"Det e på otid at høna pessa"
Dialekteksperten Tor Erik Jenstad trakk fullt hus med sitt humoristiske foredrag på Sildballfestivalen.
Tor Erik Jenstad holdt foredrag på den første Sildballfestivalen i Rindal for 10 år siden. Da snakket han om ulike dialektord og betydningene av dem. På den 10. Sildballfestivalen var han tilbake med foredraget "Det e på otid at høna pessa". Han forklarte at dette uttrykket har vært brukt når man må gjøre noe som man ikke har lyst til. Men han presiserte at det uttrykket absolutt ikke gjelder for han når han besøker Rindal.
Tor Erik Jenstad er språkforsker, ordbokredaktør og folkemusiker, født i Sunndal, nå bosatt i Trondheim. Han er blant annet kjent fra NRKs radioprogram «Dialektmagasinet». I foredraget "Det e på otid at høna pessa" kåserer han rundt dialektuttrykk om tid. Det er mange uttrykk og mange morsomme historier som er relatert til tid, som f.eks. ulike tidsbegreper, dager, uker og år. Jenstad fokuserer på dialektene i Midt-Norge.
Publikum moret seg godt over ei historie fra den tida det var vanlig å skrive etter brennevin. Et brødrepar hadde såpass stort fokus på dette at de hadde egne navn på dagene i uka. Mandag var "skrivardag", tirsdag var "sendardag", onsdag var "ventardag", torsdag var "hentardag", fredag var "smakardag", og da kan man vel omtrent tenke seg til navnene på lørdag og søndag...
En annen smakebit kan vi også nevne. Det finnes noen artige eksempler på utrykk som beskriver noe som har skjedd for lenge siden. Der er gjerne den første mannen involvert. Som "da han Adam for nordom" eller "den tida han Adam gikk ti kortbrok". Uttrykket finnes i flere varianter.
Tor Erik Jenstad har mange gode historier på lager, og enorm kunnskap om dialekter. Foredraget varte en liten time. Det var god underholdning hele veien, ispedd en god porsjon humor, og også noen historier litt på kanten. Jenstad tok seg også tid til å svare på spørsmål fra publikum.