Bedriftsbesøk med Jenny Klinge
Tirsdag var stortingsrepresentant Jenny Klinge på besøk hos tre ulike bedrifter i Rindal, sammen med ei gruppe fra Rindal Senterparti. De utvalgte bedriftene var RBL AS, Letthus AS og opplevelsesbedriften iTrollheimen AS.
Jenny Klinge er stortingsrepresentant for Senterpartiet og Møre og Romsdal. Hun sitter i justiskomiteen på Stortinget. Den siste måneden har hun drevet valgkamp, og vært på rundreise i hele fylket. Nå mot slutten av valgkampen synes hun det var godt å lande litt, sove hjemme ei natt, og ta en tur til nabokommunen Rindal. Her fikk hun besøke tre høyst ulike bedrifter.
Først gikk turen til RBL AS. Landbrukssenteret i Rindal driver en allsidig virksomhet med både butikk, landbruksverksted og melketransport for Tine.
Kirsti Landsem, Jon Moen, Jenny Klinge, Ola T Heggem og Arild Haugen i landbruksverkstedet til RBL AS
Har lykkes godt på transport
Daglig leder Jon Moen tar politikerne med på en liten omvisning i bygget. Han kan fortelle at det er transporten som sysselsetter flest av de ansatte i bedriften. De har en sikker kontakt med Tine om innhenting av melk i hele 7 kommuner.
Bedriften har mange bein å stå på, når de i tillegg til melketransporten har både verksted og butikk. Blant annet leverer de en del byggevarer, ikke minst til grunnarbeid, forteller Jon Moen.
RBL AS har samarbeidsavtale med AK Maskiner når det gjelder salg av traktorer og landbruksutstyr. På dette området mener Jon Moen at det er et større potensiale.
Bedriften har hatt sine oppturer og nedturer gjennom årene, men driver nå med et brukbart overskudd.
Høy arbeidsgiveravgift
Jenny Klinge spør om bedriften har spesielle utfordringer innenfor gitte rammevilkår. Jon Moen nevner spesielt arbeidsgiveravgiften, som ble økt til 14,1 prosent for hele transportnæringen i 2014. Den plutselige overgangen fra 6,4 %arbeidsgiveravgift til 14,1 % har rammet bedriften ganske hardt. Det er nå lik arbeidsgiveravgift for alle innenfor transportnæringen, fordi aktørene dekker store områder og konkurransen er stor. Ingen skal ha fordel av lavere avgifter.
Ola T Heggem forteller at differensiert arbeidsgiveravgift også er omdiskutert. Men det er jo gjort slik for å kompensere svake områder.
- Senterpartiet vil i alle fall kjempe for å beholde differensiert arbeidsgiveravgift. Det er viktig for oss i Rindal og Surnadal, sier Jenny Klinge.
Unntak for kjøre- og hviletid
Transportsjef Ola Inge Svinsås forteller at melketransporten er unntatt for kjøre- og hviletid. Dette er svært viktig, for ikke å si nødvendig, for å holde på med denne type transport. Også dyretransport har et slikt unntak, men ellers er det få områder innenfor transportnæringen som kan omgå kjøre- og hviletida.
Unntaket gjør at melkekjøring er en attraktiv jobb for lastebilsjåfører. Melkebilsjåførene kan arbeide lengre dager, og dermed få flere fridager enn de fleste andre.
Samferdsel er viktig
På grunn av at bedriften driver mye med transport er samferdsel også et viktig område for dem. Jenny Klinge forteller at hun kunne tenkt seg en egen "flaskehalspost" for næringshemmende flaskehalser på veiene. Men dette mener hun at det burde vært avsatt egen midler til utbedring av flaskehalser som hemmer næringsvirksomhet. Man burde da ikke bare se på antall biler pr døgn på hver enkelt vei. Mengden av tungtransport bør også regnes med, og man kan gjerne også se på verdien av gods som transporteres.
RBL AS venter nå på gangbru over Sunna. Det vil medføre økt trafikk av gående og syklende i området, noe som sikkert vil være positivt for bedriften.
Neste post på programmet for politikerne var Letthus AS
Har kjøpt tilbake eiendommen
Det er nå over et år siden Letthus AS startet opp på nytt etter konkursen. Bedriften har utvidet litt gradvis, og det er nå sju ansatte, med fire på heltid og tre på deltid. De fleste av disse var med i bedriften før konkursen. Alle de andre som arbeidet her før konkursen har fått seg jobb andre steder.
