brattkortkurs november ingress

Brattkortkurs på STV

Nå er det igjen klart for nytt brattkortkurs på Surnadal trenings- og velværesenter. Kurset har oppstart fredag 13. mars, fortsetter påfølgende lørdag og søndag, og er et samarbeid mellom Nordmøre Folkehøgskole og STV. Les mer for ytterligere informasjon om kurset og dets innhold og kriterier.

Fredag 13. mars: 18.00 - 21.00
Lørdag 14. mars: 10.00 - 13.00
Søndag 15. mars: 10.00 - 13.00
Endringer kan skje.

Pris per deltaker er 1000 kr.
 

Brattkortprøven
 
Brattkortprøven er en test hvor klatrerne skal demonstrere at de har tilstrekkelige kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne opptre sikkert på innendørs klatrevegger. Prøven legges opp som en klatreøkt, der klatrerne skal ta på utstyr uten hjelp, gjennomføre kameratsjekk og løpende sjekk, og sikre en annen klatrer under topptauing, leding og nedfiring.
 
Klatrerne kan gjerne ta prøven parvis, slik at den ene klatrer mens den andre sikrer og deretter bytter. Kameratsjekk skal gjennomføres ved hvert taubytte.
 
Aktuelle og akseptable metoder og sikkerhetsrutiner er beskrevet i NKFs hefte ”Metodesett”, i læreboka ”Innføring i klatring” og i videoen ”Brattkortprøven”.  Hvis klatrerne stiller med personlig utstyr, bør dette brukes under prøven såfremt utstyret er godkjent.  NKF anbefaler likevel at prøven gjennomføres med dynamisk taubrems (plate- eller hylsebrems), ikke selvlåsende brems.
 


For å få Brattkort skal klatreren demonstrere følgende ferdigheter og kunnskaper:
 
Forberedelser
■ Korrekt påtaking av sele og innbinding med åttetallsknute.
■ Korrekt montering av sikringsbrems.
■ Kameratsjekk skal gjennomføres før klatring og ved hvert taubytte (sele, innbinding, taubrems, skrukarabiner, tauende sikret). Sikreren skal også følge med på klatrerens sikringsarbeid under klatring.
 
Sikringsarbeid
■Klatreren skal sikre en annen under leding, topptauklatring og nedfiring, med korrekte handgrep under mating og haling av tau, korrekt posisjon ved veggen og minimal slakk på tauet. Klatreren skal holde et kort fall under topptau- og ledklatring etter signal fra instruktør (men trenger ikke selv å prøve noe fall).

Oppe i veggen
■ Klatring på led er ikke nødvendig for å bestå testen, men klatrerne skal ved klatring eller muntlig vise at de forstår kravene til sikker leding: Korrekt posisjon ved innhekting av kortslynger, hekting innenfra og ut. Faren ved tau bak beinet. Forskjell i fallpotensial ved leding og topptauing.  Hvil i veggen ved utmattelse; korrekt nedfiring hvis klatreren ikke kommer opp til snufestet.
■ Topptau-/snufeste: Kunne bruke festet korrekt; aldri to tau i samme feste.
 
Kommunikasjon og oppmerksomhet
■ Klatrer og sikrer skal ha en aktiv og tydelig kommunikasjon hele vegen:
- idet klatringen starter, for å forvisse seg om at begge er klare
- mens klatreren er i veggen, i tilfelle situasjonen krever det
- alltid signal med øyekontakt før nedfiring og planlagt belastning av tauet.
■ Sikrer skal gi beskjed dersom klatrer gjør feil (hente tau under forrige bolt, hekte feil eller liknende).
■ Klatrer og sikrer skal demonstrere sikker opptreden ved og i veggen:
-  konsentrasjon om sikringsarbeidet, full oppmerksomhet om taukameraten
- ikke forstyrre andre eller la seg selv forstyrre under innbinding og sikring
- vikeplikt for andre klatrende, ikke gå i fallsonen, vær obs på pendelfall
- rolig og disiplinert opptreden
 
Ansvar
■ Kjenne til innholdet i klatrevettplakaten.
■ Forstå ansvarsprinsippet: Eneansvar for egen opptreden, solidarisk ansvar for sikkerheten til taukamerat og andre klatrere på stedet:

■Ikke lag faresituasjoner
■ Spør når du ser noen gjøre feil
■ Advar når du ser noe farlig

 

Meld deg på på STVs nettsider.