Brann på Surnadalsøra i mars 1938
Geir Ulriksen, som er høttrindaling, har sendt oss et klipp fra Adressa i 1938. Når han leser dette ser han likhetstrekk med brannen i Lærdal og Flatanger. Det kunne vært interessant å vite om noen som opplevde denne brannen lever i dag, skriver han. Den gamle avisartikkelen er dramatisk og rørende lesning.
Her kan vi lese om dramatikken da det begynte å brenne i en lagerbygning på Surnadalsøra i 2-tiden om natten. Det var "orkanaktig storm fra nordvest", og ilden spredte seg med voldsom fart. Brannvesenet måtte sette alt inn på å redde folk bort fra flammene. "Alt som fantes av biler blev i hast skaffet tilveie, og kvinner, barn, gamle og syke blev kjørt op i bygden og innlagt på gårdene hvor de først kunde bringes under tak".
Det kom godt med at brannvesenet på Surnadalsøra hadde "et udmerket brandmateriell med motorsprøiter og alt som hører til", og at de også hadde hatt regelmessige øvelser og hadde en ganske stor stab av dyktige brannmenn som straks var på pletten. De greide ved sitt utmerkede arbeid å redde mange hus på øversiden av veien.
Vi kan lese om at det kom hjelp fra nabokommunene. "Det blev ringt til Rindal, Løkken Verk og Orkanger om å sende brannsprøiter, og samtlige kjørte straks avgårde. Men veiene var ytterst dårlige, især for Orkangerbilen, som måtte kjøre den tarvelige bygdevei over Solbu. Det tjener til stor ære for chauffør Eilertsen at han kom frem til brannstedet på 2 timer, og da Orkla Metalls brandsprøite sattes igang hadde man assistanse som forslo". Det å kjøre fra Orkanger til Surnadalsøra, via Solbu i Orkdal, midt på natta i storm og tordenvær, hadde nok tatt sin tid også i dag. Det er nesten utrolig at man klarte det på to timer den gangen. Også den gangen fikk brannvesenet altså god hjelp fra andre kommuner når ulykken var ute. Men tross den voldsomme innsatsen brant 40 bygninger ned, og 180 mennesker ble hjemløse.
Det er rørende å lese om at bedrifter og folk flest var opptatt av å hjelpe de som hadde mistet alt. Vi kan lese at det ble satt igang innsamling av mat og klær og andre nødvendigheter fra Kristiansund til Trondheim. Fra Kristiansund gikk et dampskip fullastet med mat og klær, og fra Trondheim kom en stor lastebil med mat og sengeutstyr. "Trøndelag Misjonshotell sendte med de varer som overhode kunde undværes fra deres spiskammer". Og det ble kalt inn til møte i Handelsstandens forening for å drøfte hjelp til Surnadalsøra....