Daglig leder Martin Rise synes at de har gjort en god jobb så langt, og snudd dundrende underskudd til positive tall. Det er riktignok ikke en gullgruve de sitter på, men han ser likevel lyst på framtida. Letthus har nådd omsetningsmålene de har satt seg, og så langt i år driver de med overskudd.
Dagens store nyhet er at Letthus AS nettopp har kjøpt tilbake eiendommen med fabrikklokalene fra Tysse. Så nå er området på lokale hender igjen.
Bedriften har hatt litt is i magen med tanke på å kjøpe tilbake eiendommen. Ola T Heggem sier at han tror det var lurt å bruke litt tid på dette, og diskutere seg fram til en riktig pris. Rindal Sparebank har vært en viktig støttespiller her også, og ordføreren mener at dette er et eksempel på at den lokale banken har en viktig oppgave med å ta vare på lokalt næringsliv.
God på "flygebrakker"
Selv om Martin Rise er daglig leder er han også aktivt med i produksjonen i bedriften. Han har jobbet hos Letthus i mange år, og ble daglig leder ved oppstarten etter konkursen i august i fjor.
- Jeg har arbeidet her så lenge at jeg har rukket å slite ut fem sjefer, sier han spøkefullt. Men han sier seg enig i at han må passe på å ikke slite ut den nåværende sjefen.
Ved oppstarten i fjor fikk Letthus inn en stor ordre fra et italiensk selskap. De har ellers mange gode faste kunder, bl.a. Netcom. Martin Rise forteller at Letthus er spesielt gode på såkalte "flygebrakker", som skal kunne fraktes med helikopter. Utfordringen er er at brakkene må være lette, og samtidig solide nok til å løftes. Hvis brakkene blir for tunge blir fraktprisen med helikopter svært høy, og det er selvsagt begrenset hvor tunge løft et helikopter i det hele tatt kan ta. Martin Rise forteller at en "flygebrakke" ikke bør veie stort mer enn 1000 kg.
Letthus får også inn eldre brakker til vedlikehold. Nylig hadde de en 30 år gammel brakke inne, men det var ikke stort av vedlikehold som trengtes.
- Vi har nesten laget dem for bra, smiler Martin Rise.
Sp-politikerne får en omvisning i produksjonslokalene, og Martin Rise forklarer hvordan bedriften også kan produsere skreddersydde løsninger som kundene etterspør.
Brynjar Loe, Ola Helgetun, Jenny Klinge, Kirsti Landsem, Martin Rise og Ola T Heggem i produksjonslokalene til Letthus AS
Brakker til "Sinnasnekker'n"
I de to foregående sesongene brukte "Sinnasnekker'n" på TVNorge to brakker fra Letthus. Letthus eide disse brakkene, og leide dem ut til produksjonsselskapet. I motsetning til de andre firmaene som deltar i TV-serien fikk Letthus også betalt, forklarer Martin Rise.
Heidi Bergheim i Letthus forteller at "Sinnasnekker'n" har skiftet produksjonsselskap i år, og da gikk de over til å bruke buss i produksjonen av TV-serien. Den ene av "Sinnasnekker'n"-brakkene er nå solgt, men en står igjen hos Letthus enda.
Denne "Sinnasnekker'n"- brakka har tydeligvis vært brukt som møterom. Martin Rise forklarer litt om "Sinnasnekker'n"-konseptet til Jenny Klinge, for stortingsrepresentanten har sjelden tid til å se på TV.
Kirsti Landsem, Arild Haugen, Jenny Klinge, Ola T Heggem og Martin Rise foran "Sinnasnekker'n"-brakka.
Unge bedrifter på Øvre Dalen
Siste stopp på bedriftsrunden i Rindal er opplevelsesbedriften iTrollheimen, som har kontor på Øvre Dalen i Rindal Sentrum. Bedriften har så langt bare en ansatt. Det er Gøran Bolme, som kan glede seg over å få bruke sin kompetanse og alle sine talenter i en utfordrende og svært variert jobb.
Så langt har iTrollheimen hatt en stor del av kontorlokalene på Øvre Dalen helt for seg selv. Men nylig ble enda et av kontorene leid ut. Åse Børset har flyttet inn med sin nye bedrift Trialog, som hun driver på deltid. Her vil hun blant annet arbeide med bedriftsutvikling med basis i typologi. Gøran Bolme mener at de to unge bedriftene har mye til felles, siden begge spiller på mestring og samarbeid.
