IMG_0469_500x333

Bygda - mulighetenes marked

Temaene og foredragene på onsdagens Trondheimstreff i regi av blinordmoring.no var i utgangspunktet ganske forskjellige, men det samme budskapet skinte gjennom; der det er vilje er det vei, og sitter en med gode ideer, er bygda er den rette arenaen for å sette dem ut i live. Med rundt 50 gjester og 40 arrangerende, ble det en solid gjeng inspirerte mennesker, som kanskje ble inspirerte til å flytte hjem til Rindal, Surnadal eller Halsa igjen. Nå oppdatert med bilder!

 

Innledningsvis holdt hver ordfører sin lille apell, hvor rindalsordfører John Ole Aspli poengterte at det var godt å komme til "riktig" by etter en dag i Kristiansund; Trondheim er "by'n" for rindalingene, og argumenterte for at den som ikke vil være urban hele sitt liv,  kan se på nordmørsbygdene som et godt alternativ. For en lydhør forsamling av både studenter, nyetablerte, godt voksne og foredragsholdere oppfordret halsaordfører Ola Rognskog videre til å gå etter interessene sine innen utdanning, og at en deretter kan finne bo- og arbeidssted, kanskje i regionen vår.

 

I den rikholdige foredragsholderbuketten var Øyvind Reiten fra Vågland båtbyggeri først ut, og fortalte om sine mange arbeidsplasser rundt om i verden før han endte opp på Halsa igjen. - Jeg var ikke like begeistret for fjord og fjell da jeg var nyutdannet, som jeg er nå. Videre understreket han bygdas verdi som arena for nyskaping; - Det er kjempelurt å komme på en liten plass; der får du hjelp. Flytter du til en storby, forvinner du litt.

 

Steinar Skjæringstad er Rindalshytter sin daglige leder siden august i fjor, og kom til jobben etter å ha blitt grepet av mulighetene i bygda etter å ha jobbet med Blilyst i flere år. Han er opptatt av samspillet mellom by og bygd; - Jeg tror det handler om en vekselvirkning mellom det gode liv på landet og i byen. IT-revolusjonen legger til rette for nye arbeidsforhold, og pendling er mulig; selv pendler han til jobb i Rindal fra Trondheim fire-fem ganger i uken. I denne nye hverdagen, og flytende bosituasjoner finnes et fast ankringspunkt; nemlig hytta. Rindalshytter satser sterkt på på bli Norges mest innovative hyttebedrift, og presenterte det nye konseptet om modulhytter i tillegg til å poengtere at de trenger fagfolk i flere disipliner, både håndverkere, arkitekter, bygningsingeniører og merkantilt ansatte. Mer enn halvparten av henvendelsene Rindalshytter får, er om de nye hyttetypene Lysthus, så her er det tydelig at det er mye å ta tak i! Skjæringstad understreket at det er forenlig å både være urban OG bo på bygda.

Siste innslag før pause var av den musikalske sorten, hvor Øyvind Hassel Weiseth beviste full kontroll på både stemme og gitar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pausen bød til mingling og servering for de oppmøtte, og det virket som mange var fornøyde med det de hadde fått sett så langt. Hege Norli og Anna Olsvik var blant treffets yngste deltagere, da de går hhv. andre og første året på videregående, men følte likevel at de fikk utbytte.
- Jeg tenkte ikke det var så mange jobbmuligheter i Rindalshytter, det er jo ting jeg kunne tenkt meg å jobbe med også! kunne Hege Norli fortelle.


Idretts- og arrangementansvarlig i Sør- Trøndelag fylkeskommune Per Lund understreket i sitt foredrag mulighetene som ligger i sportsturisme og deltakerdrevne arrangement. Slike arrangement gir store og positive ringvirkninger i lokalsamfunnet med tanke på handel bruk av tjenester, men da er det også viktig at hele lokalmiljøet samarbeider. Det å videreutvikle eksisterende arrangementer fremfor å jage for mye etter nye var også et sentralt punkt, samt det å benytte seg av studenter og masteroppgaver. 
 

Dordi Kjersti Mogstad fra Svinvik Arboret ville egentlig ikke holde foredrag om det å flytte "hæmatt"; - Men jeg tenkte jeg skulle si ja likevel, for historiene er så forskjellige. Hennes bakgrunn som utdannet biolog, med ytterligere kompetanse i forming, geografi og pedagogikk gjorde henne til en "typisk" akademiker som mange tror er vanskelig å plassere på bygdene. Dette trenger ikke være tilfellet; - Det er like mange spennende jobber på bygda som i byen, poengerte Mogstad. Hennes mål for kvelden var å dra folk til arboretet i sommer, og gjennom en overbevisende presentasjon med flotte bilder og understreking av hvor unikt arboretet er - folk kommer langveis, til og med utenlands fra kun for å se arboretet - skal hun ikke se bort i fra at flere fikk øynene opp for det unike tilbudet som ligger så nærme. Arboretet har dessuten også flere spennende jobbmuligheter, for folk med kompetanse innen reiseliv, markedsføring, fotografi og egen destinasjonsutvikling.

 

Åse Børset, undomskonsulent i Rindal, valgte å presentere seg selv på den gode, gamle plakatmetoden, og kunne fortelle at hun har vært innom alt fra befalskolen, det å jobbe av å selge bilder, jobbe som daglig leder i butikk, til å flytte hjem til Rindal. Hennes erfaring er nok en som mange kan kjenne seg igjen i; da hun var student lå fokuset på karrieren og å finne seg selv, men da hun fikk barn endret prioriteringene seg. Også Åse la vekt på at for den som vil utvikle noe, er det større muligheter for å bli sett på bygda enn i byen, men det er ikke slik at alt kommer rekende på ei fjøl om en flytter. Børset presenterte dessuten et riktig så hyggelig regnestykke; tiden hun sparer på å ha kort vei fra jobb til barnehage til hjem i forhold til sine venninner bosatt i by, tilsvarer i løpet av ett år seks uker ekstra tid - tid hun kan bruke sammen med familien.

 

 

Sistemann ut var Roald Boge fra IT-partner. Boge vokste opp på Bøler, men var hos besteforeldre på Nordvik 8 uker hver sommer. Som voksen flyttet han til Nordvik for å starte på nytt, og var innom en rekke jobber før han i en lengre periode jobbet med Svorka Aksess som bygde ut bredbåndstilkobling på Indre Nordmøre. Han kunne fortelle at Surnadal i dag står som et sentrum i Hewlett Packards IT-utvikling på Indre Nordmøre, grunnet den store kapasiteten av utstyr som finnes på Skei.

 

 

 

Trondheimstreffet ble avsluttet med musikk fra Oddbjørn Sponås og Stein Boge, noe som satte et verdig punktum for en interessant og inspirerende kveld. Kanskje våknet det et par gründere i salen, eller bare noen som leker med tanken om å flytte hjem igjen. Uansett utfall, har kommunene vist mye av det de har å by på, og ingen burde tvile på at det er muligheter - spesielt på bygda. 

 


 

Klikk på bildene nedenfor for å se dem større, og i serie!

IMG_0481
IMG_0482
IMG_0483
IMG_0491
IMG_0493
IMG_0495
IMG_0520
IMG_0546