Henrik Aase Ragnhild Lund Ansnes og Jostein Ansnes

Det er mye som er mulig bare man står på!

Optimistkonferansen i Rindal var som vanlig en inspirerende opplevelse, med et godt sammensatt program og solide foredragsholdere.

Jostein Ansnes innledet Optimistkonferansen med en fin framføring av sangen "E slåttatæja". Teksten er skrevet av Hans Hyldbakk, og handler om å "kle seg naken", om å tørre å vise hvem man er. Hans Hyldbakk var kanskje ikke den største optimisten selv, men han fikk fram et veldig viktig budskap i denne teksten.

Den første foredragholderen på programmet var ikke ukjente Kjetil André Aamodt. Han er den mestvinnende alpinist gjennom tidene, med hele fire OL-gull og fem VM-gull. Han er en av kun fem mannlige alpinister med verdenscupseire i alle fem disipliner.


Livet i nedoverbakke

Kjetil André Aamodt fortalte om sitt liv som alpinist, og hvor viktig det er å sette seg mål i livet.

Han brukte seg selv og andre kjente idrettsutøvere og deres bakgrunn som eksempler på hva man kan få til bare man jobber hardt nok.

- Det er forskjell på trene hardt og trene hardt. Du kan si "Jeg er så sliten, jeg har trent så hardt". Men hvis du klarer å si det, da er du ikke sliten nok.

Aamodt fortalte at han trenet hardt og mye allerede i barneåra. Familien måtte ofte mye og stå hardt på for at han skulle få delta i idretten. Han deltok tidlig i flere typer idrett, og etter hvert spesialisere han seg på alpint. Det er en kostbar idrett, og satsingen på å nå toppnivå er utrolig tidkrevende. Han fortalte om grunnleggende verdier og samarbeid som var viktig for ham i utviklingen som toppidrettsutøver.

Kjetil Andre Aamodt2.jpg
En engasjert Kjetil André Aamodt på scenen i Rindalshuset.
 

Kjetil André Aamodt har hele tiden satt seg mål, og lagt en plan for å nå målene. Man kan ikke sitte og vente på at noe skal skje, man må selv ha en aktiv rolle i planlegging og gjennomføring.

Han snakket også om å holde motivasjonen oppe, selv når man står på toppen av løypa og ser konkurrenter bli kjørt til sykehus med helikopter. Han fortalte at det brukes mye galgenhumor på toppen. Man vil kanskje prøve å overføre sin egen nervøsitet på andre, men da helst på en humoristisk måte.

Kjetil André Aamodt forlot scenen i Rindalshuset med følgende avskjedshilsen:

- Det er mye som er mulig bare man står på!

Kjetil Andre Aamodt.jpg
Kjetil André Aamodt er en travel mann. Han ankom Rindal i helikopter torsdag formiddag. Etter Optimistkonferanse hastet han videre til Trondheim.


Med jobben som lidenskap og galskap

Årets konferansier var Ragnhild Lund Ansnes. Hun holdt også sitt eget foredrag, om lidenskap og galskap i jobben. Selv er hun forfatter og journalist, med en bakgrunn blant annet som programleder i NRK P1. Hun fortalte om hvordan hun selv oppdaget fotballlidenskapen, og hvordan det forandret hennes liv og karriere. 

Hun ble gift med Jostein Ansnes, som er en ihuga Liverpool-fan, og etter hvert ble fotballentusiasmen vekket hos Ragnhild også. Hun har gjort spennende oppdagelser om om fotballidenskap, om hva fotball betyr for mange. Hun fortalte at hun ble veldig berørt av alle de sterke historiene hun fikk formidle i arbeidet med sin første bok, som handlet om Liverpool-fans. 

Fotballmiljøet var mannsdominert, og mange var i utgangspunktet skeptiske til at en kvinne skulle skrive om klubben. Så her var det viktig å være optimist, og gå på med stor entusiasme og et varmt hjerte for fotballen og klubben. Nå har Ragnhild Lund Ansnes gitt ut flere bøker om toppfotballen og Liverpool FC.

Ragnhild Lund Ansnes 2.jpg
Ragnhild Lund Ansnes snakket om lidenskap for fotball.
 

Hennes største prosjekt er boka om Liverpoolkapteiner. For å få med alle de gamle Liverpoolkapteinene i dette prosjektet måtte hun være optimist med vilje til å lykkes. Hun fortalte om sitt møte med Steven Gerrard, som gjorde sterkt inntrykk. Hennes budskap er at man ikke skal være redd for å tørre å vise hvem man er, tørre å være personlig og annerledes. Det kan åpne mange nye dører.


Om å tørre å kaste seg ut i det

Jostein Ansnes hadde mange helter i barndommen, store stjerner som Kiss, Oddvar Brå og Fantomet. Men de største heltene så han på Syltøra. Han framførte ei vise han har skrevet selv, om de store heltene fra barndommen, de "store" fotballspillere i hjembygda da han vokste opp.

Hans foredrag handlet om å tørre å kaste seg uti det. Selv har han kastet seg ut i mange nye ting de siste åra, som Øra studio og Øra fonogram, og ikke minst hotellprosjektet hotell TIA i Liverpool. Han tegnet flere paralleller mellom disse prosjektene.

Øra studio driver han sammen med rindalingen Jo Ranheim. Gjennom arbeidet med Øra Studio håper de å ha gitt mye tilbake til lokalsamfunnet i Rindal og Surnadal, i mange utgivelser av lokal musikk. 

