Elever protesterer
I forbindelse med budsjettkutt i Surnadal kommune har elevene ved Surnadal Videregåande Skole engasjert seg. Forslag om å kutte ned på helsesøsterens ressurser skapte sterke reaksjoner hos ungdommen, og engasjerte elever har startet en underskriftskampanje angående saken.
Kommunen har kommet med forslag om å kutte i helsetilbuda for elevene på Surnadal VGS som medfører at tilbuda med helsesøster og forebyggende rådgiver blir betraktelig svekket. Flere elever ved Surnadal VGS benytter seg av muligheten til å snakke med rådgiveren og helsesøster, og reagerte sterkt på forslaget.
En gruppe tredjeklassinger ved Surnadal VGS skrev derfor et brev til ordføreren og rådmannen, samtidig som de startet opp en underskriftskampanje for å vise hvor viktig dette er for ungdommen. Russen og elevrådet støtter opp dette.
-Det er betryggende å vite at vi har noen å snakke med ved behov, og det hjelper på det psykososiale på skolen. Tiden forandrer seg, og det er statistisk bevist at dagens elever presser seg hardere og presterer bedre enn før, men samtidig er det en betraktelig økning av bruk av psykologiske tjenester, forteller elevrådsleder Reidar Johansson og russepresident Sunniva Sørvik Grimsmo samtykker.
Helsesøstera og forebyggende rådgiver har streng taushetsplikt og døra er alltid åpen samtidig som tjenesten er gratis. Terskelen for å ta i bruk tjenesten er derfor mindre. Et brev har også blitt skrevet og sendt inn til ordføreren og rådmannen. I brevet står det blant annet om hva de to yrkesstillingene hjelper elevene med. Det står skrevet hele tretten punkt i brevet om hvordan tilbuda er til nytte for elevene. Sitat fra brevet:
«God informasjon er viktig for å førebyggje framtidige problem, og å ha eit støtteapparat med god fagleg kunnskap til reie så ofte som mogleg er sentralt. Å vite at vi, som elevar, har ein fagsterk vaksen person til stades på skulen med streng teieplikt og evne til å kunne svare på det aller meste av spørsmål er ein stor tryggleik i kvardagen.»
-Målet med kampanjen er å få fram hvor viktig det er for oss som tar nytte av tilbuda, og få fram engasjement og meningene til elevene. Psykologiske tjenester er litt tabu å snakke om, og tilbuda med helsesøster og forebyggende rådgiver er en fin løsning, forteller Johansson.
Underskriftskampanjen er godt i gang, og flere ungdommer engasjerte seg. Kampanjen startet fredag 2. desember og elevene stod i kø for å skrive under. I skrivende stund er det omtrent 150 underskrifter, og det er fortsatt mulighet til skrive under.