringene med vegen fra Storås til Berkåk. Skal vi få fram fylkesveg 65 må vi være enige og samarbeide kommunene i mellom og begge fylkene, understreket han. Dette syntes alle var det viktigste med møtet - oppstart av ei ny bevisstgjøring for å løfte fylkesveg 65 opp og fram.
- Vi har hatt en enorm økning i trafikken. Samtidig øker kostnadene og kravene til standar. I tillegg har vi alt for lite penger, sa nestleder Randi W. Frisvoll (øverst til høyre) i samferdselsutvalget i Møre og Romsdal og understreka hvor viktig det var med samarbeid.
- Vi har en lang og god tradisjon for samarbeid og enighet fra denne talerstolen, sa ordfører John Ole Aspli i Rindal (over til venstre), etter at fleire hadde peika på at det var en ære å få bruke talerstolen med kommunelogoen til Rindal. Aspli sendte skryt til de to fylkeskommunene. - Uansett hvordan vi snur og vender på det er det for lite penger. Målet er å gjøre de rette grepa for å berede grunnen for ei god utvikling - ei trygg, sikker og effektiv trafikkåre. Men skal vi utvikle oss, skal regionsentrene vokse og skal vi være attraktive for tilflytting, må vegen løftes og utvikles til det bedre - og nå heter det fylkesveg 65, sa han.
Interfylkeskommunalt prosjekt
- For oss er verdiskapings- og bo- og arbeidsmarkedsvegen svært viktig. Det handler om å finne penger og få ei heilhetlig strekningsvis opprusting og ikke ta bare noen strekninger og punkter i enkelte kommuner, sa ordfører Ola Rognskog i Halsa til høyre), noe alle slutta seg til - samarbeid om heilheten!
- Vi får det ikke enklere framover med ansvaret for riksvegene. Derfor er det så viktig å stå tverrpolitisk samla og alltid fremme overføringene til vegene våre. Uten at samferdsel blir prioritert, vil også andre områder lide, sa nestleder Torhild Aabergsbotten i samferdselsutvalget i Sør-Trøndelag (til høyre).
Marita Ohrstrand fra Samspleis (varaordfører i Kristiansund) (til høyre) syntes dette var et flott initiativ. - Vi må løfte sammen slik vi har gjort med E39. Da er jeg sikker på at vi lykkes, sa ho.
- Her må vi tenke fylkeskryssende samarbeid. En kan bli deppa av at vi ikke har mye penger, men dette er et interfylkeskommunalt proisjekt. Dette må vi spille inn til de som arbeider med Norsk Transportplan. Vi må begynne å snakke om finansiering. Skal vi ha en bomveg kanskje? Det er viktig å starte planlegginga og nå er vi i startgropa, sa leder Ola Huke i samferdselsutvalget i Sør-Trøndelag (over til venstre).
God start for å komme godt i mål
- Skal vi komme noen veg må vi stå samla, løfte i flokk med felles strategi, sa Ivar Konrad Gangås, Orkdal og nemnte den store varebeholdninga som ruller på vegen fra Møre.
- Det gleder meg at enigheten er så stor, sa ordfører Ivar Syrstad i Meldal (til venstre sammen med Aspli). Transitvegene - aksen Nordmøre og Sør-Trøndelag inn til E6 er store. Her er det utrolig mye tungtransport som går, la han til og nemnte Storåsbakkene, der det i vinter er satt ny pers i stopp. - Nå er det et stort behov for utbedring av toppdekket etter den store trafikkøkninga på strekninga i vinter med stenginga av E39, sa han.
Surnadalsordfører Mons Otnes var utfordra til å runde av:
- Vi må ha problemerkjennelsen. Vi har fått belyst behovet. Dette er starten for å utbedre fylkesveg 65 - dette er noe vi vil og vi vil det i dag. Skal vi lykkes må vi stå i lag. Det er utfordringer på kort og lang sikt. Toppdekket er viktigst på kort sikt. Det må altså en umiddelbar utbedring av toppdekket til. Så må vi tenke langsiktig - strekningsvis, kurvatur, bakker og bredde. Vi må sjå på vegstandaren som en kapital. På de strekningsmessige utbedringene må vi få med oss fylkene og råd fra vegvesenet. Vi må påvirke politikerne. To fylkeskommuner kan få til noe i lag. Dette er en god og viktig start for å komme godt i mål, avrunda Mons Otnes.