tp_leserinnlegg

Eiendomsskatt i Rindal kommune

Registrerer at politikere og politiske parti har hatt innlegg om eiendomsskatten som er innført fra 2016. Noen holder på at det var rett å innføre, andre mener at satsene ble for høye, mens andre igjen mener skatten ikke skulle vært innført. Det virker uansett som at politikerne som oss andre innbyggere og hytteeiere begynner å innse hvor feil dette ble.

Da tenker jeg ikke å ta stilling til om eiendomsskatt burde vært innført eller ikke. Om ekstra ”skatt” kreves inn i form av økte kommunale avgifter, økt SFO eller barnehagefaktura, eller om vi får en ny faktura som heter eiendomsskatt, spiller ikke så stor rolle. Det er den samla kostnaden du betaler til kommunen som betyr noe, og om den kostnaden står i samsvar med de tjenestene og tilbudene som kommunen gir.

Dersom min familie holder fakturaer som gjelder barnehage og SFO utenfor (ca 45 000 - 50 000,- i året) betaler vi rundt 12 -16 000 i kommunale avgifter (vann og kloakk). Nivået er litt avhengig av om du har vannmåler eller ikke. Vann og kloakkavgiften er i seg selv på et rimelig høyt nivå sammenlignet med andre kommuner rundt oss. Når vi da for vår del i tillegg får en ekstra faktura på over 10 000 i året på eiendomsskatt (hus + hytte), så snakker vi om en betydelig økning fra ett år til et annet. Jeg velger å holde inntektsskatten til kommunen utenfor (den del av min lønnsinntekt som går til Rindal kommune), da det er et beløp som vi like gjerne kan si at arbeidsgivere belastes.

Det er denne enorme kostnadsøkningen fra 2015 til 2016 jeg stiller spørsmålstegn ved, og spesielt med tanke på at Rindal kommune endte med et lite overskudd i 2015.

Jeg har derfor lyst til å utfordre de 4 politiske partier på følgende reversering/korrigering:

1. Snarest mulig korrigere promillesats til for eksempel 2 promille i stedet for 4,5. Fakturaer er ikke utsendt ennå og et nytt vedtak i neste kommunestyremøte bør være mulig å få igjennom når det synes som de fleste av dere er enige om at satsene ble for høye?
2. Om formaliteter gjør punkt 1 umulig, at man for eksempel er bundet av en tidligere avgjørelse og må holde på promillesatsen som ble vedtatt ifm. budsjettmøtet i fjor høst, så kan dere enkelt vedta et alternativ som gir lignende effekt (i alle fall for oss fastboende i Rindal). Da kan dere vedta en tilsvarende kostnadsreduksjon på vann og kloakkavgift for 2016 på de terminene som ikke er utfakturert.
3. Velges alternativ 2, så bør hodene legges i bløtt for de som ikke er bosatt i Rindal, men som er hytteeiere i kommunen. De får ikke nødvendigvis samme effekt ut av alternativ 2, siden ikke alle hytteeierne betaler vann og kloakkavgift.

Da gjenstår det å se om dere virkelig mener det dere skriver i leserinnleggene. For det er mulig å endre de beslutninger som dere allerede har tatt, også med effekt for inneværende år. Er viljen der, så kan dere rette opp mye med et enkelt vedtak på neste kommunestyremøte.


Hilsen Olve Røen