Ola T Heggem, Arild Haugen, Jenny Klinge, Kirsti Landsem og Gøran Bolme foran iTrollheimen sitt kontor på Øvre Dalen.
Bruker naturen
Gøran Bolme er utdannet naturforvalter, og tilbringer naturlig nok ikke all sin tid bak kontorpulten. Han bruker Trollheimen aktivt i arbeidet sitt. Han mener at naturen rundt oss er alt for lite utnyttet. Kanskje høres det rart ut å utnytte naturen kommersielt, men det er et viktig poeng, mener han.
Gøran Bolme forteller at han har en god støtte i bedriftens styre, som består av Odd Inge Løfald, Lars Helgetun og Romund Aune.
- Det er et godt sammensatt styre, skyter Ola Heggem inn. Han understreker viktigheten av å ha med seg et engasjert og kompetent styre.
Det er tydelig at kreativiteten blomstrer i bedriften. Gøran Bolme forteller om stadig nye ideer og nye muligheter.
- Veien ble til mens vi gikk den, og det har gått "skamle" bra til no, sier han.
"Snarratur" og "Stetlunsj"
Bedriften har tatt på seg et arbeid med kartlegging av rødlistede plantearter. De har også fått forvaltningen av et naturområde på Nordmarka. Men den største satsingen går på den naturbaserte opplevelsesbiten.
Bedrifter utgjør en stor del av kundegrunnlaget her. Det har vært arrangert flere utrikkingslag. Bedriften har også fokus på barnefamilier.
- Vi har sett hvor lite det skal til for å vekke begeistring. Det skal veldig mye mindre til enn man først tror, sier Gøran Bolme - Man trenger slett ikke å gå på Snota for å få en god naturopplevelse. Kanskje holder der med en "snarratur inni et olderkjerr", eller en "stetlunsj".
Han påpeker at det som er en selvfølge for oss kan være eksotisk for folk som kommer utenfra.
- Vi har en firmapakke med ei aktivitetsløype som jeg har snekra ihop, forteller Gøran Bolme. - Og det er nesten skummelt å se hvor sterkt konkurranseinstinktet vekkes hos enkelte, smiler han.
I oppstartsfasen regnet de med at bedriften måtte markedsføres sterkt i byene, som Trondheim og Kristiansund. Men det viste seg at det også har vært stor oppslutning lokalt.
- Tilrettelegging og trygghet er viktig. Jeg legger også vekt på det flersanselige, så jeg bærer ofte med meg gitaren, sier Gøran Bolme, som også er kjent som lokal revyartist og musiker.
iTrollheimen disponerer ei hytte i Helgetunmarka, "Trollhøtta", med overnattingsplass til 10 personer. Mat og aktivitetsopplegg kan være en del av pakken for grupper som bestiller overnatting. iTrollheimen samarbeider med flere lokale bedrifter, som Saga Trollheimen Hotel på overnatting til større grupper, og 3 Venner og Hammerstuene på matservering.
Gøran Bolme forteller at han stortrives i jobben.
- Det er "kjøle gøttj". Hvert oppdrag er ei ny utfordring, sier han.
Spennende vekstnæring
Det er vanskelig å sette priser på tjenestene bedriften tilbyr. Det er store variasjoner i prisene i dette markedet, så man må prøve seg fram. Og så langt har det altså gått veldig bra.
- Opplevelser er ei vekstnæring, mener Ola T Heggem. Han tror at nettopp denne bedriften oppsto på grunnlag av rett idé til rett tid.
"Porten til Trollheimen" er et godt slagord. Det burde hentes litt mer fram i lyset igjen, mener Gøran Bolme. Han mener at nettopp dette slagordet passer bedre på Rindal enn noen annen plass, og at det er uante ressurser og muligheter som ligger i dette.
Vi kan nok forvente mye spennende fra denne bedriften i åra framover.
Stort mangfold i fylket vårt
Jenny Klinge er veldig godt fornøyd med bedriftsrunden i Rindal.
- Jeg har jo lest om alle disse bedriftene. Men det er helt annerledes å komme innom og høre og se. Vi har så stort mangfold i fylket vårt. Det er artig å se alt som foregår. Jeg blir veldig oppmuntret av det, sier hun.