Behov for språkpraksisplasser i Rindal
Seks flyktninger har kommet til Rindal så langt. Det er tre menn og en kvinne fra Somalia, og to menn fra Eritrea. - De er alle avhengige av å få en språkpraksisplass i lokalmiljøet, forteller flyktningkonskulent Odd Are Moe. Dette er svært viktig for norskopplæringen.
Somalierne har alle vært i Norge en stund tidligere, og de gjør seg godt forstått på norsk. De to fra Eritrea snakker ikke så godt norsk enda.
- Det har vært en utfordring å få på plass språkpraksis til alle, men vi har også fått hjelp av NAV nå, forteller flyktningkonsulent Odd Are Moe.
Tre praksisplasser er allerede ordnet, og flere er på gang. Praksisplassene avtales for tre måneder om gangen.
- Disse praksisplassene tar ikke jobben fra noen. Det er viktig å få fram, sier Odd Are Moe. - I en språkpraksisplass skal flykningene være med å jobbe, men da i tillegg til de andre som er på jobb.
Den beste plassen for språkpraksis vil være en arbeidsplass som er rolig, med lite støy, der man har mulighet til å prate mens man arbeider. Men det viktigste er altså at alle får en praksisplass, så bedrifter som har mulighet til å tilby en slik plass må ta kontakt med flyktningkonsulenten.
Rindal har nå også fått tildelt en liten familie på tre, med et foreldrepar og et lite barn.
- Disse kan vi ta imot når språkpraksisplassene er kommet i orden, Sier Odd Are Moe. - Jeg ser for meg at det kan bli mot slutten av måneden.
Flyktningene har vært på Rindal skole i flere sammenhenger. I forrige uke var tre av somalierne med med i 7. trinn og snakket om det å være på flukt. Nå har skolen, i samarbeid med Rindal Frivilligsentral, satt i gang et valgfag som de har kalt «Innsats for andre». Der er det fire jenter som lager hyggekvelder for flyktningene på Frivilligsentralen.
- Flere av flyktningene er med på gubbetrimmen. Og de har blitt lagt godt merke til på fotballbanen, forteller Odd Are Moe. - Så det kan vel spøke for at noen «gamle» rindalinger blir benkeslitere i kommende sesong…
Styrketrening, både på Bakken Helse og i Rindalshuset er populært. Volleyballgjengen, som trener på søndagskvelder, har også ønsket de nye sambygdingene velkommen. En av somalierne har vært med 6. trinn ved Rindal skole på skitur et par ganger.
- Jeg føler at vi har kommet veldig godt i gang nå, og flyktningene sier de vil bo her i Rindal, forteller Odd Are Moe.
Flyktningkonsulenten vil takke alle som har bidratt med møbler og utstyr til de som nå er bosatt. Det har blitt nok møbler til de som allerede er her, og det er også litt til overs. Kommunen har derfor ikke lagringsplass til mer møbler akkurat nå.
Men nå har det dukket opp behov for andre ting, som treningsutstyr. Det er behov sykler, ski og skiutstyr, treningsklær og vinterklær til menn i str S og M, og fotballsko, løpesko og innesko (mest i str 42 og 43). Ta kontakt med Odd Are Moe dersom du har noe slikt å gi bort!