Nå har han flyttet til Liverpool i England og startet et hotellprosjekt sammen med kona Ragnhild Lund Ansnes og flere norske lokale investorer. Hotell TIA ligger rett ved Anfield, og skal åpnes i november i år. Dette prosjektet betegner han selv som ren galskap, men det har latt seg gjennomføre med sterk vilje og stort engasjement.

- Det har vært et tøft løp, et langt løp, men det har vært utrolig artig!

Han har tenkt over hva som kreves for lykkes med denne type prosjekter. Punkt én er åpne opp for kreativ reise. Det er viktig å beholde lekenheten og spontaniteten, bryte ut av de vante mønstrene. Ikke "ga e ståppa" og "vårrå struk og strakjin" (sitat: Hans Hyldbakk). Det er det som kjennetegner mange norske gründere, mener Ansnes. Han påpekte også at det er viktig å være tro mot sine egne verdier. 

I ettertid er Jostein Ansnes glad for den motgangen de har møtt i hotellprosjektet i England. Motstand gjør mennesker sterkere. "Det e ittjnå som kjem tå sæ sjøl" (sitat: Hans Rotmo).


Stol på magefølelsen!

Arbeidet med store prosjekter, som Øra studio og hotell TIA, ble påbegynt med utarbeiding av en grundig og omfattende forretningsplan. Ansnes ønsker å ha mye mer fokus på hvorfor han gjør det han gjør, enn hvordan. Det er også viktig å skape et godt nettverk rundt seg, det har vært gull verdt både i arbeidet med studio og hotell. 

Et annet viktig råd fra Jostein Ansnes er at man alltid må stole på sin egen magefølelse. 

For å oppnå det man vil i livet må man være villig til å ofre noe, og man må til tider regne med å måtte jobbe hardt uten å tjene så mye penger. Det er ofte dette offeret som folk ikke er villig til å ta, mener han. 

Ansnes sier selv at han er optimist i alt, unntatt når det gjelder fotball - der er er han alltid pessimist.


Slutt med "burde" og "prøve"

Henrik Aase er profesjonell kurs- og foredragsholder. Hans jobb er å reise rundt og inspirerer folk, og det gjør han med store mengder humor og et fantastisk kroppsspråk, til publikums store fornøyelse. Hans foredrag heter "Hvordan tenke positivt når jeg ikke har lyst?"

Henrik Aase 3.jpg
Henrik Aase har merket seg at det ofte er forskjell på hva man vet og hva man gjør.
 

En ting er forskjell på hva folk vet og hva de gjør. - For ikke å snakke om alt det ikke gjør, som de bare burde gjøre... Er godt alternativ er jo å prøve i gjøre noe. Men alt dette har en tendens til ikke å bli noe av, mente han.

Henrik Aase råder oss til å slutte å snakke om å "burde" og "prøve", og rett og slett erstatte det med "skal". Slik programmerer man underbevisstheten sin på en annen og mye mer konstruktiv måte. Han fulgte opp med konkrete og lettfattelige råd om hvordan man overbeviser hjernen og underbevisstheten om at man faktisk skal.

Det handler om å utvikle konstruktive vaner, og i Følge Aase er det stor forskjell på hvilken evne folk har til å endre vanene sine. Det viktigste er uansett at man bestemmer seg for å faktisk gjøre det man ønsker å gjøre med livet sitt.

Henrik Aase.jpg

Henrik Aase2.jpg
Henrik Aase i fri utfoldelse


Latteren satt løst hos publikum mens Henrik Aase serverte en tankevekkende blanding av humor og alvor. Flere av tilhørerne betegnet dette som et fyrverkeri av et foredrag.


VIBO Entreprenør fikk motivasjonsprisen

Tradisjonen tro ble Rindal Sparebanks motivasjonspris delt ut på Optimistkonferansen. Prisen er på 25.000 kroner når den går til en bedrift. I år gikk prisen til VIBO Entreprenør AS. Les mer om dette i en egen sak på Trollheimsporten.

Motivasjonsprisen.jpg
Daglig leder Rolf Ole Kvernberg i VIBO Entreprenør AS mottok Rindal Sparebanks motivasjonspris på vegne av bedriften. Prisutdelerne er banksjef Magne Bjørnstad og Kristin Langli fra Rindal Sparebank.
 

Jo Sverre utnevnt til "Tid til å leve"-ambassadør

Ordfører Ola T Heggem avsluttet med en oppsummering, og kom med en overraskelse helt på sluttet av Optimistkonferansen. Overraskelsen var utnevnelsen av den aller første "Tid til å leve"-ambassadøren, Jo Sverre Sande - en utrolig god ambassadør for Rindal og rindalsdialekta. 

Jo Sverre avrundet årets Optimistkonferanse med en fin framføring av den nyeste låta si "Ostoppele".

Ola T og Jo Sverre.jpg
Ola T Heggem hadde æren av å utnevne den første "Tid til å leve"-ambassadøren i Rindal - Jo Sverre.

Jo Sverre Sande.jpg
Jo Sverre framførte den nyest låta si - "Ostoppele". Eller "Ustoppelig", for den som ikke er så stø på rindalsdialekta.


Ingressbildet: Tre av foredragsholderne på årets Optimistkonferanse. F.v. Henrik Aase, Ragnhild Lund Ansnes og Jostein Ansnes.