Eierskiftemøte i Surnadal
Eierskiftealliansen i Møre og Romsdal (SpareBank 1 SMN, NHO, Innovasjon Norge, Nordea og MEF), i samarbeid med Nordmøre Næringsråd, inviterer til møte om eierskifte i små og mellomstore bedrifter. Ennledere er Lars Løseth og Lina Mogstad, begge med erfaring fra eierskifte i lokale bedrifter.
Godt planlagte eierskifter sikrer lokal verdiskaping og sysselsetting
Mange mindre bedrifter står foran generasjonsskifte eller salg de nærmeste årene. Eldrebølgen bidrar til at mange som startet eller overtok en bedrift på 60- og 70-tallet nå vil trekke seg tilbake og overlate bedriften til neste generasjon, eller kanskje selge den til nye eiere.
Eierskiftealliansen i Møre og Romsdal – et samarbeid mellom NHO, SparaBank1 SMN, Nordea, Innovasjon Norge og Maskinentreprenørenes Forbund arrangerer møte om eierskifte i små og mellomstore bedrifter på Hotel Vårsøg i Surnadal torsdag 4. juni kl. 14-17. Nordmøre Næringsråd er lokal samarbeidspartner.
Dette blir det 6. møtet som Eierskiftealliansen i Møre og Romsdal holder. Det er tidligere holdt møter i Ålesund, Molde, Kristiansund og Ørsta, og dagen før skal det arrangeres møte i Åndalsnes. Hittil har nærmere 200 deltakere – småbedriftseiere og andre interesserte – deltatt på møtene, og nærmere 100 % svarer at møtene har vært nyttige eller meget nyttige.
- Små og mellomstore bedrifter har stor betydning for sysselsetting og verdiskaping, ikke minst i distriktskommuner, sier Olaf Stene, som er prosjektleder for Eierskiftealliansen.
- Eierskifte er en risikofaktor med fare for nedlegging, men også en mulighet for fornyelse og ny vekst, sier han.
Opplegget for møtene er basert på at ”eiere møter eiere”. Lars Løseth, som har ledet Amfi Eiendom AS / Amfi Drift AS fra starten i 1993, og der antall kjøpesenter har økt fra 2 i 1993 til 77 i 2015, skal dele sine erfaringer om eierskap og eierskifte, som er solgt til Olav Thon Gruppen, mens Løseth er fremdeles daglig leder av Amfi Eiendom AS. Lars Løseth er eier av selskapet LL Holding AS der også generasjonsskifte er et tema. Den andre eieren som skal innlede er Lina Mogstad, medeier og daglig leder i Røv Mølle As, en bedrift som har vært i familien i 11 generasjoner. Hun vil dele sine erfaringer og synspunkter på generasjonsskifte i bedriften.
Advokatfirma Steenstrup Stordrange vil innlede om skattespørsmål i forbindelse med eierskifte og generasjonsskifte og Birger Nordstrand Wik, SpareBank 1 Markets, Corporate Finance, vil innlede om å forberede salg av bedrift og illustrere med forskjellige eksempler.
I hele Møre og Romsdal er det over 3500 personer som eier mer enn 50 % av sin bedrift (”majoritetseiere”), og de sysselsetter til sammen over 25 000 årsverk, som utgjør 44 % av sysselsettingen i privat sektor i fylket og står for 33 % av verdiskapingen i privat sektor. En betydelig del av næringslivet med andre ord.
I Surnadal, som er en stor næringskommune på Nordmøre, er det registrert ca 120 majoritetseiere i små og mellomstore bedrifter, som sysselsetter mer enn 500 årsverk. Majoritetseide bedrifter står for en stor del av sysselsettingen i Surnadal, og slik er det også i nabokommunene.
Disse småbedriftseierne er viktige for verdiskapingen og sysselsettingen, og godt planlagte eierskifter bidrar til ny vekst.
Møtet er gratis og åpent for alle interesserte.
Mer info på Eierskiftealliansens hjemmesider, der det også er påmeldingslenke.
Noen av temaene som reises på eierskiftemøtet er:
- Hvordan legge grunnlag for vekst og fornyelse av familieeierskapet ved generasjonsskifte?
- Hva er seniors og juniors utfordringer?
- Er familiefreden viktigere enn business?
- Hvordan planlegge og gjennomføre salg eller generasjonsskifte?
- Hva er bedriften verdt, og hvordan planlegge for et vellykket salg?
- Hvilke skatte- og avgiftsforhold er særlig viktige ved salg– og kjøp av bedrifter - og ved generasjons- og eierskifter?
Mer info:
Prosjektleder i Eierskiftealliansen i Møre og Romsdal, Olaf Stene, telefon 90912477
Nordmøre Næringsråd, Monika Eeg, telefon 91598917